To Νερό για την Ειρήνη

36

Το ΙΚΙ για το νερό (22 Μαρτίου)

 Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι Το Νερό για την Ειρήνη. Σε μήνυμα του, ο  Γ.Γ. ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, τονίζει ότι η δράση για το νερό είναι δράση για την ειρήνη. Σε ένα κόσμο που σπαράσσεται από πολέμους και κάθε είδους εντάσεις και συγκρούσεις,  με ραγδαία αυξανόμενες  ανισότητες  και προσφυγικά ρεύματα, η ειρήνη είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Από την άλλη πλευρά, η  κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές και θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, η   υπερκατανάλωση, η ρύπανση και η σπάταλη του νερού απειλούν την δυνατότητα πρόσβασης του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού σε γλυκό και καθαρό νερό, που είναι απολύτως  απαραίτητο για την διατήρηση της ανθρώπινης  ζωής. Η διεθνής συνεργασία για την βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων και να  αποτελέσει γερό θεμέλιο για την ειρήνη. Σήμερα 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι  στη γη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές και υγιεινό νερό, με αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ατόμων σε καθημερινή βάση, ενώ   ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αντιμετωπίζει πρόβλημα  λειψυδρίας. Με τα ακραία καιρικά φαινόμενά το νερό μας έρχεται είτε υπερβολικά λίγο (έλλειψη) είτε υπερβολικά πολύ  (πλημμύρες)

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ : Από κάθε 100 ανθρώπους στη γη, οι 25 παίρνουν όλο το νερό τους από ανοιχτά ρέματα και λίμνες – ή πληρώνουν υψηλές τιμές για να αγοράσουν νερό αμφίβολης ασφάλειας. 22 ανακουφίζονται σε εξωτερικούς χώρους ή χρησιμοποιούν βρώμικα, επικίνδυνα ή σπασμένα αποχωρητήρια. Και 44 βλέπουν τα λύματα τους να επιστρέφουν στη φύση χωρίς επεξεργασία, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα η πολιτική διαχείρισης του νερού βρίσκεται ακόμα μακριά από την επίτευξη των στόχων της. Το  νερό είναι πλέον ένας απειλούμενος φυσικός πόρος. Όπως εύστοχα έχει  ειπωθεί νερό δεν έχουμε αλλά ευτυχώς…  έχουμε γκολφ! Είμαστε δυστυχώς μάρτυρες στις απόπειρες ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, οι οποίες θα συνεχιστούν, μέσα στο γενικότερο κλίμα ιδιωτικοποιήσεων  των βασικών υποδομών της χώρας.

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα νερού, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, υπενθυμίζει τη προσωπική αι συλλογική μας ευθύνη για την προστασία και διαχείριση του νερού ως δημόσιου αγαθού.  

Τα νησιά μας είναι ευάλωτα στη λειψυδρία για διάφορους λόγους. Η εξοικονόμηση νερού, η οποία, όπως και σε άλλες περιπτώσεις (ενέργεια κλπ.), αποτελεί βασική επιλογή πολιτικής διεθνώς, είναι άγνωστη στον τόπο μας. Η αλόγιστη σπατάλη που κυριαρχεί γενικά, επιτείνεται από τις πιέσεις της τουριστικής δραστηριότητας που αυξάνει συνεχώς και την κακή διαχείριση (ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις κλπ.) που οδηγεί στην εξάντληση των υδροφόρου ορίζοντα.

Η δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση οφείλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα αυτό υιοθετώντας πρακτικές εξοικονόμησης και συνετής διαχείρισης τόσο στον αγροτικό όσο και στον αστικό χώρο. Οι νέες τεχνολογίες και η συνεργασία όλων των τοπικών  φορέων μπορούν να πετύχουν πολλά για την διατήρηση του κρίσιμου αυτού φυσικού πόρου που αποτελεί κυριολεκτικά πηγή ζωής και ένα κοινωνικό αγαθό εν ανεπαρκεία.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!