Η πανσέληνος του “Κάστορα” στον ουρανό της Κεφαλονιάς

304

Χθες (8/11) ο πλανήτης απόλαυσε την πανσέληνο του Κάστορα και σε ορισμένα σημεία ακολούθησε έκλειψη σελήνης δυστυχώς μη ορατή στην Ελλάδα.

Γιατί ονομάζεται “Φεγγάρι του Κάστορα”
Τόσο η πανσέληνος, όσο και ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, παίρνουν συνήθως το όνομά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Νοέμβριος είναι ο “μήνας του Κάστορα”.
Συνήθως, οι ονομασίες της πανσελήνου και του εκάστοτε μήνα δίνονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο, ο κάστορας αναφέρεται στα χαριτωμένα τρωκτικά, τα οποία μέχρι τις αρχές έχουν ήδη συλλέξει αρκετό φαγητό, προτού βρουν καταφύγιο μέσα στα δέντρα.
Σήμερα 9 Νοεμβρίου, ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους. Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα και έτσι θα δώσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του (αν και λόγω της απόστασης του θα φαίνεται σαν μια μπλε-πράσινη κουκίδα από ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο).

Οι φωτογραφίες ειναι απο την πανσέληνο του Κάστορα στον ουρανό της Κεφαλονιάς.

 ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Περισσότερες φωτογραφίες

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις