Όταν η κλιματική αλλαγή έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο στην Κεφαλονιά. Της Κάλλιας Δρόσου*

262

Της Κάλλιας Δρόσου*

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί της Κεφαλονιάς το Σάββατο 15 Μαΐου, είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές στην κύρια ζώνη αμπελοκαλλιέργειας του νησιού.

Το χοντρό χαλάζι το οποίο έπεφτε με ορμή για αρκετά λεπτά κατάφερε να καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά την φετινή παραγωγή στην περιοχή των Ομαλών, όπου βρίσκεται και η κύρια ζώνη καλλιέργειας της Ρομπόλας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγωγών και γεωπόνων η απώλεια παραγωγής εκτείνεται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 60% ενώ σε ορισμένα αμπελοτεμάχια η ζημιά φτάνει στο 100%. Τα πεδινά της κοιλάδας των Ομαλών εμφανίζουν την πιο αποκαρδιωτική εικόνα ενώ μικρότερες απώλειες διαφαίνονται στα πλάγια της ζώνης, κυρίως στο νότιο άκρο του Φαγιά και στην βόρεια πλευρά της Λανούς και τα Κοκκινοπήλια. Εκεί η ζημιά φαίνεται να περιορίζεται σε ποσοστό 30-40%, Όπως μας ενημερώνει η οινολόγος παραγωγής του κτήματος Πετρακόπουλου, Κική Σιαμέλη ανάλογα με την κλίση του κάθε αμπελοτεμαχίου στις περιοχές αυτές όπου το φαινόμενο πέρασε με μικρότερη ένταση εντοπίζουμε και τις λιγότερες απώλειες. Αντίθετα στην περιοχή Λακωμάτια η εικόνα είναι πλήρως απογοητευτική. Η κα Σιαμέλη δηλώνει πως μία από τις ετικέτες του κτήματος αναμένεται να μην κυκλοφορήσει καθόλου στην τρέχουσα εσοδεία καθώς προέρχεται από την συγκεκριμένη περιοχή.

Στην πλευρά της Παλλικής, η οποία αποτελεί την κύρια ζώνη αμπελοκαλλιέργειας της Μαυροδάφνης και του Μοσχάτου, το φαινόμενο δεν έδειξε την ίδια ένταση με αποτέλεσμα οι απώλειες να περιορίζονται σε ποσοστό 10-20%, ενημερώνει ο Ευρυβιάδης Σκλάβος.

Και ενώ άπαντες ανησυχούν για την φετινή εσοδεία και καθώς περνούν οι μέρες γίνεται καθαρότερη αποτίμηση της ζημιάς, ο μεγαλύτερος φόβος είναι η βαθύτερη καταστροφή που πιθανά έχει προκληθεί στο φυτικό κεφάλαιο. Τόσο αμπελώνες μεγαλύτερης ηλικίας όσο και νέες φυτεύσεις των τελευταίων χρόνων (περίπου 300 στρέμματα) αναμένεται να παρουσιάσουν προβλήματα και στους επόμενους βλαστικούς κύκλους, τονίζει ο διευθυντής του συνεταιρισμού Ρομπόλας, Κώστας Μπαζίγος. «Είναι πολύ μεγάλο το στρες το οποίο έχουν δεχθεί κυρίως τα νεαρά φυτά και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη πώς θα ανταποκριθούν». Καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αντίστοιχο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στο νησί, οι παραγωγοί βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά αναφορικά με την απόκριση της ποικιλίας. Για το αν είμαστε σε θέση να αναμένουμε έκπτυξη των ταχυφυών οφθαλμών στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν τα φυτά. Στο μεταξύ θα πρέπει να ξεκινήσουν επεμβάσεις με χαλκούχα σκευάσματα (τα οποία επιτρέπονται και στην βιολογική καλλιέργεια) προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές σε βλαστούς και ξύλο. Οι ανοιχτές τομές αυτή την στιγμή αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Λίπανση, διαφυλλικές επεμβάσεις ή και εκ νέου κλάδεμα είναι οι επόμενες πιθανές ενέργειες. «Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο, τις διεπαγγελματικές οργανώσεις αλλά και πανεπιστημιακούς φορείς προκειμένου να δεχθούμε οδηγίες και βοήθεια για αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο που έπληξε το νησί μας. Τα τελευταία χρόνια τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά κάνοντάς μας ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα», δηλώνει ο κος Μπαζίγος.

Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει σαφέστερη αποτίμηση της καταστροφής και θα ξεκινήσουν οι διενέργειες για αποζημιώσεις. Ωστόσο, ως γνωστόν οι αποζημιώσεις αυτές είναι πολύ μικρές και αφορούν συχνά στο κόστος των καλλιεργητικών φροντίδων τις οποίες έως αυτή την περίοδο (της άνθισης) έχει ήδη επωμιστεί ο παραγωγός. Θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει την στήριξη όλων αυτών των οικογενειών που βασίζουν το εισόδημά τους στην αμπελοκαλλιέργεια (αλλά και στην ελαιοκομία η οποία επλήγει επίσης σε έναν βαθμό και αποτελεί εξίσου σημαντική καλλιέργεια στο νησί)  και πέραν των καλλιεργητικών οφείλουν να λάβουν και αποζημιώσεις παραγωγής.

Καθώς η κλιματική αλλαγή δείχνει όλο και συχνότερα το σκληρό της πρόσωπο, ο πρωτογενής τομέας της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει διαρκώς ακραία καιρικά φαινόμενα με κόστος όχι μόνο το οικογενειακό εισόδημα αλλά και μακροπρόθεσμες απώλειες γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ήρθε λοιπόν η ώρα να συζητηθεί σοβαρά ένα εθνικό σχέδιο δράσης και ανάκαμψης με την σύμπραξη διεπαγγελματικών οργανώσεων, υπουργείων και αρωγό την ευρωπαϊκή ένωση προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις.

* Η Κάλλια Δρόσου είναι Χημικός-Οινολόγος, Msc. Μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνέχισε τις σπουδές της στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το διατμηματικό Μεταπτυχιακό Οινολογίας-Αμπελουργίας. Έχει διδάξει οινολογία σε ιδιωτικά ΙΕΚ και έχει εργαστεί στην οινική βιομηχανία σε θέσεις παραγωγής (οινολόγος σε οινοποιεία Ελλάδας και Γαλλίας), στις πωλήσεις, σε έρευνα και ανάπτυξη. Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια marketing, γευσιγνωσίας και οινοτουρισμού. Συμμετέχει ως κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε περιοδικά και site σχετικά με το κρασί ενώ διατηρεί της θέση της γραμματέως στην Ένωση Ελλήνων Οινολόγων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις