Ανεμογεννήτριες χωρίς πτερύγια: Το επόμενο «βήμα» στην αιολική ενέργεια;

652
  • Άντζελα Μπολέτση

Μια Ισπανική start-up θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τομέα της αιολικής ενέργειας; Η απάντηση θα κριθεί στο μέλλον, ωστόσο το γεγονός ότι λανσάρει μια καινοτόμα τεχνολογία παραγωγής «πράσινης» ενέργειας με ανεμογεννήτριες χωρίς πτερύγια, έχει από μόνο του ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μέχρι σήμερα η τεχνολογία των περιστρεφόμενων πτερυγίων έχει ταυτιστεί με την αιολική ενέργεια, αλλά η εταιρεία Vortex Bladeless έκανε τη διαφορά κατασκευάζοντας τουρμπίνες άνευ πτερύγιων, λύνοντας πολλά από τα προβλήματα των παραδοσιακών ανεμογεννητριών.

Συγκεκριμένα, οι τουρμπίνες της Vortex Bladeless έχουν τη μορφή κυλίνδρων που φτάνουν μέχρι 3 μέτρα, και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω της ταλάντευσης και των κραδασμών σε όλο το μήκος του ιστού τους, ως αποτέλεσμα της κίνησης του αέρα. Για την επίτευξη αυτού, αποτελούνται από υαλονήματα (fiberglass) και ίνες άνθρακα, υλικά που καθιστούν την ταλάντευση του ιστού τους ευκολότερη.

Ο εφευρέτης και τα οφέλη της…bladeless τεχνολογίας

«Η τεχνολογία μας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών εκεί όπου τα παραδοσιακά αιολικά πάρκα μπορεί να μην είναι κατάλληλα», επισήμανε πρόσφατα μιλώντας στον The Guardian ο εφευρέτης και ιδρυτής της Vortex, David Yáñez, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν τάσσεται ενάντια στις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες με πτερύγια.

Αυτά τα κενά αφορούν σε αστικές και πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου δεν είναι εφικτή. Καθώς η τεχνολογία της Vortex Bladeless παρουσιάζει ομοιότητες με τα εγκατεστημένα σε ταράτσες ηλιακά πάνελ, θα μπορούσε να προσφέρει σε σπίτια και επιχειρήσεις μια τοπική λύση για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, εξοικονομώντας τους παράλληλα χρήματα. «Συμπληρώνουν το ένα το άλλο καλά, επειδή τα ηλιακά πάνελ παράγουν ηλεκτρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η ταχύτητα του ανέμου τείνει να είναι υψηλότερη τη νύχτα», τονίζει ο David Yáñez. «Αλλά το κύριο όφελος της τεχνολογίας είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, του κόστους λειτουργίας και συντήρησης του στροβίλου, και η βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος», όπως υποστηρίζει.

Στα πλεονεκτήματα των ανεμογεννητριών της Vortex συμπεριλαμβάνεται το μικρό κόστος συντήρησης, λόγω της απουσίας μηχανικών μερών κατά την κατασκευή τους. Επιπλέον, είναι φιλικές προς το περιβάλλον και την άγρια φύση, ενώ κάνουν ελάχιστο θόρυβο, μειώνοντας την ηχορύπανση.

Ακόμη, λόγω της απουσίας των περιστρεφόμενων πτερυγίων μπορούν να εγκατασταθούν διπλάσια συστήματα στον ίδιο χώρο, κάτι που αντισταθμίζει την κατά 30% λιγότερη ενέργεια που παράγεται από μια τουρμπίνα της Vortex σε σύγκριση με μία τυπική ανεμογεννήτρια.

Μια καινοτομία με μέλλον, αλλά για το…μέλλον

Ωστόσο, η τεχνολογία της Vortex είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. «Σήμερα, οι ανεμοτουρμπίνες θα μπορούν να παράγουν μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του μικρού τους μεγέθους. Αλλά αναζητούμε έναν βιομηχανικό εταίρο για να επεκτείνουμε τα σχέδιά μας με έναν στρόβιλο 140 μέτρων και δυναμικότητας 1MW », λέει ο Yáñez.

Επισημαίνεται ότι στις αρχές του 2021, η Vortex Bladeless ανακηρύχθηκε μία από τις 10 πιο καλύτερες νεοφυείς εταιρείες ενέργειας από την κρατική νορβηγική εταιρεία, Equinor, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη από τον ιστότοπο του φόρουμ Reddit, όπου προσέλκυσε περισσότερες από 94.000 αξιολογήσεις και 3.500 σχόλια.

Η Vortex δεν αποτελεί την μοναδική start-up που επενδύει σε εναλλακτικούς τρόπους εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας. Η αγγλική εταιρεία Alpha 311, είναι στη διαδικασία κατασκευής μιας μικρής κάθετης ανεμογεννήτριας που ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό χωρίς άνεμο, ενώ η γερμανική εταιρεία SkySails, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει έναν αερομεταφερόμενο σχεδιασμό για να αξιοποιήσει την αιολική ενέργεια απευθείας από τον ουρανό.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις