Συνέντευξη τύπου παρέθεσε σήμερα Σάββατο στο Αργοστόλι η βουλευτής του Νομού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.  Όπως είπε  η ίδια, αισθάνθηκε   την ανάγκη να μας ενημερώσει κυρίως για το σκάνδαλο NOVARTIS που απασχόλησε έντονα το τελευταίο διάστημα τόσο τη Βουλή όσο και την ελληνική κοινωνία , όσο και για το “Μακεδονικό” .

Στην ενημέρωση τέθηκαν επι τροχάδην και τα εξής τοπικά θέματα: η πορεία της ενοποίησης του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς σε περισσότερους, τα βοσκοτόπια και οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές (που αποκλείονται).

Μαζί της στη συζήτηση ο Σπύρος Παγώνης και ο Διονύσης Γασπαρινάτος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η συζήτηση:

Σκάνδαλο NOVARTIS

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης τύπου  κάλυψε η ενημέρωση από τη βουλευτή  για το σκάνδαλο ΝΟVARTIS  και οι απαντήσεις σε ερωτήσεις των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ σε αυτό το θέμα.

Ακούστε την :

 H συζήτηση για την υπόθεση NOVARTIS σήμερα, απαλλαγμένη από τις ακρότητες της συζήτησης στη Βουλή και στα τηλεοπτικά πάνελς  ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για τις διαστάσεις του προβλήματος, τη ζημιά που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία και στους ασθενείς με τις υπέρογκες και αδιαπραγμάτευτες τιμολογήσεις των φαρμάκων της εταιρίας.

Η ιστορία

Tο FBI ξεκίνησε μια διεθνή έρευνα   για τη προνομιακή μεταχείριση της NOVARTIS σε κάποια κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.  Το πόρισμα της έρευνας του FBI παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές της Ελλάδας. Aπό τη στιγμή που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα , το πόρισμα του FBI παραδόθηκε και στον Υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος ως όφειλε έφερε το θέμα στη Βουλή.  Αυτή είναι η διαδικασία.  Ετσι έγινε και σε άλλες περιπτώσεις σκανδάλων που συζητήθηκαν και επί άλλων Κυβερνήσεων.

Στο διεθνές σκάνδαλο NOVARTIS ,όσο αφορά την Ελλάδα, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη προνομιακή μεταχείριση της εταιρίας, για τη ασύδοτη τιμολόγηση των φαρμάκων της, για τους πολιτικούς που ανέχτηκαν αυτή την κατάσταση ή την κάλυψαν ή και την «εκμεταλλεύτηκαν» για δικό τους συμφέρον. Όλα αυτά είναι προς διερεύνηση.

 Η βουλή, είπε κα Θεοπεφτάτου, δεν δικάζει. Η Βουλή εκτέλεσε την εντολή των εισαγγελέων για διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών των 10 πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την ενοχή τους ή όχι .

 Η δε κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι «δέκα» μεταξύ άλλων είναι και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατηγορία η οποία ουδέποτε παραγράφεται.  Σκοπός των ελεγκτικών αρχών είναι να καταφέρουν να πάρουν πίσω τουλάχιστον ενα μέρος των χρημάτων που θα έχουν διακινηθεί σε λογαριασμούς πολιτικών και άλλων παραγόντων.

Η βουλευτής χαρακτήρισε «αστείο» το επιχείρημα της ΝΔ για «σκευωρία» από την Κυβέρνηση όταν η υπόθεση αφορά διεθνή έρευνα του FBI κατά την οποία αποκαλύφθηκε και ο ρόλος της εταιρίας στην Ελλάδα .

