Αντιμετωπίζοντας το χαλάζι
Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί στις ντόπιες αγροτικές καλλιέργειες από τα συνεχή και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, παγετό αλλά και από χαλάζι. Και μπορεί τις πρώτες βροχοπτώσεις να τις είχαμε συνηθίσει, ως ένα βαθμό, αλλά η έντονη χαλαζόπτωση που κατεγράφηκε πρόσφατα προκαλεί έκπληξη και κλιματικό φαινόμενο προς επιστημονική μελέτη και επεξεργασία.
Το περίεργο στην ευρύτερη περιοχή της Ζώνης Ρομπόλας αλλά και στη νότια Παλλική καθώς και σε οικισμούς του Δήμου Αργοστολίου είναι ότι όλη η κουβέντα περιστρέφεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος (έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις) και όχι στην πρόληψη, δηλαδή με ποιον τρόπο να προλάβουμε, θα αποφύγουμε ή θα περιορίσουμε τις ζημιές από το χαλάζι.
Οι ζημιές αυτές επιβαρύνουν και άλλο τους αγρότες, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα οδηγούν τους πληγέντες μικρομεσαίους αγροτοπαραγωγούς στο να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας τους, και άλλες υποχρεώσεις όπως καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ.
Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ ενώ τους υποχρεώνει με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν καλύπτει όλες τις καταστροφές και το σύνολο της ζημιάς. Ενώ όσοι επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα λαμβάνοντας ένα ποσό που υπολείπεται κατά πολύ του μεγέθους της ζημιάς.
Ερωτήματα, όπως οι αντιχαλαζικές σπορές με αεροπλάνα που γίνονται στις υπόλοιπες αμπελουργικές περιοχές της πατρίδας μας αποδίδουν, προστατεύουν την παραγωγή και αν ναι, γιατί δεν λειτουργούν και στις δικές μας περιοχές;
Το αντιχαλαζικό σύστημα συνεχίζεται και σήμερα με βάση τις προειδοποιήσεις από ειδική υπηρεσία του ΕΛΓΑ η οποία ενημερώνει για το πότε να γίνει χρήση του αεροπλάνου βάσει των μετεωρολογικών δεδομένων που κάθε στιγμή έχει.
Όταν δημιουργηθούν ολιγόωρα ή ολιγόλεπτα καταιγιδοφόρα σύννεφα τα οποία με βάση τις καιρικές συνθήκες υποκρύπτουν τον φόβο της χαλαζόπτωσης, όπως άλλωστε συνέβη το μεσημέρι του Σαββάτου 15/6, τότε το αεροπλάνο πετά μέσα σε αυτά, ελευθερώνοντας ιωδιούχο άργυρο και το χαλάζι μετατρέπεται σε νερό κατά την πτώση του στο έδαφος.
Από την άλλη το Υπουργείο επιδοτεί δυναμικά τη συνολική δαπάνη των «Αντιχαλαζικών διχτυών και μεμβρανών» τόσο σε μεμονωμένους αμπελουργούς όσο και ομάδες παραγωγών που θα κάνουν για να τα τοποθετήσουν. Πρόκειται για ένα πλέγμα που προστατεύει με επάρκεια τα αμπέλια, κλπ, όπως αναφέρουν επιστημονικές μελέτες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αν τα αντιχαλαζικά δίκτυα είναι αποτελεσματικά, γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι μεμονωμένοι αγρότες ή η ομάδα παραγωγών Ρομπόλας οι οποίοι δεν θέλουν να ρισκάρουν, αφήνοντας έρμαιο των καιρικών διαθέσεων το σύνολο της παραγωγής τους, για την επιδοτούμενη από το Υπουργείο εγκατάστασή τους;
Προφανώς το κόστος πριμοδότησης για την Πολιτεία, είναι σαφώς μικρότερο απ΄ ότι ο προϋπολογισμός που δαπανάται σε ετήσια βάση για την καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες.
Ο νομός μας μαζί με άλλους νομούς βρίσκονται στις κόκκινες περιοχές του χάρτη του ΕΛΓΑ, αναφορικά με τη συχνότητα, με την οποία πλήττονται από καιρικά φαινόμενα, ενώ είναι ελλιπή τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιχαλαζική προστασία. Αναμφίβολα πρέπει να επανεξετασθεί καλύτερα το θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας.
Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο πως δεκάδες είναι οι ντόπιοι αγρότες που ζητούν πια, σε μια εποχή άμεσης πληροφόρησης που η τεχνολογία «τρέχει», να υπάρχει τουλάχιστον συνεχής και άμεση ροή ενημέρωσης και πρόβλεψης για τα καιρικά φαινόμενα της περιοχής σε τοπικό επίπεδο.
Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος,
τ. Γεν. Δ/ντικό Στέλεχος Συνεταιριστικής Οινοποιίας στα Ομαλά