Τι είναι ο “λευκός αφρός” που εμφανίστηκε στον Πλατύ Γιαλό;

2300

Δεχτήκαμε καταγγελίες για την εμφάνιση αφρού στον Πλατύ Γιαλό . Πολίτες ανησύχησαν για ρύπανση από διερχόμενα μεγάλα σκάφη. Ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο, πήραν δείγμα και περιμένουμε τα αποτελέσματα.

Όμως να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται  σε όλες τις θάλασσες της Ελλάδας . Δείτε το ρεπορταζ του Kefaloniapress για το ίδιο φαινόμενο στον Πλατύ Γιαλό το 2021. Το φαινόμενο “καπουτσινο” τώρα στον Πλατύ Γιαλό

To ίδιο φαινόμενο είχαμε καταγράψει και στην παραλία ΞΙ του Ληξουρίου πριν μερικά χρόνια.

Διαβάστε τι απάντησε η τεχνητή νοημοσύνη (GPT) στο ερώτημά μας «Τι είναι ο αφρός που εμφανίζεται σε ελληνικές θάλασσες»

Το φαινόμενο που περιγράφεις πιθανότατα είναι η θαλάσσια αφρός, γνωστή και ως θαλασσία αφρία. Η θαλάσσια αφρός είναι μια ουσία που παράγεται όταν οι θαλάσσιες κύματα ανακατεύουν τον αέρα με το νερό και δημιουργούν μικρούς αφρούς ή φυσαλίδες. Ο αέρας που παγιδεύεται μέσα στο νερό σχηματίζει μικρούς σαπουνάδες, και όταν αυτές οι σαπουνάδες συνδυαστούν, δημιουργούν μια ομοιογενή μάζα αφρού.

Οι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση της θαλάσσιας αφρού περιλαμβάνουν τις θαλάσσιες ρεύματα, την παρουσία οργανικών ουσιών (όπως φυτοπλαγκτόν ή άλλα μικροοργανισμούς) και την κίνηση των κυμάτων. Ο αέρας που είναι παγιδευμένος στον αφρό κάνει την ουσία να φαίνεται ελαφριά και αφρώδης, και μπορεί να έχει λευκό χρώμα.

Η θαλάσσια αφρός μπορεί να παρατηρηθεί σε παράλιες, κοντά σε ακτογραμμές με έντονα κύματα ή κατά τη διάρκεια θαλάσσιων καταιγίδων. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και συνήθως δεν αποτελεί ανησυχία, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι ενοχλητικό λόγω της υπερβολικής παρουσίας του.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η περιγραφή μου βασίζεται στις κλασικές γνώσεις για το φαινόμενο και μπορεί να υπάρχουν και άλλες παράγοντες που να επηρεάζουν την εμφάνιση της θαλάσσιας αφρού.

Παρόλα αυτά, ας περιμένουμε τις αναλύσεις του Λιμεναρχείου.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Εν αναμονή εξορύξεων να δούμε τι χρώμα θα έχει ο αφρός.

Comments are closed.