ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
Αργοστόλι, 17.10.2024
Αρ. Δελτίου: 75
«Καταπολέμηση Κουνουπιών στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης για το 2024 – 9ος Κύκλος».
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου <<Καταπολέμηση Κουνουπιών στις Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, για τα έτη 2024-2025>>, σας γνωρίζουμε ότι από 21/10/2024 έως και 25/10/2024, θα πραγματοποιηθούν σχετικές δράσεις (δειγματοληψίες προνυμφών κουνουπιών, τοποθέτηση παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών, ψεκασμοί από εδάφους σε εντοπισμένες εστίες) από την ανάδοχο εταιρεία ASPEN PEST SOLUTIONS, στις ακόλουθες περιοχές:
Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών. Παρέχεται η δυνατότητα ενεργής συμμετοχής στον εντοπισμό και την καταγραφή πιθανών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών. Αν έχετε εντοπίσει στάσιμα ύδατα στην περιοχής σας μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310476037, για να το δηλώσετε στην ανάδοχο εταιρεία ASPEN PEST SOLUTIONS που εκτελεί το πρόγραμμα, ή μέσω e-mail: info@aspen.gr ή σε σχετική εφαρμογή που βρίσκεται δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (https://aspengr.maps.arcgis.com/apps/CrowdsourceReporter/index.html?appid=bf7b1954fddf461089b4643bbe1be8a9) μπορείτε να αποστέλλετε φωτογραφίες των εντοπισμένων εστιών αναπαραγωγής ή των ίδιων των εντόμων ή και γεωγραφικές συντεταγμένες πιθανών εστιών καθώς και σχετικές περιγραφές με κείμενο.
Οι ψεκασμοί αφορούν κοινόχρηστους χώρους και διενεργούνται με εγκεκριμένα σκευάσματα.
Δεν προβλέπονται ψεκασμοί σε ιδιωτικούς χώρους (κατοικίες). Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, η εξάλειψη εστιών στάσιμων νερών, καθώς και ο ψεκασμός με ιδιωτικά μέσα των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών.
Πολλά από τα κουνούπια γεννιούνται και ζουν στο μπαλκόνι, στις αυλές ή στα χωράφια μας. Συνεπώς, μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών:
- Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων και ποτίσματος, ανθοδοχεία εξωτερικών χώρων κλπ, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, όπου και εναποθέτουν τα αυγά τους.
- Με πότισμα φυτών και λουλουδιών κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
- Με τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών και κλάδεμα δέντρων (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
- Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ-ταμπλέτες-φιδάκια κλπ). Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
- Με χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικών στα δωμάτια.
- Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
- Με ψεκασμό εξωτερικών χώρων των οικιών (τοίχοι, εξωτερική πλευρά παραθύρων, δέντρα στις αυλές κλπ) με ειδικά σκευάσματα, από επιστήμονα με άδεια επαγγελματικής χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων για καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών.
- Με συχνό καθαρισμό των στάβλων και των αποθηκών.
- Εάν έχουμε κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα) θέτουμε σε καθημερινή λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού ή καλύπτουμε όλη την επιφάνεια αυτής με κατάλληλο υλικό, όταν δεν χρησιμοποιείται.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, όπως μακριά μανίκια, καπέλα και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
- Συχνά λουτρά καθαριότητας για απομάκρυνση του ιδρώτα.
- Ατομική χρήση αιθέριων ελαίων στα ακάλυπτα σημεία του σώματος , όπως σιτρονέλας, ευκαλύπτου.
- Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
ΠΡΟΣΟΧΗ: για κάθε εντομοαπωθητικό που θα χρησιμοποιείται, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
Όταν στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε παράλληλα και εντομοαπωθητικά, γιατί τα προγράμματα αυτά δε μηδενίζουν τον κίνδυνο και η ατομική προστασία είναι σημαντική.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ – ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΟΥΡΗΣ