Πόντιση του πρώτου εκ των δύο υδροφώνων παρακολούθησης κητωδών στην θαλάσσια περιοχή της Σκάλας

184

Πόντιση του πρώτου εκ των δύο υδροφώνων παρακολούθησης κητωδών στην Κεφαλονιά, στην θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Κεφαλονιάς

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε η πόντιση του πρώτου εκ των δύο υδροφώνων που θα εγκατασταθούν στην Κεφαλονιά, για την παρακολούθηση κητωδών (φάλαινες και δελφίνια).

Η ανακοίνωση της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος περιβάλλον και ανάπτυξη» με έδρα τα Λουρδάτα Κεφαλονιάς, που ιδρύθηκε με την πρώτη της μορφή το 1991 ως αστική, μη-κερδοσκοπική εταιρία και ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, χερσαίου και θαλάσσιου, έχει ως εξής:

« Προχθές τοποθετήσαμε ένα από τα 2 υδρόφωνα για την παρακολούθηση κητωδών με την πολύτιμη βοήθεια του Blue Manta Diving and Aquanautic Club στην Σκάλα Κεφαλονιάς. Το πρόγραμμα «Δράσεις βελτίωσης των οικοτόπων τη μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) και περιορισμός της αλληλεπίδρασης μεταξύ θαλάσσιων θηλαστικών και σκαφών στις περιοχές NATURA της Κεφαλονιάς-Ιθάκης» του Φ.Δ. Ε.Δ. Αίνου-Ρουδίου υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εμείς από το «Αρχιπέλαγος» βοηθήσαμε φυσικά με την επιτόπια γνώση από τις πολύχρονες παρατηρήσεις μας για την επιλογή των σημείων πόντισης αλλά και πρακτικά στην κατασκευή των βάσεων για τα υδρόφωνα και στην πόντιση τους μαζί με τους επιλεγμένους δύτες. »

Το συνολικό πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου-Ρουδίου που είναι υπεύθυνος και για όλες τις NATURA της περιοχής, χερσαίες και θαλάσσιες. Την υλοποίηση έχει αναλάβει το πανεπιστήμιο Αιγαίου με Υπεύθυνο Έργου συνολικά τον καθηγητή Στέλιο Κατσανεβάκη και επιστημονικό υπεύθυνο για το κομμάτι που αφορά τα δελφίνια και τις φάλαινες τον καθηγητή Βασίλη Τρυγόνη και την ομάδα του, τους Μυρτώ Τουργέλη-Προβατά και Βασίλη Γαλανό.

Από το καταδυτικό κέντρο Blue Manta δεν μπορούμε να είμαστε περισσότερο χαρούμενοι που συμμετείχαμε και μπορέσαμε να συνεισφέρουμε με την τεχνογνωσία και εμπειρία μας σε αυτή την σημαντική επιστημονική και περιβαλλοντική δράση.

Αφού έλαβε χώρα τεχνική συνάντηση και η ενημέρωση για μια σειρά από τεχνικά ζητούμενα, αρχικά επιλέχθηκε το κατάλληλο σημείο τοποθέτησης του υδροφώνου βάσει της θέσης και υδρογραφίας της περιοχής. Ακολούθησε η μεταφορά της βάσης τοποθέτησης με σκάφος, και η πόντιση της στο προκαθορισμένο σημείο επί του πυθμένα, με την χρήση ασκών ανέλκυσης. Αφού η βάση σταθεροποιήθηκε, τοποθετήθηκε το υδρόφωνο. Οι δύτες που συμμετείχαν στην αποστολή είναι οι Γεράσιμος Μπεριάτος, Τηλέμαχος Μπεριάτος και Celia Llorach Punzano.

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναφορές το 1944 στην περιοχή της Άκρας Μούντα, είχε εγκατασταθεί από τις γερμανικές ναυτικές δυνάμεις υδρόφωνο για την ανίχνευση υποβρυχίων που περνούσαν από το πέρασμα μεταξύ των νησιών Κεφαλονιάς-Ζακύνθου με το κέντρο ελέγχου να στεγάζεται στην ομώνυμη επάκτια πυροβολαρχία (ενδεικτικά: βιβλίο Θέμη Μαρίνου «Μυστική Αποστολή στο Ιόνιο (1944) Κωδικός Dastard»). Σχεδόν 80 χρόνια αφού η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς με στόχο την καταστροφή του αντιπάλου με εξουδετέρωση σκαφών και των πληρωμάτων τους, χρησιμοποιείται ξανά, αυτή την φορά για ειρηνικούς, επιστημονικούς σκοπούς, για την έρευνα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την προστασία των κητωδών!

 

 

Τηλέμαχος Μπεριάτος

PSS Scuba Instructor, PSS Technical Diver, Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS

 

Εικόνες:

«Αρχιπέλαγος – περιβάλλον και ανάπτυξη» ΜΚΟ, Λουρδάτα Κεφαλονιάς

“Blue Manta Diving and Aquanautic Club” κέντρο εκμάθησης καταδύσεων, Σκάλα Κεφαλονιάς

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις