Η Εξωγή ,το Μεσαιωνικό χωριό της Ιθάκης, είναι κτισμένη στο βουνό Νήιον σε υψόμετρο 350 μέτρα. Στέκεται σαν αετοφωλιά πάνω από τον εντυπωσιακό κόλπο των Αφαλών προσφέροντας ίσως την πιο εντυπωσιακή θέα και το ομορφότερο αγνάντι στο νησί του Οδυσσέα προς τη Λευκάδα , το Μεγανήσι ,την Άτοκο τον Κάλαμο , τον Καστο ,και τις ακτές του Αιτωλοακαρνανίας.
Η Εξωγή, από τον Μεσαίωνα και τους πρώτους Ενετικούς Χρόνους, ήταν ένας από τους κυριότερους οικισμούς της Ιθάκης επειδή λόγω της θέσης της είχε καλή παρατήρηση στο βόρειο τμήμα του νησιού και παρείχε ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές .
Η μεσαιωνική του ονομασία ήταν Δραγωνικό. Μετά την εποίκηση της Ιθάκης με διάταγμα των Βενετών μετονομάστηκε σε Εξωγή, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Πέτρος Βλάχος με τίτλο “ “Οι Εκκρεμότητες της Ιθάκης με τη μεσαιωνική της ιστορία”.
Τα επόμενα χρόνια συνέχισε την σπουδαία ιστορία του μέχρι τους σεισμούς του 1953 μετά από τους οποίους άρχισε να φθίνει καταλήγοντας σήμερα στους 12 κατοίκους .
Στο κέντρο του Χωριού δεσπόζει η Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που γιορτάζει στις 17 Ιουλίου με μεγάλο τοπικό πανηγύρι.
Αυτό που συναντάς επισκεπτόμενος το χωριό και σε εντυπωσιάζει είναι η αρχιτεκτονική του και το πως δένει το νέο με το παλιό σε έναν αρμονικό συνδυασμό δημιουργώντας μια μοναδική αρχιτεκτονική εικόνα που , κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να είναι σημείο μελέτης από Πανεπιστήμια Μηχανικών και Αρχιτεκτονικών Σχολών.
Τα μοναδικά παλιά αρχοντικά της Εξωγής σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, στην ιστορία του χωριού καθώς στέκονται πεισματικά όρθια. Δυστυχώς όμως πολλά από αυτά είναι εγκαταλειμμένα .
Περπατώντας στα μεσαιωνικά μονοπάτια του χωριού και βλέποντας τα εγκαταλελειμμένα σπίτια , τα παλιά ελαιοτριβεία, νιώθεις λίγο στενάχωρα , δεν τα προσπερνάς αδιάφορα , γιατί σου φέρνουν στο μυαλό εικόνες για το πως ζούσαν οι πρόγονοι σου και τι παρήγε κάποτε αυτός ο μικρός πανέμορφος τόπος .
Φεύγοντας από την Εξωγή η εικόνα που θα κρατήσεις για πάντα στο μυαλό σου είναι η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου , παρόμοια θέα σπάνια συναντάς στην Ελλάδα .
Κείμενο και φωτογραφίες ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ ΛΙΖΗΣ
Περισσότερες φωτογραφίες