Ακρωτήρι Σκίζα. Το δυτικότερο σημείο της Κεφαλονιάς

1513

Το Ακρωτήρι Σκίζα, το δυτικότερο σημείο της Κεφαλονιάς είναι το επίνειο της  Μονής των Κηπουρίων.

Ένα από τα πιο δύσκολα και κακοτράχαλα σημεία της ακτογραμμής του νησιού μας. Ισως για αυτό ονομάστηκε «σκίζα» (το λεπτό αιχμηρό κομμάτι ξύλου που κόβεται όταν με το τσεκούρι συγκουρίζεται ένας κορμός δένδρου).

Το εξερεύνησα εδώ και καιρό χάρη στις οδηγίες και τη βοήθεια του Μπάμπη Ρηγάτου προέδρου των Καμιναράτων. Ο άνθρωπος που ξέρει το κάθε μονοπάτι της περιοχής.

Κατηφορίζοντας λοιπόν το μονοπάτι από το ιστορικό μοναστήρι  την Μονής.  Κηπουραίων θα συναντήσεις το δυτικότερο άκρο της  Κεφαλλονιάς , την εσχατιά της,  το ακρωτήρι Σκίζα.

Το τοπίο άγριο βραχώδες  , σε πολλά σημεία γίνεται επικίνδυνο , οι βράχοι κόβουν σαν ξυράφι. Παρόλα αυτά η άγρια ομορφιά του σε προκαλεί να το εξερευνήσεις μέχρι  και τον τελευταίο απόκρημνο βράχο του.

Τα βράχια κοφτερά και  απόκρημνα  βυθίζονται στα καταγάλανα νερά του  Ιονίου Πελάγους  και η ματιά χάνεται στον ατέλειωτο ορίζοντα.

Τα πελώρια κύματα συνήθως χτυπούν με μανία και σκαλίζουν  ασταμάτητα  τους βράχους του  σχηματίζοντας μορφή και σχήματα στο πέρασμα των χρόνων.

Μόνος με τη θάλασσα, τον ουρανό και τον ατέλειωτο ορίζοντα αισθάνεσαι γαλήνη αλλά και δέος μπροστά σε αυτή την ομορφιά.

Κοιτώντας τον γκρεμό του θα δεις την απόκρημνη, απρόσιτη μαγική παραλία «Γυαλισκάρι» να σε προκαλεί να την περπατήσεις, να βουτήξεις στο παράξενο μπλε της θάλασσάς της.

Μην ξεχνάτε ότι κατά μήκος της ακτογραμμής της Παλικής επεκτείνεται ένα από τα πιο δυνατά σεισμικά ρήγματα. Σε εποχή μπουνάτσας σε τρομάζει το βάθος του σημείου.

Είναι  μια δύσκολη διαδρομή που πρέπει να μετράς , να υπολογίζεις το κάθε σου βήμα για να μην τραυματιστείς από τους βράχους – μαχαίρια. Δεν σας συνιστούμε να επιχειρήσετε εξερεύνηση χωρίς ντόπιο οδηγό.

ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Ήταν μια υπέροχη , μοναδική διαδρομή με τους ήχους της θάλασσας να κτυπάει τα βράχια, την μυρωδιά της αλμύρας να καθαρίζει την ανάσα σου και τη ματιά σου να διευρύνεται σε έναν ορίζοντα χωρίς σύνορο.

Ευχαριστώ θερμά τον Μπάμπη Ρηγάτο που μου αποκάλυψε αυτό το σημείο της Κεφαλονιάς και με βοήθησε να το περπατήσω , να το φωτογραφίσω και να το παρουσιάσω στους Αναγνώστες του Kefaloniapress.

ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδω :

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. τρομερο αρθρο, συγχαρητηρια!!! Ομορφιες του Ιονιου, που πρεπει να μαθαινουν ολοι!!!

Comments are closed.