Μύθοι και παραμύθια τση Κεφαλονιάς: Μπορεί να γίνεις εκατομμυριούχος από την αλίευση αγγουριών της θάλασσας;

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2022 μια είδηση που έπαιξε σε πανελλαδικό επίπεδο έφερε την Κεφαλονιά στο προσκήνιο. Μετά από ανώνυμη καταγγελία το Λιμεναρχείο Κυλλήνης συνέλαβε οδηγό φορτηγού προερχόμενου από την Κεφαλονιά το οποίο μετέφερε 761 κιλά «αγγούρια της θάλασσας» η αξία των οποίων , κατά τις ανακοινώσεις, μπορεί να έφθασε και στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Κατασχέθηκαν 761 κιλά αγγούρια της θάλασσας αξίας έως και 1 εκατ. ευρώ από την Κεφαλονιά

 

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Υπάρχει στον αμμώδη βυθό της Κεφαλονιάς αυτός ο θησαυρός και τον σνομπάρουμε; Αντί να ρίχνουμε μακροβούτια στο Λιβάδι κυνηγάμε τα charters και τα κρουαζιερόπλοια;

Τι λένε γνώστες του βυθού της Κεφαλονιάς και του προϊόντος
Ο βυθός της Κεφαλονιάς σε αμμώδη σημεία του τα οποία είναι μεγάλες εκτάσεις φιλοξενεί ολοθούρια , ή αλλιώς αγγούρια της θάλασσας ή αλλιώς ψωλιώνες (επί το λαϊκό).

Αυτό το είδος του αλιεύματος προστατεύεται από την υπεραλίευση γι’ αυτό έχουν νομοθετικά αλιεύσιμες ποσότητες ανά ημέρα.

Τα 761 κιλά που κατάσχεσε το Λιμεναρχείο Κυλλήνης προφανώς δεν αλιεύτηκαν σε μια μέρα αλλά στη διάρκεια πολλών ημερών.

Η τιμή του ολοθούριου φρέσκου δεν ξεπερνάει τα 3-4 ευρώ το κιλό. Η τιμή εκτοξεύεται στο τελικό προϊόν που προκύπτει μετά από την αποξήρανσή του. Το εμπορεύσιμο αποξηραμένο προϊόν όντως έχει μεγάλη αξία ανάλογα με το είδος του. Τα 761 κιλά ολοθούριων της Κεφαλονιάς μετά την αποξήρανσή τους θα έβγαζαν τελικό προϊόν πολύ μικρής ποσότητας αξίας 2000 ευρώ το κιλό.

Αποξηραμένο “αγγούρι της θάλασσας” Κεφαλονιάς

Έμπειροι αλιείς της Κεφαλονιάς υπολογίζουν ότι η εμπορική αξία του τελικού προϊόντος από την παρτίδα της Κεφαλονιάς δεν θα ξεπερνούσε τα 20.000 ευρώ.

Ας προσγειωθούμε λοιπόν στην πραγματικότητα.

Ναι, ο βυθός της Κεφαλονιάς είναι ο περιβαλλοντικός μας θησαυρός που έχει πληγωθεί βάναυσα με συνέπεια της εξαφάνιση πολλών ειδών όπως οι πίνες. Έχουμε τα video και την μαρτυρία του δύτη – ερευνητή Μάκη Σωτηρόπουλου. Αυτόν τον θησαυρό πρέπει να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε.

Ναι τα ολοθούρια είναι είδος προς εξαφάνιση εξ αιτίας της υπεραλίευσης και πρέπει να προστατεύονται.

Οχι, δεν υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ στο βυθό. Τα εκατομμύρια της αξίας των ολοθούριων είναι ένα παραμύθι σαν από αυτά που λένε γραφικοί ψαράδες και κυνηγοί για να περηφανευτούν τάχα για τα θηράματά τους.

Ντούμκουε!

Μη διαουλομπάζεσε που δεν είχες μυαλό να γίνεις ψαράς ολοθουρίων γιατί τελικά …. αγγούρια ο θησαυρός, πατριώτες!

Ο Ψαράς

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

Comments are closed.