“Ανοιχτή Επιστολή Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Γεωργίου Τζωρτζάτου”
Kεφαλλονιά, 5 Δεκεμβρίου 2017
ΠΡΟΣ:
- Τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου,
- Τη Βουλευτή Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.
Κοινοποίηση προς:
- Τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων,
- Τον Πρόεδρο του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων,
- Όλα τα τοπικά μέσα Κεφαλλονιάς, Ιθάκης και Ιονίων Νήσων.
Θέμα: Εναντίωση στην απομάκρυνση του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων από το Ληξούρι.
Αξιότιμε Υπουργέ, κ. Κώστα Γαβρόγλου,
Αξιότιμη Βουλευτή Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου,
Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
Παρότι για προσωπικούς λόγους ήταν ανέφικτο, να παρευρεθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα συναφή ζητήματα, θα ήθελα, ωστόσο, να εκφράσω ως πολιτικά δρών πρόσωπο, αλλά και ως δημότης Δειλινάτων Αργοστολίου Κεφαλλονιάς, τη δυσαρέσκειά μου, αλλά κυρίως τους προβληματισμούς μου, γύρω από την πρόταση της Επιτροπής, περί ενοποίησης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Θίγεται ολοκληρωτικά η ορθή και σύμμετρη κατανομή των οικείων τμημάτων στα Ιόνια Νησιά, γεγονός που έχει ως συνέπεια την αποψίλωση σε οικονομικό – κοινωνικό – πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο της Κεφαλλονιάς μας.
Το Ληξούρι θα στερηθεί ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα, διαθέτει πλήρη υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό και κτηριακές υποδομές. Κατ’ επέκταση, θα στερηθούμε την ενεργό δραστηριότητα, γεγονός που θα επιφέρει την παρακμή, μετατρέποντας το Ληξούρι από κέντρο πολιτισμού σε βραχονησίδα. Αυτή η εκδοχή δε συνάδει με τον ιστορικό ρόλο του Ληξουρίου ως κοιτίδα πολιτισμού, στο οποίο ιδρύθηκε το 1915 η πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής, Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή.
Η πρόταση της Επιτροπής περί ενοποίησης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Nήσων συσσωρεύει τα περισσότερα τμήματα στην Κέρκυρα. Αποκτά ένα νέο τμήμα Τουρισμού και Δημιουργικής Οικονομίας με συγχώνευση – απορρόφηση μέρους του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Λευκάδας. Στη Σχολή Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών με έδρα την Κέρκυρα ενσωματώνεται το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ με έδρα σήμερα το Ληξούρι. Στη Σχολή Μουσικής & Οπτικοακουστικών Σπουδών, επίσης, ενσωματώνεται το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής με έδρα σήμερα την Άρτα.
Στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής με έδρα την Κέρκυρα εντάσσεται το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας με έδρα το Αργοστόλι.
Συνεπώς, πλέον, μιλάμε για ένα οιονεί “Κερκυραϊκό” και όχι Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αναιρείται κατ’ ουσίαν ο “πανιόνιος χαρακτήρας” του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως αυτός αποτυπώνεται στην ιδρυτική του πράξη (πδ 83/94) και διακυβεύεται ο συνεκτικός κρίκος και η αγαστή συνεργασία των Ιονίων Νήσων. Η προώθηση τέτοιων αλλαγών, χωρίς την παράλληλη πρόβλεψη για ίδρυση νέων τμημάτων στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη δύναται, να αποδειχθεί καταστροφική.
Η ανάπτυξη, σε καμία περίπτωση, δεν επιτυγχάνεται με τη μορφωτική υποβάθμιση συγκεκριμένων νησιών, όπως της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας και τη συνακόλουθη άναρχη ενίσχυση της Κέρκυρας, αλλά επιτυγχάνεται με την ομοιόμορφη κατανομή των σχολών. Η συσσώρευση των τμημάτων στην Κέρκυρα μόνο ρήξη δύναται, να επιφέρει στις σχέσεις των νησιών, τη στιγμή που το σύνηθες είναι, να ενισχύεται η Περιφέρεια έναντι της Κεντρικής Διοίκησης, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπημένη πρόοδος.
Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά προωθούνται αλλαγές από Επιτροπές, οι οποίες προηγουμένως δεν έχουν αφουγκραστεί την κοινωνία των πολιτών, αλλά και ούτε διαπνέονται από ορθολογική μελέτη και σχεδιασμό. Δυστυχώς, επικρατούν ακόμα και σήμερα οι πολιτικάντηδες και τα τοπικιστικά συμφέροντα, τα οποία αντιστρατεύονται τη συνετή διαχείριση.
Μετά τιμής,
Γεώργιος Τζωρτζάτος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος