Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,(…)»

Τάκης Τόκκας

Γράφει ο Τάκης Τόκκας

Η νέα και αναπτυσσόμενη Επτανησιακή-από το Ζάντε-  εταιρεία Levante Ferries με τα σύγχρονα πλοία της έκαμε πλέον εύκολη και  πολιτισμένη την πρόσβαση στα νησιά μας. Οι  ευπαίδευτοι ιδιοκτήτες μετέδωσαν την φιλοσοφία τους στους εργαζομένους στην εταιρεία. Χαρήκαμε το άνετο και ασφαλές ταξίδι προς και από το Θιάκι με το f/b  “Ανδρέας Κάλβος” με τον  φιλόξενο Κεφαλονίτη  καπιτάνιο Διονύση Μπαράκο και τα μέλη του πληρώματός του.

Διονύσης Μπαράκος, καπετάνιος του “ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ”, της Levante Ferries

Μας συγκίνησε ιδιαίτερα που μέσα στο καράβι είδαμε αναρτημένη σε περίοπτη θέση  αφίσα για το casa-Museo/οίκος-Μουσείο του Καραβομύλου στην Κεφαλονιά!

 Θιάκι

 Το Θιάκι με την απαράμιλλη ομορφιά του μας υποδέχτηκε στο, υπό κατασκευή, λιμάνι του Πισαετού. Το  τοπίο του νησιού από το λιμάνι κιόλας ξεδιπλώνεται με ελκυστικές εναλλαγές ψηλών βουνών, μαλακών λόφων  κατάφυτων σε όλες τις αποχρώσεις του πράσινου που καταλήγουν στα πρασινογάλαζα, κρουστάλλινα νερά της θάλασσας με τις μικρές ερωτεύσιμες σπιάτζες. Ειδυλλιακά χωριά συμπληρώνουν την χαρμόσυνη εικόνα του νησιού.

Βαθύ

Μέσα από αυτή την υπέροχη διαδρομή φτάνει ο επισκέπτης στο ωραιότατο Βαθύ που είναι η πρωτεύουσα του νησιού από τον 16ο αιώνα. Χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από τον κόλπο  με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Στη μέση του κόλπου υπάρχει το νησάκι του Λαζαρέτου.

Λαζαρέτο

Εκτός από το υπέροχο καταπράσινο τοπίο που το στεφανώνει, το Βαθύ διαθέτει μια γοητεία μοναδική, σε μεταφέρει σε άλλη διάσταση και σε αυτό βέβαια συντελεί τόσο ή ίδια η πόλη, όσο και οι κάτοικοί της.

 Τα σπίτια και όσα προσεισμικά “παλατάκια’ έχουν διασωθεί  έχουν δύο πατώματα με στέγη συνήθως να καταλήγει ή σε ατσούπι ή σε  παπιονάδο. Οι ωραίες πέτρινες κορνίζες γύρω από τα πορτοπαρέθυρα, όπως και  τα πέτρινα μογδόνια που στηρίζουν τα μπαλκόνια με τα σιδερένια ρεστέλα, μας δίνουν το χαρακτηριστικό Επτανησιακό ύφος των κτηρίων, ιδίως, του 19ου αιώνα. Τα κολόρα που  συνήθως βλέπουμε  στα κτήρια της πόλης τόσο στα προσεισμικά όσο και στα νεώτερα είναι: τζάλο, ρούσο, καφέ, τσελεστίν. Αρκετά δίπατα παλατάκια στο ισόγειο έχουν το μαγαζί  και στο πρώτο πάτωμα το σπίτι.

Το παλατσέτο  του Γ. Δρακούλη είναι κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα χαρακτηρίζεται από συμμετρία και περιέχει εκλεκτικιστικά  αρχιτεκτονικά στοιχεία και μια τεχνητή πισίνα στην είσοδο.

Παλατσέτο Γ. Δρακούλη, Βαθύ Ιθάκης

Το Βαθύ  είναι πολύ φιλικό και προσφέρεται για περαντζάδα στον μόλο, αλλά και μέσα στον χρόνο καθώς πορπατείς μέσα στα καντούνια, τσι καντουνάδες, τσι σκαλινάδες και τσι σκοντράδες και συναντείς περιποιημένα  σπίτια, γουστέβελα μαγαζιά, μπαρ, μαγέρικα, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο επισκέπτης. Το  έτος 1978  χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικι­σμός  και υπόκειται στους σχετικούς  περιορισμούς για το ύψος, το χρώμα κτλ.

Η καθαριότητα και η πολιτισμένη ατμόσφαιρα  της πόλης οφείλεται βέβαια κυρίως στους κατοίκους  αλλά και στις άοκνες προσπάθειες του Δημάρχου κυρίου Στανίτσα.

Διονύσης Στανίτσας , Δήμαρχος Ιθάκης

Επίσης το σέστο που επικρατούσε στο μόλο στο Βαθύ με  τις αφίξεις, αναχωρήσεις κτλ των σκαφών όπως και στο λιμάνι του Πισαετού-που μάλιστα  ήμασταν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες σοβαρού παραπτώματος από ιστιοπλοϊκό σκάφος-διευθετούνται από τον Λιμενάρχη κύριο Γραικό και τους άνδρες του με πολιτισμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ , ΙΘΑΚΗ

Τέλος 1ου μέρους .. Συνεχίζεται …

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις