Ένα μικρό χελωνάκι ξηράς (είδος: Testudo hermanni) απελευθερώθηκε στην φύση!

334

Ένα μικρό χελωνάκι ξηράς (είδος: Testudo hermanni) απελευθερώθηκε στην φύση!

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2021 απελευθερώθηκε στην φύση ένα μικρό χερσαίο χελωνάκι που ανήκει στο είδος Μεσογειακή χελώνα (“Testudo hermanni”). Το χελωνάκι είναι 3 περίπου ετών και είχε βρεθεί πρόσφατα σε κήπο στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο..

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι χελώνες αποτελούν άγρια ζώα και όχι κατοικίδια, όταν βρίσκονται σε σπίτι ή κήπο ουσιαστικά βρίσκονται σε αιχμαλωσία!

Η μεταφορά στην φύση έγινε κατόπιν επικοινωνίας και σύμφωνα με τις οδηγίες που λάβαμε από το Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΚΕΠΠΑΖ» (Πύργος Τριφυλίας, Μεσσηνία, 24ωρα τηλ. 2763041446, 6985620111) και τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» (Αθήνα, τηλ. 2109510075, 6972664675, https://www.wild-anima.gr ).

Τηλέμαχος Μπεριάτος

Μάιος 2021

Οδηγίες για τις χερσαίες χελώνες στον ελληνικό χώρο

(από το «ΚΕΠΠΑΖ», https://www.facebook.com/keppazgr ):

Οι χερσαίες χελώνες που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι κατοικίδιες και απαγορεύεται το εμπόριο τους.

Είναι αποκλειστικά φυτοφάγες, αναζητούν την τροφή τους μέσα από μια μεγάλη ποικιλία 200 διαφορετικών φυτών και τρέφονται κυρίως με άγρια χόρτα, τρυφερά φύλλα και αγριολούλουδα και όχι με λαχανικά και φρούτα ή ζωική πρωτεΐνη (αν η χελώνα τρώει την μία ή την άλλη τροφή δεν είναι σοβαρή και αξιόπιστη ένδειξη ασφαλούς και κατάλληλης τροφής).

Η ζωή στην αιχμαλωσία αναγκάζει τα ζώα αυτά να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και να αλλάξουν τις συνήθειες τους με μη φυσικό τρόπο που αναπόφευκτα αυξάνει τα επίπεδα του στρες, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πολλές και διαφορετικές ασθένειες που δεν παρουσιάζουν στη φύση. Ως μη ειδικοί μπορεί και σίγουρα θα παραβλέψουμε ένα σύμπτωμα που παραπέμπει σε μία πολύ σοβαρή πάθηση.

Όταν θέλουμε να απελευθερώσουμε μια χερσαία χελώνα που βρίσκεται σε σπίτι, δεν αλλάζουμε απότομα τη διατροφή της (γίνεται σταδιακά για να μην της προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα) και δεν την απελευθερώνουμε μόνοι μας παρά μόνον την παραδίδουμε σε Κέντρο Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.).

Αν δούμε χελώνα να διασχίζει δρόμο καλό είναι να την βοηθήσουμε να περάσει απέναντι πάντοτε προς την κατεύθυνση προς την οποία ήδη κινούταν. Όταν μετακινούμε χελώνα την πιάνουμε χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη και με τα δύο χέρια τοποθετώντας τα δάχτυλα μας στις πλευρές της χελώνας ανάμεσα στα μπρος και πίσω πόδια.

Αν η χελώνα είναι τραυματισμένη ή συμπεριφέρεται αφύσικα (δεν κινείται ή δεν κρύβεται στο καβούκι της) την μαζεύουμε όπως περιγράψαμε παραπάνω, την τοποθετούμε σε χαρτοκιβώτιο με μπόλικες εφημερίδες στον πάτο για να απορροφήσουν τα ούρα της (όταν στρεσάρονται τα ζώα αυτά ουρούν) και την παραδίδουμε άμεσα σε ένα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π.

Θυμόμαστε πάντα ότι η χελώνα που βρήκαμε δεν είναι δική μας για να την κρατήσουμε (το ίδιο εξηγούμε και στα παιδιά μας) και ότι η στέρηση κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας ισοδυναμεί με βάναυση κακοποίηση όσο αγαθές κι αν ήταν οι αρχικές μας προθέσεις.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις