ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ: ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ, ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΙΩΝΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ – Επετειακός περιβαλλοντικός οδηγός με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ανακήρυξη του Όρους Αίνος ως Εθνικός Δρυμός
Αργοστόλι, Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023– Πόσο χρονών είναι το γηραιότερο δέντρο του πλανήτη; Πόσα μέτρα ύψος έχει το ψηλότερο δέντρο του κόσμου; Γιατί ο ίταμος ονομάζεται «δέντρο της ζωής και του θανάτου», η αροκάρια «δέντρο ζωντανό απολίθωμα» και το γκίγκο δέντρο «παππούς – εγγόνι;» Κι όλα αυτά τι σχέση έχουν με το έλατο της Κεφαλονιάς…..
Το 1962, ιδρύθηκε Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, κυρίως για να προστατευθεί ότι είχε απομείνει από το άλλοτε ακμαίο και μεγαλόπρεπο δάσος του Μεγάλου Βουνού της Κεφαλονιάς, το οποίο συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά από ένα από τα ωραιότερα δασικά δένδρα, την κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies cephalonica). Ο Αίνος δικαίως κηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός, αφού το όρος αποτελεί κατά τον Διεθνή Κώδικα Βοτανικής την κλασσική θέση του ενδημικού για την Ελλάδα είδους της κεφαλληνιακής Ελάτης. Αλλά και πέραν τούτου, γιατί όλο το οικοσύστημα του Αίνου είναι ιδιαιτέρου επιστημονικού και αισθητικού ενδιαφέροντος και αποτελεί τον πνεύμονα της Κεφαλονιάς και την καρδιά της πλούσιας βιοποικιλότητας της νήσου.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του ΟΦΥΠΕΚΑ είναι υπεύθυνη για την προστασία, την διαχείριση και την ανάδειξη της σπουδαιότητας του Εθνικού Δρυμού Αίνου, και με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ανακήρυξή του ως Εθνικού Δρυμού δημιούργησε υλικό δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αφιερωμένο σε Μνημειακά Δέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο με τίτλο: «Αιωνόβια δέντρα του πλανήτη Γίγαντες της βλάστησης, φύλακες αιώνιων μυστικών».
Μια παρέα παιδιών από όλο τον κόσμο μαζί με τη δασκάλα τους περνούν εξαιρετικά δημιουργικά τις Πέμπτες τους στο σχολείο για μια ολόκληρη σχολική χρονιά συλλέγοντας πληροφορίες και ιστορίες για χιλιόχρονα δέντρα που τους δένουν με τον τόπο τους. Η Λάουρα που έχει μαμά Ιταλίδα, ο Κίραν που έχει μπαμπά Ιρλανδό, ο Γεράσιμος από την Κεφαλλονιά, ο Αντώνης από την Κρήτη, ο Γιάννης με μια μακρινή ρίζα από την Ήπειρο, ο Ντέιβιντ και η Κέιτ που γεννήθηκαν στην Αμερική, η Βασέντα από την Ινδία, η Τάικι με μπαμπά Κινέζο και μαμά Γιαπωνέζα, ο Αδάμ από το Λίβανο ο Μπαρντού από την Ανατολική Αφρική κι η Μάιτε από τη Χιλή.
Κι όσο για τα δέντρα: Μια καστανιά ετών άνω των 2000 που ζει κοντά στην Αίτνα, ένας ίταμος παρόμοιας ηλικίας που ζει δίπλα στην εκκλησία του σε ένα μικρό χωριό της Σκωτίας, μια ελιά στην Κρήτη που διεκδικεί τον τίτλο της γηραιότερης του πλανήτη, ένα μπαομπάμπ που βρυχάται σαν λιοντάρι, ο Υπερίων, το ψηλότερο δέντρο του κόσμου που είναι μια σεκόια κι ο Μαθουσάλας, το γηραιότερο δέντρο του πλανήτη που είναι ένα πεύκο. Από την παρέα δεν λείπουν επίσης μια ιερή συκιά που φυτεύτηκε στην Σρι Λάνκα πριν από 2.310 χρόνια, ο μεγάλος βασιλιάς των γκίγκο, οι κέδροι που ζουν στο δάσος του Θεού στο Λίβανο, η απειλούμενη αροκάρια που συνεχίζει να ζει στη γη εδώ και 225 εκατομμύρια χρόνια και η δρυς του βασιλιά που ζει στη Δανία. Θα καταφέρει ένα έλατο από την Κεφαλονιά να συμμετάσχει ισότιμα στην παρέα των χιλιόχρονων αυτών γιγάντων με τις ιστορίες που έχουν πλάσει οι άνθρωποι του νησιού του γι αυτό;
Τις ιστορίες των 12 χιλιόχρονων δέντρων συνοδεύουν 12 ιδέες για δράση που προσκαλούν παιδιά και εκπαιδευτικούς να απλώσουν τα κλαδιά της ιστορίας των 12 δέντρων, να ξεφυλλίσουν ιστορίες και να αναζητήσουν τις ρίζες τους.
Το βιβλίο διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό στην έδρα του παραρτήματος Αργοστολίου της Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του ΟΦΥΠΕΚΑ, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου,
Τ.Κ. 281 00, Αργοστόλι, Κεφαλονιάς.
Τηλ. 26710 29258
E-mail: mdpp.ionian@necca.gov.gr
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.