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι αποκαλύψεις της για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα.  Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ,είπε η κα Θεοπεφτάτου, δέχονταν χωρίς διαπραγμάτευση τις τιμολογήσεις των εταιριών. Το τρυκ στη υπερτιλομόγηση ήταν το περίφημο κόστος έρευνας, ένα αυθαίρετο ποσό που οι εταιρίες μετακυλούσαν στους πελάτες τους και κατέληγε στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.  Αυτός ο κύκλος του μαύρου χρήματος στην Υγεία κόστισε στην Ελλάδα 23 δις , από αυτά , 3 δις μας κόστισε   μόνο η NOVARTIS . Με τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  η κοστολόγηση των φαρμάκων έχει αλλάξει, οι τιμές των εταιριών διαπραγματεύονται , δεν γίνονται αποδεκτές ασυζητητί.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν:

Το «Σκοπιανό»

Η κυβέρνηση είπε η κα Θεοπεφτάτου, θέλει να υπάρξει λύση για αυτό το πρόβλημα που κρατάει 25 χρόνια. Και η λύση θα βρεθεί μέσα από διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις. Εάν δεν υπάρξει λύση για το όνομα , αυτό θα είναι ήττα για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση επιθυμεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Η ένταση δεν βοηθάει την Ελλάδα.

Για τη  πορεία της ενοποίησης των ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Σε επίμονη ερώτησή μας η βουλευτής απάντησε: “δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύει  ΤΕΙ  Ληξoυρίου να φύγει από την Κεφαλονιά». 

Ακούστε την :

Για τα βοσκοτόπια της Κεφαλονιάς

Η Κεφαλονιά (όπως όλα τα νησιά του Ιονίου) έχει διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ακίνητα. Στα Ιόνια νησιά δεν υπάρχουν κρατικά ακίνητα πχ κρατικά δάση γιατί δεν ήμασταν υπό τουρκική κατοχή, όπως η υπόλοιπη Ελλάδα. Ετσι αν μια έκταση χαρακτηριστική δασική θεωρείτε ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δημοσίου ανεξάρτητα από ιδιοκτήτη. Αυτό είπε , η βουλευτής , θα αλλάξει τώρα μετά και από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Οι δασικές εκτάσεις δεν θα είναι κρατικές αλλά ιδιωτικές. Ετσι θα λυθεί το πρόβλημα των κτηνοτρόφων οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν τις δασικές τους εκτάσεις «δημοτικές εκτάσεις» προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος της επιδότησης. Τα βοσκοτόπια δεν θα είναι πια δημοτικές εκτάσεις αλλά ιδιωτικές και θα δηλώνονται ως ιδιοκτησία τους στον υπολογισμό των επιδοτήσεων.

Για τη διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς

Ηταν πολύ προσεκτική στην απάντησή της μετά τον πολιτικό σάλο που προκλήθηκε στην Κεφαλονιά από την επίσκεψή της μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Eϊπε η βουλευτής:   «Στόχος μας είναι να βρίσκεται η Κεφαλονιά μέσα στις περιοχές που συζητούνται για χωροταξικές αλλαγές στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ . Χωροταξικές αλλάγές σε μεγάλη κλίμακα σε όλη την Ελλάδα δεν θα υπάρξουν. Εάν σπάσουν 2-3 δήμοι θα επιδιώξουμε η Κεφαλονιά να είναι στον έναν από αυτούς.»

Για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές

Αιφνιδιάστηκε η βουλευτής με ερώτηση αν η σημερινή συνέντευξη τύπου εντάσσεται σε ..προεκλογική εκστρατεία.. «Όχι είπε, δεν θα γίνουν εκλογές το 2018. Το ότι συναντηθήκαμε δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι γιατί –κακώς- είχαμε να συναντηθούμε πολύ καιρό, αυτό τώρα θα αλλάξει και θα τα λέμε πιο συχνά»..

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΙΚΑ…………..!! ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΠΟΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!! ΚΑΙ αυτο που ειπε η Περιστερα οτι ΕΛΑ ΚΑΛΕ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΜΑΔΟΥΡΙΣΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΓΕΥΤΟΥΝ!!! ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙ ΤΙΣ ΣΚΕΥΩΡΙΑΣ ουτε το FBI ΟΥΤΕ Η NOVARTIS αναφερει ονομα ΑΠΟ τους 10 ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ το ονομα μονο Κ.Π……… ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ 2015 !! ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ///και το FBI kai ο ελληνας δικηγορος που τους αντιπροσωπευει το εχει πει πολλες φορες //// ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΧΟΡΤΑΡΙ ΚΑΙ ΣΑΝΟ ΣΤΟΠ

Comments are closed.