Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης, ένθετο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
- ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ – ΙΘΑΚΗ
- Εγκληματική η κατάσταση στο χώρο της Υγείας
Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας αποτυπώνονται οι συνέπειες από την ανθυγιεινή και αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές Υγείας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση να έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ελάχιστες προσλήψεις και οι ακόμη λιγότερες προκηρύξεις θέσεων στο νησί – με όρους που στην πράξη κι αυτές τις ακυρώνουν – δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, και ούτε δίνουν λύση τα κρατικά επιδόματα «πτωχοκομείου» στους αγροτικούς γιατρούς, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης έχει
αναπτύξει πλούσια δράση προκειμένου να αναδείξει τις βαθύτερες αιτίες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Συσκέψεις με μαζικούς φορείς και σωματεία, κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έχουν ήδη προηγηθεί, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη το Εργατικό Κέντρο με την Επιτροπή Αγώνα Φορέων προσανατολίζεται στη συμβολική περικύκλωση του Νοσοκομείου Αργοστολίου, ενώ νέες ποικιλόμορφες δράσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι και το Νοέμβρη, με αίτημα αιχμής αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, υψηλών προδιαγραφών.
«Πετσόκομμα» της κρατικής επιχορήγησης και κενές οργανικές θέσεις
Τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας περιλαμβάνονται σε υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου προς το υπουργείο Υγείας, όπου επισημαίνονται οι σοβαρές ελλείψεις που υποβαθμίζουν παραπέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θεριεύουν τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα:
Από το 2009, που έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις, έχουν αποχωρήσει είτε λόγω υπηρεσιακών μεταβολών είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων περίπου 20 γιατροί, ενώ η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη στο νοσηλευτικό προσωπικό. Η πρόσληψη μόνο ενός παθολόγου στη θέση των δύο που συνταξιοδοτήθηκαν, η μη αναπλήρωση της θέσης ενός χειρουργού που συνταξιοδοτήθηκε, ενώ παραμένει ακόμα κενή η θέση ενός φαρμακοποιού του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου, η μη κάλυψη κενών οργανικών θέσεων (γαστρεντερολόγου, οφθαλμίατρου, ΩΡΛ κ.λπ.), καθώς και οι αποσπάσεις γιατρών, όπως εκείνη του χειρουργού, θέση η οποία δεν καλύφθηκε ποτέ, κάνουν την κατάσταση τραγική. Οι συνθήκες εργασίας και το κόστος ζωής και μετακίνησης (λόγω νησιωτικότητας) οδηγούν ακόμη και όπου προκηρύσσονται θέσεις να μην καλύπτονται, ή να γίνονται αμέσως αποσπάσεις. Ενδεικτικό της υποχρηματοδότησης αποτελεί το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Αργοστολίου, το α’ εξάμηνο του 2015, έλαβε κρατική επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας μόνο 200.000 ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν η χρηματοδότησή του ήταν 1.250.000 ευρώ.
Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι με την αλλαγή του οργανισμού του από το 2012 έχασε 30 κλίνες (μειώθηκαν από 50 σε 20), έχασε επίσης 6 θέσεις από το παραϊατρικό προσωπικό (μειώθηκε από 12 σε 6), καταργώντας έτσι τον χειρουργικό και τον γυναικολογικό τομέα, ενώ μειώθηκε κατά 50% η οργανική δύναμη στο διοικητικό προσωπικό (από 50 σε 25). Σήμερα λειτουργούν μια παθολογική μονάδα νοσηλείας και τα εργαστηριακά τμήματα, που μόλις φτάνουν για να το διαφοροποιούν από Κέντρο Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 2015 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 17.794 ασθενείς, έγιναν περίπου 320 μικροχειρουργικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκαν 22.794 μικροβιολογικές – βιοχημικές εξετάσεις, 2.761 ακτινολογικές, 810 υπέρηχοι, 211 εξετάσεις οστικής πυκνότητας, ενώ νοσηλεύτηκαν 599 ασθενείς με 2.967 μέρες νοσηλείας.
Χωρίς ψυχίατρο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας
Στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, το Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα υπολειτουργεί και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) παραμένει υποστελεχωμένο, με πιο κραυγαλέα την έλλειψη ψυχιάτρου! Η Ψυχιατρική πτέρυγα στο Νοσοκομείο παραμένει κτίριο – «φάντασμα», καθώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για στελέχωσή της, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την «οδύσσεια» των ψυχιατρικών ασθενών και των οικογενειών τους, που αναγκάζονται να νοσηλευτούν σε ψυχιατρικές κλινικές εκτός νομού, όταν βρίσκονται σε υποτροπή. Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» έχει μόλις 7 εργαζόμενους θεραπευτικό προσωπικό (η παιδοψυχίατρος ως εξωτερική συνεργάτης) και έναν εργαζόμενο διοικητικό προσωπικό, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου (από τους 10 που ήταν το 2011). Η πρόσληψη προσωπικού με τρεις ετήσιες συμβάσεις για την Κεφαλονιά και μία για την Ιθάκη πρέπει να οδηγήσει στη μονιμοποίηση των εργαζομένων αυτών, με πλήρη δικαιώματα. Οι προσλήψεις αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τον ολοένα αυξανόμενο όγκο ψυχοκοινωνικών αναγκών. Λόγω της δυσαναλογίας του όγκου των περιστατικών με τον αριθμό των εργαζομένων στην περιοχή της Ιθάκης, με μόνο την προαναφερθείσα πρόσληψη ορισμένου χρόνου, υπάρχει ιδιαίτερη ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών.
Αντίστοιχα τραγική είναι η πραγματικότητα σε Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία και ΕΚΑΒ. Το ΚΥ Ιθάκης αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης, με μεγαλύτερα την έλλειψη παιδιάτρου και μικροβιολόγου και τις μεγάλες ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό.
Στην παραπάνω κατάσταση η κυβέρνηση προβάλλει ως δήθεν «αναγκαίο κακό» τις μετακινήσεις προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, τα ΚΥ και τα αγροτικά ιατρεία στο Γενικό Νοσοκομείου Αργοστολίου. Την ώρα που χειροτερεύει η κατάσταση στο κεντρικό Νοσοκομείο του νομού, το Μαντζαβινάτειο οδηγείται στη «ντε φάκτο» κατάργησή του ή, στην καλύτερη περίπτωση, στη λειτουργία του ως Κέντρου Υγείας. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στα ΚΥ, αλλά και στα Αγροτικά Ιατρεία και στο ΕΚΑΒ.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκής χρηματοδότηση
Το Εργατικό Κέντρο, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι, μέσα από κάθε δράση τους αναδεικνύουν αιτήματα αιχμής και απαιτούν:
- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στο ΓΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του νομού.
- Να μην γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Αντίθετα, να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.
- Να επανέλθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση.
- Να μην προχωρήσει κανένας «ντε φάκτο» υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής Υγείας.
- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας – Ψυχική Υγείας, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, καλύπτοντας με ιδιαίτερη φροντίδα τις νησιωτικές περιοχές, όπως είναι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη.
Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης, ένθετο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/8/2017&id=16741&pageNo=11