Ιστορικά Φωτο-περπατήματα, αναφορά 20η: Δίπλα στη θάλασσα

389

γράφει η Μαρία Μαρκάτου-Αλυσανδράτου

Ευλογημένοι οι τόποι που βρέχονται από θάλασσα, το στοιχείο εκείνο της φύσης που με την απεραντοσύνη του σε ταξιδεύει τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά.

Ένας τέτοιος τόπος είναι και το νησί μας για αυτό και οι κάτοικοι του απολαμβάνουν  πάντα τον περίπατο τους δίπλα στην θάλασσα  κάνοντας όνειρα για μεγάλα ταξίδια, αναπολώντας όσα είχαν ήδη κάνει  ή απλά αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο της χρώμα.

Στην παραλιακή στο Αργοστόλι σήμερα και από τρεις γωνίες λήψης, εφτά φωτογραφίες που αφού μας ταξιδέψουν στο χτες και σε άλλες εποχές, μας επαναφέρουν στην σημερινή πραγματικότητα.

Γωνία Λήψης πρώτη

Άποψη της παραλιακής το 1896 έξω από τον σημερινό Οίκο Ευγηρίας, με τα κρηπιδώματα του Νάπιερ, τα παλιά φανάρια που έκαιγαν πετρέλαιο  πριν τους ηλεκτρικούς στύλους και το πρώτο υπόστεγο του Τελωνείου κατασκευασμένο από το Νάπιερ στο βάθος δεξιά. 

Στο ίδιο σημείο 121 χρόνια μετά,το καλοκαίρι του 2017 

Γωνία Λήψης δεύτερη

Μπροστά από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας, το 1916, δίπλα του η τριώροφη οικία Πυλαρινού που το ρετιρέ της υπήρξε για κάποιο διάστημα το σπίτι του Ανδρέα Λασκαράτου. Στην συνέχεια  το πανέμορφο κτίριο της Ιονικής Τράπεζας, το οποίο ξεχωρίζει με το άσπρο χρώμα από τις μαρμάρινες κολώνες του και δεξιά το νέο υπόστεγο( η Ντογκάνα) φτιαγμένο από τον δήμαρχο Σπύρο Φωκά Κοσμετάτο στην θέση του παλιού.

Στο ίδιο σημείο αρχές  του 2018 και 102 χρόνια αργότερα, στο βάθος δεξιά το σημερινό κτίριο του Λιμεναρχείου, στην θέση του υπόστεγου της Ντογκάνας.

Γωνία Λήψης τρίτη

Στο  ύψος της οικίας Μπασιά Τυπάλδου το 1897 στα αριστερά, στο οικόπεδο της οποίας μετά από δωρεά της οικογένειας χτίστηκε ο Οίκος Ευγηρίας, διακρίνεται  το ξενοδοχείο Ακταίον και στο βάθος  το υπόστεγο του Νάπιερ.

Στο ίδιο σημείο κι έξω από τον Οίκο Ευγηρίας,120 χρόνια μετά, το 2018

Στο ίδιο σημείο και σήμερα μετά την ανακατασκευή της προκυμαίας, Νοέμβριος του 2019

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις