Ομιλία της Βουλευτή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018

145
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

            Στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018, του τελευταίου μνημονιακού, τοποθετήθηκε με ομιλία η Βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αργά χθες το βράδυ. Η συζήτηση θα συνεχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, 18/12, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

            Στην ομιλία της η Βουλευτής σημείωσε τα αντικειμενικά τεκμήρια που δείχνουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας μας, γεγονός που αποτυπώνεται στις δηλώσεις των εκπροσώπων των θεσμών και στα διεθνή ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Επίσης, τόνισε  τη σημασία των περιφερειακών συνεδρίων ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας καθώς και τις δυνατότητες που κρύβονται πίσω απ’ τις ανεκμετάλλευτες κτιριακές εγκαταστάσεις. Τέλος, αναγνωρίζοντας τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες και τις συνθήκες της ευρύτερης περιοχής καθώς και το γεγονός ότι οι δύο προηγούμενοι προϋπολογισμοί, παρά το ότι είχαν έντονα αμφισβητηθεί, πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει, επεσήμανε ότι τώρα είναι η ώρα που οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής που είναι μπροστά μας, αυτή της μεταμνημονιακής περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με την ομιλία της Βουλευτή.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

H 3η αξιολόγησηολοκληρώνεται στο Eurogroupτου Γενάρη και ξεκινάει η συζήτηση για το χρέος και μια σειρά τεχνικά – οικονομικά ζητήματα που οδηγούν τη χώρα εκτός μνημονίων, χωρίς προληπτική γραμμή πιστοληπτικής στήριξης το καλοκαίρι του 2018.

Ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές της χώρας, διεθνή ΜΜΕ, εκπρόσωποι θεσμών αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού  και αυτό αποτυπώνεται στις διεθνείς αγορές και  στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Το επιτόκιο δανεισμού στο δεκαετές ομόλογο είναι στο ύψος του 2009, η χώρα βρίσκεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα σε ανάπτυξη πρώτη φορά μετά το 2006.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία είναι εμφανές ότι η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Οι προηγούμενες πολιτικές που στηρίχθηκαν στο δημόσιο δανεικό χρήμα και δημιουργούσαν ελλείματα και χρέη, δεν επέφεραν μόνο οικονομική κρίση και ακραία ανθρωπιστική φτώχια, αλλά ανέδειξαν την πλήρη απουσία βασικών δομών για την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία των αδυνάτων. Η κρίση, δηλαδή, δεν ήταν μόνο οικονομική, ήταν και είναι μια πολυεπίπεδη κρίση του συνολικού μοντέλου λειτουργίας της χώρας, το οποίο κατέρρευσε συνολικά παρασύροντας με τη διαδικασία του ντόμινο και πτυχές της καθημερινής οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Είναι όμως καιρός για ένα διαφορετικό σχέδιο για τη χώρα. Αυτό συζητάμε στα περιφερειακά συνέδρια με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς και γιατί να το κρύψουμε συζητώντας και κυρίως ακούγοντας μαθαίνουμε πολλά και αρχίζουμε να διορθώνουμε υπαρκτές αδυναμίες και λάθη.

Αυτό το νέο σχέδιο θέλει να δώσει χώρο και δυνατότητες στα δημιουργικά στρώματα της κοινωνίας και της οικονομίας που για χρόνια βρίσκονται σε λήθαργο.

Μια αντίληψη καινούρια που εμπνευσμένη από δεδομένες, υπαρκτές δυναμικές μπορεί να αποτελέσει μέθοδο εξοικονόμησης πόρωνκαι με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όπως γνωρίζουμε, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ένα τεράστιο κτιριακό απόθεμα, έναν τεράστιο πλούτο, που για χρόνια παρέμενε ανεκμετάλλευτοςκαι απαξιωμένοςαπό την επί σειρά ετών αδιαφορία των διοικητικών ηγεσιών, τις πολιτικές παρεμβάσεις, την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και πόρων,  καθώς και την ανεπαρκή βάση δεδομένων. Επιτέλους, λοιπόν, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας  σύγχρονης και  συνολικήςπολιτικής για τη Δημόσια ΑκίνητηΠεριουσία με  την καταγραφή, προστασία και αξιοποίησή της, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών από άποψη θεσμικού πλαισίου.Σύγχρονης, με την έννοια της υιοθέτησης των  διαθέσιμων σήμερα στη διεθνή αγορά ευέλικτων εργαλείων διαχείρισης. Και συνολικής με την έννοια ότι οι πτυχές αυτής της πολιτικής συνδυάζονται και εμπίπτουν σε μια ενιαία στρατηγική αντίληψη του δημοσίου συμφέροντος σε σχέση με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Και θα ήθελα εδώ να αναφέρω σαν παράδειγμα τις προσπάθειες που ξεκίνησαν από το Υπουργείο Εργασίας για την αξιοποίηση της περιουσίας του. Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της καταγραφής που προηγήθηκε, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα 1.126 κτίρια, τα μισά περίπου σε καθεστώς εγκατάλειψης, πολλά απ’ αυτά είναι διατηρητέα, ενώ οι ασφαλιστικοί φορείς καταβάλλουν υπέρογκα ενοίκια για τη στέγασή τους. Επίσης  ξεκινάει η αξιοποίηση των πρώτων 24 κτιρίων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ένα τεράστιος κτιριακός δημόσιος πλούτος, μιας πρώτης εκτίμησης 1,3 δις €. Τι σημαίνει για την εξοικονόμηση πόρων του ΕΦΚΑ, τι σημαίνει για την εξοικονόμηση δαπανών από ενοίκια, τι σημαίνει για τη γειτονιά και την αναβάθμιση της περιοχής;

