ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΜΕΑ Α
ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΑΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Πληροφορίες: Μιχαήλ Ξανθάκης
Τηλέφωνο: 26710 26258
E-mail: m.xanthakis@necca.gov.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Συμμετοχή στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που διεξήχθη στην Πάτρα από 14-16 Οκτωβρίου 2022
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων ενημερώνει ότι συμμετείχε με εισήγηση στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που διεξήχθη στην Πάτρα από τις 14-16 Οκτωβρίου 2022 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης παρουσίασε εισήγηση με τίτλο: «Δράσεις για την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς, ως Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού». Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης παρουσιάσεις εργασιών ερασιτεχνών αστρονόμων, κεντρικές ομιλίες επίσημων καλεσμένων, παρουσιάσεις δράσεων διάδοσης της Αστρονομίας, εκθέσεις αστροφωτογραφίας και ιδιοκατασκευών αστρονομικών οργάνων, βιωματικά εργαστήρια – workshop, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, βραβεύσεις κ.ά.
Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας εκτός από επιστημονικό συνέδριο αστρονομίας αποτελεί επίσης διεργασία ανταλλαγής απόψεων και χάραξης κοινής συνισταμένης πορείας στον χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην Ελλάδα, καθώς και μια ευκαιρία για γιορτή και ενδυνάμωση σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων.
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού Εθνικού Δρυμού Αίνου και για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κεφαλονιάς-Ιθάκης, ενώ εκφράστηκε η επιθυμία από μερίδα συνέδρων μελλοντικά, να διοργανωθεί μία Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Εθνικό Δρυμό Αίνου κατόπιν και της θεσμοθέτησης του ως Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού.
Από την συμμετοχή στο συνέδριο προέκυψε ότι η θεσμοθέτηση ενός Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού στην Κεφαλονιά, θα έχει ως επακόλουθο την προστασία του νυχτερινού ουρανού ως φυσικού πόρου, την ανάπτυξη του «νυχτερινού» τουρισμού (αστροτουρισμού), της αστροφωτογράφησης, της αστροπαρατήρησης και της προβολής του Εθνικού Δρυμού Αίνου στην Ελλάδα και Διεθνώς.