Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Επειδή για την Κεφαλλονιά και τα Επτάνησα, το θέμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ  Ιονίων Νήσων είναι τεράστιο, με επιπτώσεις στην επιστήμη, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την οικονομία, αλλά ακόμα και στην συνοχή  του χώρου του Ιονίου,  πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός αλλά αντίθετα ο αγώνας δεν πρέπει να εξαντληθεί με το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και την συγκέντρωση στο Ληξούρι, αλλά  να συνεχιστεί πιο οργανωμένος,  πιο ουσιαστικός, πιο έντονος, πιο μαχητικός.

Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ξεκίνησε με έξη τμήματα  την ιδία ακριβώς στιγμή με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο, δηλαδή, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, και Σύρο και διαθέτει  18.000 φοιτητές, 2000 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 300 διδάκτορες πρέπει να αποτελέσει πρόκληση- στόχο    για την κοινωνία της Κεφαλλονιάς και των υπολοίπων νησιών της Επτανήσου.

Με  τα ως άνω δεδομένα η  σύγκριση  του Πανεπιστήμιου Αιγαίου με  το Πανεπιστήμιο Ιονίου είναι συντριπτική, τουλάχιστον όσον αφόρα  τους αριθμούς, οι οποίοι  όμως, κατά την άποψη μας, τονίζουν και την ποιότητα του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου το οποίο σε ελάχιστο ακαδημαϊκό χρόνο συναγωνίζεται επάξια πολλά αρχαιότεροα απο αυτό   Ελληνικά Πανεπιστήμια .

Παράλληλα στο χώρο της Επτανήσου λειτουργεί και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το οποίο θαλασσοδέρνεται διαχρονικά από τις διορισμένες διοικούσες επιτροπές του.

Οι κύριοι αυτοί ανέχθηκαν ή ενορχήστρωσαν  την επιλογή καθηγητών που εκλεχθηκαν και ουδέποτε παρουσιαστήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας,  την δημιουργία τμημάτων  που έκλεισαν μόλις άνοιξαν, την μεταφορά  του ίδιου τμήματος από το ένα νησί στο άλλο κτλ, δεν εξεπόνησαν ποτέ τους ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ΤΕΙ, έμειναν συνειδητά στην Αθήνα μακριά από το Ιόνιο, όπου διέθεταν γραφεία και προσωπικό κτλ

Κυρίως όμως φρόντισαν με συστηματικό τρόπο, ευλογώντας τα γένια τους και μη υπηρετώντας το ΤΕΙ, να μην καταστεί δυνατόν μέχρι σήμερα το ΤΕΙ να διοικείται από εκλεγμένα και όχι διορισμένα όργανα αφού απέφευγαν όπως ο “διαολος το λιβάνι” να προχωρήσουν στο διορισμό  μόνιμου και ικανού εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στην δικαιολογία που τυχόν τολμήσουν οι κύριοι των διοικουσών επιτροπών να ψελλίσουν περί μη εγκρίσεως προσλήψεων από τους εκάστοτε υπουργούς η απάντηση της κοινωνίας είναι γιατί δεν παραιτεθήκατε.

Για αυτά τα δύο λοιπόν τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και για το υπουργείο παιδείας, η πρόκληση είναι η ανάπτυξη για να επιβιώσουν.

Είναι προφανές ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ή θα επεκταθεί αποκτώντας και νέα σύγχρονα τμήματα τα οποία σε συνδυασμό με τα έξη που έχει ήδη θα του προσδώσουν επιστημονικό μέγεθος και βαρύτητα η θα εξαφανιστεί.

Αφ ετέρου το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο το ταξίδι του στο Ιόνιο χωρίς καπετάνιο, εγκαταλελειμμένο από την διοικούσα και την κυβέρνηση.

Κατά την άποψή μας η λύση για τα δύο Ιδρύματα είναι η  συνένωση τους και η δημιουργία ενός πραγματικά Ιονίου Πανεπιστημίου που θα εκτείνεται σε ολόκληρο το Ιόνιο έχοντας ως πρότυπο την επιτυχή λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Εκτίμηση μας είναι ότι τα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο Ιονίου Πανεπιστήμιο, να προσφέρουν σε αυτό  το αριθμητικό μέγεθος που χρειάζεται καθώς και να το εμπλουτίσουν με τεχνολογικής και σύγχρονης κατεύθυνσης τμήματα, όπως είναι το τμήμα τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, το τμήμα τεχνολογίας τροφίμων το τμήμα ψηφιακών μέσων και επικοινωνίας κτλ.

Με αυτά τα δεδομένα, κατά την άποψη μας θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή στο Δήμο Κεφαλλονιάς με μοναδικό στόχο την συστηματική, πιεστική,  συνεχή, διεκδίκηση της λειτουργίας ενός Ιονίου Πανεπιστημίου που θα προκύψει από την συνένωση του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας και του  ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και θα αποτελέσει ένα ενιαίο σύγχρονο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό όργανο που θα εκτείνεται στα  Νησιά του Ιονίου.

Η επιτροπή αυτή με επικεφαλής προφανώς το Δήμαρχο, θα πρέπει να θέσει  το ζήτημα αποκλειστικά σε πολιτική βάση και σε συνεργασία με της Δημοτικές Αρχές των υπολοίπων νησιών, να ζητήσει ακριβώς πολιτική εντολή για την δημιουργία αυτού του ΙΟΝΙΟΥ Πανεπιστημίου.

Θεωρούμε βέβαιο ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους η Βουλευτής, ο Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιας καθώς και  οι πολιτικές, επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις του Νησιού.

Τον τρόπο και τα μέσα προς αυτόν τον σκοπό θα τα βρούν οι αρμόδιοι και το τονίζουμε για την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων η παρερμηνείας της πρότασης μας.

Κάθε εφησυχασμός, κάθε αδιαφορία, κάθε καθυστέρηση, θα έχει τραγικές και μη αναστρέψιμες ενέργειες για τα Νησιά μας αλλά και για τα τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Περιφέρεια  Ιόνιων Νήσων.

Εκτός βεβαίως αν αυτό, από ορισμένους καθηγητικούς κύκλους η την κυβέρνηση, είναι ζητούμενο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κύριος Δήμαρχος έχει τεράστιες ευθύνες, αφού αντί να παραστεί  στο συμβούλιο της Κέρκυρας και να θέσει στον πρωθυπουργό και στους αρμοδίους υπουργούς τα θέματα της Κεφαλλονιας γενικά, και του ΤΕΙ ειδικότερα, προτίμησε να απουσιάσει και να μοιραστεί  την γνωστή σε όλους μαχητικότητα του με τους Ληξουριώτες κάτω από το ΦΙΚΟ, φωνάζοντας  μαζί με όλους ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ και να τελειώσει για εφέτος  την ενασχόληση του με το ΤΕΙ.

Καλούμε λοιπόν τον Δήμαρχο, αφού πλέον ολοκληρώθηκαν και οι εκλογές στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κεφαλλονιας, οι οποίες απορρόφησαν επί δύο μήνες  και την τελευταία ικμάδα  της δραστηριότητας της Δημοτικής Αρχής,  να αφήσει τα τετριμμένα με τα οποία συστηματικά ασχολείται και να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα της Κεφαλλονιάς.

Από το Γραφείο Τύπου

Αργοστόλι 15 Δεκεμβρίου  2017

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις