Η ΝΕΑ ΙΟΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ για το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

196
Σπύρος Σπύρου

Δελτίο Τύπου

Το επερχόμενο 7ο στην σειρά συνέδριο για την λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση» που θα γίνει στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων την ερχόμενη εβδομάδα θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσε να είναι μία θετική κίνηση, αφού μια πολυάριθμη ομάδα απαρτιζόμενη από υπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων θα βρεθούν έστω και για λίγο στην Κέρκυρα. Σύμφωνα όμως με το πρόγραμμα και τις θεματικές ενότητες αλλά και το χρόνο που διατίθεται για τις παρεμβάσεις, μάλλον για κυβερνητικό μονόλογο πρόκειται και όχι για ένα συνέδριο. Πουθενά μάλιστα στο πρόγραμμα δεν είναι διακριτό το πλαίσιο της επονομαζόμενης από την κυβέρνηση παραγωγικής ανασυγκρότησης.

  1. Εμείς, εκφράζουμε τις έντονες αμφιβολίες μας, που ασφαλώς δεν είναι μόνο δικές μας, για την σκοπιμότητα και για την αποτελεσματικότητα αυτού του συνεδρίου το οποίο πομπωδώς έχει πάρει το χαρακτήρα φιέστας. Και αυτό γιατί, κορυφαία όργανα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια, τα Επιμελητήρια, οι Συνδικαλιστικοί φορείς κ.α. δεν έχουν καταθέσει απόψεις. Διερωτώμεθα λοιπόν, πότε και πού έγινε κάποια συζήτηση, κάποια προετοιμασία, ώστε τεκμηριωμένα και όχι την τελευταία στιγμή οι θέσεις μας, οι απόψεις μας, οι ανάγκες της περιφέρειάς μας να έχουν αποτυπωθεί ώστε να μπορούν να υποβληθούν έστω και στον ελάχιστο χρόνο που διατίθεται για τις παρεμβάσεις ώστε να υπάρξουν και οι ανάλογες απαντήσεις και δεσμεύσεις από τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό, θα έπρεπε να έχει  ξεκινήσει εδώ και μήνες ώστε να έχει ήδη γίνει η επεξεργασία του θέματος αυτού και να έχει διαμορφωθεί ένα άρτιο και συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης προσαρμοσμένο στις δυνατότητες της περιφέρειάς μας που θα μπορούσε να ενταχθεί στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο, αν βέβαια υπάρχει και αυτό. Τότε μόνο θα μπορούσε κανείς να πει ότι θα ήταν δυνατή η εφαρμογή του από την επομένη κιόλας, αξιοποιώντας έτσι την παρουσία τόσο των υπουργών όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
  2. Επειδή μιλάμε για περιφερειακή ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι από το 2011 που εφαρμόζεται ο Νόμος «Καλλικράτη» οι περιφέρειες στερούνται σε ποσοστό πάνω από το 65% τους θεσμοθετημένους πόρους (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) που είναι τόσο σημαντικοί και απαραίτητοι για την ανάπτυξη της περιφέρειάς μας. Η μείωση αυτή, επιδεινώθηκε το 2015, το 2016 και το 2017 που έφτασε τα 400 εκατομμύρια τον χρόνο και συνολικά, για όλη την επταετία, η στέρηση αυτή ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σημειωτέον, στον προϋπολογισμό του 2018, που πρόσφατα κατατέθηκε, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τις περιφέρειες περικόπτεται ακόμη περισσότερο, κατά 20%. Για ποια λοιπόν παραγωγική ανασυγκρότηση  μιλάμε όταν ο στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,5% για το 2018 απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις; Και όχι υψηλή φορολογία η οποία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και το 2018. Υπάρχει αλήθεια πολίτης στην περιφέρειά μας που να τρέφει την αυταπάτη ότι θα γίνει πράξη ό,τι θα υποσχεθούν σε αυτό το συνέδριο; Ή αλήθεια νομίζουν ότι δεν ηχούν ακόμη στα αυτιά μας όσα ο κ. Τσίπρας δημόσια είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί στην πλατεία της Κέρκυρας; Καμία από τις δεσμεύσεις εκείνες δεν τηρήθηκε. Αντίθετα, ο λαός εξαπατήθηκε και φτωχοποιήθηκε.
  3. Υπάρχει αλήθεια σήμερα Έλληνας που να μπορεί να πει ότι όλα αυτά τα τρία χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ζωή του άλλαξε προς το καλύτερο; Είτε αυτός είναι εργάτης, είτε είναι επαγγελματίας, είτε είναι επιστήμονας, χήρα, πολύτεκνος ή ΑμεΑ. Η ζωή τους έχει γίνει ένας κόλαφος, οι προσδοκίες τους εξανεμίστηκαν, τα λόγια ήταν ένα μεγάλο ψέμα.

Φυσικά, δεν παραγνωρίζουμε ότι παρέλαβαν μία χώρα χρεωμένη αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι οι ίδιοι την υπερχρέωσαν κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Και το τεράστιο ιδιωτικό χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας στα 130 δισεκατομμύρια. Υπάρχει όμως και ένα ακόμη αληθινό γεγονός που δε θα πρέπει να το αγνοούν, ότι περισσότεροι από 60.000 νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες κατέθεσαν τα πτυχία τους το 2017 κλείνοντας βιβλία λόγω της υπερφορολόγησης. Και είναι αξιοσημείωτο ότι το ενδιαφέρον για την δραστηριοποίηση  νέων αγροτών στην περιφέρειά μας δεν ξεπερνάει τις μερικές δεκάδες άτομα. Ο δε κλάδος του τουρισμού, ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δείχνει να χάνει την ανταγωνιστικότητά του με την αύξηση των φόρων, το τέλος διανυκτέρευσης που έχει δρομολογηθεί και τη μείωση των εσόδων παρά την αύξηση των τουριστών. Ποιες άραγε από αυτές τις στρεβλώσεις θα διορθώσετε προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη;

Η Νέα Ιόνιος Πολιτεία δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο το οποίο δεν πρόκειται να έχει πραγματικά αποτελέσματα. Θα είναι κανείς αφελής αν πιστεύει ότι αυτό το επικοινωνιακό show θα έχει ελπίδα να δρομολογήσει κάτι σημαντικό για την περιφέρειά μας, είτε αυτό αφορά τα αιτήματα τα οποία πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο δια των εκπροσώπων του κατέθεσε στην κυβέρνηση, είτε αφορά θέματα σημαντικά όπως, το ζήτημα της ύδρευσης της Κέρκυρας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οδικό δίκτυο, τη σχολική στέγη, τον πρωτογενή τομέα, τις σεισμόπληκτες περιοχές Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Λευκάδας που οι πληγές τους είναι ακόμη ανοιχτές.

Και μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι το συνέδριο αυτό θα το κλείσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον οποίο πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε στα όσα θα υποσχεθεί, αλλά ήδη λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του μας κάνει να έχουμε σοβαρότατες επιφυλάξεις καθότι δεν έχει καλή σχέση με την αλήθεια.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις