Ιστορικά Φωτο-περπατήματα, αναφορά 15η: Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη

333

γράφει η Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Οι φωτογραφικές μας μνήμες σήμερα, μας πάνε στην προσεισμική Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, ένα κατασκευαστικό κομψοτέχνημα με επιβλητική πρόσοψη, καγκελόφραχτη περίφραξη και μαρμάρινη σκάλα, έργο του αρχιτέκτονα Δελλαδέτσιμα.

Η Βιβλιοθήκη χρειάστηκε περίπου δέκα χρόνια για να χτιστεί και ξεκίνησε την λειτουργία της το 1925, ενώ στην συνέχεια συγχωνεύθηκε με την παλαιότερη Δημόσια Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργούσε στο Αργοστόλι από το 1887.

Ιδρύθηκε από τη διαθήκη του Μαρίνου Κοργιαλένιου,  ο οποίος είχε αφήσει 4.000 λίρες για την ανέγερση της βιβλιοθήκης, 1.000 λίρες για την αγορά βιβλίων και 5.000 για τη συντήρηση της.

Το πρώτο υλικό της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης αποτέλεσαν τα βιβλία της παλιάς Βιβλιοθήκης, και η συλλογή του Μαρίνου Κοργιαλένιου.

Το σύνολο του εξοπλισμού της ζηλευτό, με προεξάρχοντα τα πανάκριβα μεταλλικά ράφια κατασκευασμένα στο Στρασβούργο, που δεν συναντούσες ούτε στα μεγάλα ιδρύματα των Αθηνών εκείνη την εποχή.

Τον Αύγουστο του 1953, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από τους ισχυρούς σεισμούς, που οδήγησαν στην κατεδάφισή της και  το 1963 ανοικοδομείται στην παλιά της θέση κι εκεί που την βρίσκουμε σήμερα, χάρη στις ακοπίαστες προσπάθειες του Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου, την  γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τους μεγάλους ευεργέτες, Γεώργιο Βεργωτή και Ευάγγελο Μπασιά-Τυπάλδο, καθώς και την δωρεά των αρχιτεκτονικών σχεδίων από τον αρχιτέκτονα Τάκη Παυλάτο.

Φέρεται πως είναι η τρίτη μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη σε εθνικό επίπεδο και διαθέτει πολλά, σπάνια κείμενα και χειρόγραφα, με  το παλαιότερο σύγγραμμα να είναι ένα Λεξικό του Σουίδα του έτους 1501. Το βιβλιακό υλικό της, που έχει αρχίσει να περνάει και στην ψηφιακή μορφή,  αποτελείται  σήμερα από  περίπου 76.000  τόμους.

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, προσεισμικά

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, αμέσως μετά τους σεισμούς του 1953

 

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, σήμερα, Σεπτέμβριος 2019

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις