Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing Sustainable Rural Development (B.E.S.T.)
Εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη για την Οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών αναζήτησης, συγκέντρωσης, ελέγχου και φύλαξης σπάνιου γενετικού υλικού για την Τράπεζα Σπόρων
Λίγα λόγια για το έργο: Το έργο «Εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη για την Οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών αναζήτησης, συγκέντρωσης, ελέγχου και φύλαξης σπάνιου γενετικού υλικού για την Τράπεζα Σπόρων» γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing Sustainable Rural Development (B.E.S.T.)” και χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας V-A Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Το έργο «Εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη για την Οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών αναζήτησης, συγκέντρωσης, ελέγχου και φύλαξης σπάνιου γενετικού υλικού για την Τράπεζα Σπόρων» υλοποιείται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023. Το έργο ανατέθηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Παύλο Μπουχάγιερ.
Ποιες οι δράσεις του έργου: Οι δράσεις του έργου είναι
1. Οργάνωση και εφαρμογή διαδικασιών αναζήτησης, συγκέντρωσης, ελέγχου και φύλαξης σπάνιου γενετικού υλικού,
2. Καταγραφή ιστορικών και καλλιεργητικών παραμέτρων,
3. Βοτανική ταυτοποίηση των δειγμάτων,
4. Εφαρμογή συστήματος κωδικοποίησης,
5. Επιλογή προγραμμάτων αναπολλαπλασιασμού του γενετικού υλικού,
6. Εκπαίδευση χρηστών για αναπολλαπλασιασμό,
7. Αναπολλαπλασιασμός ιδιαίτερα σπάνιων σπόρων σε κτήμα,
8. Δημιουργία δικτύου ενδιαφερομένων μερών (Stakeholders) σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς/αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς κ.α. συλλογικότητες,
9. Πρόγραμμα δημοσιότητας (συνεντεύξεις, δελτία τύπου, ανακοινώσεις) και δημιουργία άτυπου δικτύου παραγωγών,
10. Λειτουργία προσωρινού Γραφείου Εξυπηρέτησης της Τράπεζα Σπόρων.
Πώς έχει προχωρήσει έως τώρα το έργο: Έχουν γίνει επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές της Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου. Εκεί έγιναν συναντήσεις με αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν παλιές ποικιλίες. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν αγρότες που καλλιεργούν παλιές ποικιλίες και έτσι αυτές διατηρούνται. Επίσης από τις συνεντεύξεις με τους παραγωγούς εντοπίζονται θέματα για τα οποία χρειάζεται υποστήριξη προς αυτούς, όπως είναι θέματα ψεκασμών και λήψης μέτρων προστασίας από τους επαγγελματίες ψεκαστές.
Όσον αφορά τους σπόρους που έχουν συλλεχθεί, αυτοί θα καλλιεργηθούν σε αγρόκτημα ώστε να παραχθούν νέα φυτά, θα γίνει βοτανική περιγραφή των φυτών και θα παραχθεί σπόρος ώστε να δωθεί σε άλλους ενδιαφερόμενους αγρότες.
Για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
- Παύλος Μπουχάγιερ
- Επιστημονικός Υπεύθυνος