Στο ίδιο Υπουργείοαξιοσημείωτη είναι η περιουσία των Κοινωφελών Ιδρυμάτων. Η καταγραφή τους ξεκίνησε το 2015 με 216 ακίνητα και μέσω του Εθνικού Μητρώου σήμερα έχουν καταγραφεί γύρω στους 1.600 εποπτευόμενους Φορείς Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ακόμη ένα νέο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Παλιά κτίρια σε νέα χρήση» ύψους 50 εκ. € δίνει τόνωση στην ανάπτυξη των δήμων, προκειμένου να αξιοποιηθούν ακίνητα που ρημάζουν μέσα στον αστικό ιστό της πόλης ή του οικισμού, φέρνει περίπου 700 νέες θέσεις εργασίας και μετατρέπει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια από αδρανή σε πυρήνες πολιτισμού και κοινωνικών δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας με τρόπους πρωτότυπους στην κάλυψη αναγκών και προβάλλοντας λύσεις νέες και σημαντικές σε όλα τα πεδία, πολιτιστικό, κοινωνικό και ιδίως στο οικονομικό που συνιστά το μεγάλο μας μέλημα, όπως αποδεικνύουν και οι προτάσεις μας σ’ ετούτο τον προϋπολογισμό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως ανέφερα και στην αρχή της ομιλίας μου, δεν είναι μόνο δική μας θέση οι εκτιμήσεις  ότι η οικονομία μας ανακάμπτει, ότι η χώρα επιστρέφει στις αγορές, ότι η εμπιστοσύνη στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου επιστρέφει, ότι τον Αύγουστο θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα προγράμματα : Οι πρόσφατες θετικές εκτιμήσεις για τη χώρα της ιταλικής εφημερίδας Ilfoglio, του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΒάλντιςΝτομπρόβσκις, της  WallStreet Journal, της Handelsblatt και της Deutsche Bank όχι μόνο δεν αναλύθηκαν επαρκώς, αλλά απεκρύβησαν τεχνηέντως από μεγάλη μερίδα των εγχώριων ΜΜΕ. Γιατί άραγε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συγκυρίες και τις ιδιαίτερα ασταθείς συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή μας, η χώρα μας αποτελεί δύναμη σταθερότητας και ειρήνης και προχωράει σε συμμαχίες απλώνοντας χέρι φιλίας και συνεργασίας στους γειτονικούς λαούς για την εμπέδωση της ειρήνης, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο στην εποχή μας, προκειμένου να εδραιωθεί η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά την καταστροφολογία ότι οι δύο προηγούμενοι προϋπολογισμοί δεν θα έβγαιναν, όχι μόνο επιτεύχθηκαν οι στόχοι, αλλά ξεπεράστηκαν, αποκαθίσταται η αξιοπιστία της χώρας  και για δεύτερη χρονιά μοιράζεται κοινωνικό μέρισμα σ’ αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι εμφανείς οι διαφορετικές στρατηγικές των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την επόμενη μέρα ως προς την οργάνωση της κοινωνίας… Οι πολίτες αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν – όχι με κραυγές – στα ερωτήματα και τις προκλήσεις που επιτακτικά θέτει η μεταμνημονιακή περίοδος, κανένας δεν θα μπορέσει να κρυφτεί ή να τις αποφύγει.

                                                    Αθήνα, 13-12-2017

                                                Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

                                         Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις