Το «Ουκρανικό» ανοίγει ξανά τον φάκελο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

304
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΙΟΝΙΟΥ

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας

Το φάκελο της έρευνας για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, βγάζει από το συρτάρι ξανά η κυβέρνηση μετά τις αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ενεργειακή επάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, χθες Σάββατο νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Άρη Στεφάτου και του διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέα Σιάμισιη.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προχώρησαν σε μία επισκόπηση της πορείας των ερευνών και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, στην επιδιωκόμενη προσπάθεια της Ε.Ε. και της Ελλάδας να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν πηγές, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτεί και μία αναδίπλωση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις έρευνες υδρογονανθράκων. Κάτι που είχε αποκαλύψει ο ΟΤ με δημοσίευμα του στις 17 Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση είχε αρχίσει να πιάνει ξανά το νήμα… του project της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία αλλά τα τελευταία δραματικά γεγονότα επισπεύδουν τις εξελίξεις.

Τελευταία κίνηση που φανέρωσε την αλλαγή της στάσης που κρατούσε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος λόγω της έμφασης στην «πράσινη» ενέργεια, ήταν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε διάστημα δύο εβδομάδων τον περασμένο μήνα στις δύο παραχωρήσεις τους «Ιόνιο» και «block 10». Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα βρίσκονται στην πλευρά του Ιονίου Πελάγους και τα ΕΛ.ΠΕ μίσθωσαν το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος «SW COOK» για τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών.
Τα κοιτάσματα της Κρήτης

Στο τραπέζι, λένε οι ίδιες πληροφορίες, μπήκαν και τα δύο πολλά υποσχόμενα θαλάσσια blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Οι παραχωρήσεις αυτές όπως και εκείνες του Ιονίου Πελάγους φέρονται να έχουν στόχους με πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΔΕΥ έχει κάνε γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν πιθανοί στόχοι που κρύβουν κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 250 δις. ευρώ.

Ως προς τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, αυτά έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Ωστόσο οι σεισμικές έρευνες που επρόκειτο να κάνουν το φετινό χειμώνα οι πετρελαϊκές έχουν μπλοκάρει στο ΣτΕ λόγω προσφυγών που έχουν κάνει οικολογικές οργανώσεις σε βάρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι έρευνες είναι στον «αέρα», καθώς για τέσσερις φορές σε διάστημα τριετίας έχει αναβληθεί στο ΣτΕ η εκδίκαση της υπόθεσης. Οπότε για την εκκίνηση τους αλλά κυρίως και για την παραμονή των δύο μεγάλων πολυεθνικών στην Ελλάδα απαιτείται ένα ισχυρό κυβερνητικό σινιάλο που να δείχνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τις έρευνες φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Ενεργειακό μίγμα

Πέρα όμως από την προαναφερόμενη διευρυμένη συνάντηση για τους υδρογονάνθρακες υπήρχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια της αγοράς αλλά το θέμα της εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει Plan B στην περίπτωση βίαιης διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα μας. Οι εναλλακτικές πηγές είναι το LNG που αποθηκεύεται στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP και η περαιτέρω αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Επίσης μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 1 GW θα γυρίσουν τις τουρμπίνες τους ώστε να καταναλώσουν πετρέλαιο αν αυτό χρειαστεί.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται οι Βρυξέλλες να κοινοποιήσουν σχέδιο για τις κινήσεις απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, χωρίς βέβαια να παρεκκλίνει από τους στόχους του Green Deal και την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

Οι τιμές

Ο υπουργός ΠΕΝ ενημέρωσε, επίσης τον Πρωθυπουργό και για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο την περασμένη εβδομάδα έσπασε ρεκόρ εποχών αφού εκτοξεύτηκε στα επίπεδα των 200 ευρώ/MWh. Όσο ουσιαστικά είχε προειδοποιήσει και ο Ρώσος αξιωματούχος Μεντβέντεφ πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να προωθεί στις Βρυξέλλες την πρόταση της για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, ο οποίος θα συγκεντρώσει πόρους από την ΕΤΕπ και θα χρηματοδοτεί τα κράτη μέλη με χαμηλότοκα δάνεια για πολιτικές: Είτε επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου είτε για την επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές ρεύματος με την παράλληλη επιδότηση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής.

Στην κυβέρνηση ο πονοκέφαλος από το θέμα του ενεργειακού κόστους είναι δυνατός, λένε οι πληροφορίες του ΟΤ. Αν οι τιμές του φυσικού αερίου TTF συνεχίσουν τη φρενήρη πορεία τότε τα 2,5 δις. ευρώ που θα δίνει σε επιδοτήσεις (με πόρους από τα δικαιώματα ρύπων) δεν θα αρκούν για τον περιορισμό αξιόλογου μέρους των αυξήσεων των τιμών. Θα χρειαστεί και η επιστράτευση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τότε είναι που οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατές, ενώ θα φτάσουν πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο…

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις