“Τούτος ο Τόπος ειν’ ένας μύθος απο χρώμα και φως ένας μύθος κρυφός με τον κοσμο του Ηλιου δεμένος. Νικος Γκατσος” ..
“κουμαρα” ενα υπέροχο άγριο φρούτο του βουνού …… περπατήσαμε στη πλαγιά Χαλικακι της Αγιας Δυνατής, κατάφυτη απο κουμαριές μαζέψαμε και φάγαμε κουμαρα …….
Πηγή: Γιωργος Πριγκιπας Αποστολατος
Στη χώρα μας συναντώνται δύο είδη: η Κουμαριά (Arbutus unedo) και η Aγριοκουμαριά ή Ελαφοκουμαριά (Arbutus andrachne). Η Κουμαριά είναι θάμνος αειθαλής, φτάνει περίπου τα 3 μέτρα, αλλά μερικές γίνεται ολόκληρο δένδρο.
Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό με πλούσιο ριζικό σύστημα που κάνει άριστη εκμετάλλευση της υγρασίας του εδάφους. Πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, μας δίνει νέκταρ και γύρη, ανθίζει μέσα Οκτωβρίου και έχει την εξής μοναδικότητα στην Ελληνική φύση: έχει ταυτόχρονα μπουμπούκια, άνθη και ώριμα φρούτα.
Αν ο καιρός το επιτρέψει μέχρι και τον Δεκέμβριο τα μελίσσια που έχουμε κοντά στις κουμαριές κτίζουν κεριά, γεμίζουν πατώματα με μέλια (έστω και πικρά), κουβαλάνε γύρες, αυξάνουν πληθυσμό, επεκτείνουν γόνους, ξεχειμωνιάζουν χορτάτα και βγάζουν δυνατά, μεγάλα και υγιή μελίσσια για ανοιξιάτικη παραγωγή.
Το μέλι της κουμαριάς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κάνει καλό στον άνθρωπο και μάλιστα έχει βρεθεί ότι είναι διουρητικό και κατεβάζει την πίεση
Κούμαρα, εδώδιμα φρούτα της κουμαριάς- μόνον όταν είναι κόκκινα είναι ώριμα και τρώγονται Το μέλι
Το μέλι της κουμαριάς, έχει χρώμα σκούρο κίτρινο, το ιξώδες του είναι μέτριο, γεύση πικρή και γι’αυτό έχει και μικρή εμπορική αξία. Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει ενημέρωση του αγοραστικού κοινού όλο και περισσότεροι καταναλωτές το ζητάνε για δοκιμή και κατανάλωση.
Οι μελισσοκόμοι το αφήνουν στις κυψέλες να το φάνε τα μελίσσια τους για ξεχειμώνιασμα. Τα άνθη της κουμαριάς έχουν χρώμα λευκό προς το κρεμ, είναι σε ταξιανθία σαν τσαμπί και έχουν το σχήμα καμπανούλας έτσι η βροχή δεν τα επηρεάζει καθόλου.
Το μέλι της κουμαριάς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κάνει καλό στον άνθρωπο και μάλιστα έχει βρεθεί ότι είναι διουρητικό και κατεβάζει την πίεση, κάνει καλό στο κυκλοφορικό άρα και στην καρδιά, αλλά και ταυτόχρονα σαν διουρητικό κάνει καλό στα νεφρά και κατ επέκταση και στον προστάτη.
Τα παρακάτω στοιχεία είναι ανακοινώσεις παγκόσμιων, μεγάλων πειραματικών εργαστηρίων και ινστιτούτων μελιού:
Το μέλι κουμαριάς έχει το χαμηλότερο ποσοστό γλυκόζης σε σύγκριση με άλλα μέλια, έτσι εμπεριέχει και λιγότερες θερμίδες.
Η φρουκτόζη του είναι σε χαμηλό επίπεδο, αυτό το κάνει ιδανικό για ανθρώπους που κάνουν δίαιτα αλλά θέλουν και το μέλι στο τραπέζι τους.
Η ουσία Arbutin του μελιού, ρυθμίζει την χοληστερίνη και καθαρίζει το αίμα.
Εμπεριέχει ακόμη την ουσία Τυρανόζη η οποία αυξάνει την ζωή των κυττάρων του σώματος μας.
Γενικά το μέλι της κουμαριάς είναι ένα άριστο φυσικό προϊόν, αφού με την κατανάλωσή του αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι, περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια.
Ακόμη και τα φύλλα της κουμαριάς ενδείκνυνται στην πρακτική ιατρική, για τις φλεγμονές του ουροποιητικού και του εντέρου.
Παρόλο που η γεύση του είναι πικρή, μετά παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος αρχίζει και χάνει την πικράδα του σε ποσοστό περίπου 30% κάθε χρόνο.
Το κείμενο είναι γραμμένο από τον μελισσοκόμο Κ. Μυγδανάλευρο