Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης
της ΑΔΕΔΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παράσταση στην Αθήνα ενάντια στον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων.
Ο αγώνας συνεχίζεται!!!
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2/7 στην Αθήνα (γραφεία Α΄ ΔΔΕ) η προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) κ. Ψίννα, προκειμένου να απαιτήσουμε να μην υλοποιηθεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων του Νομού και την μείωση της μοριοδότησής τους. Στην παράσταση που οργανώθηκε από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης, συμμετείχαν – πέρα από τα συνδικαλιστικά στελέχη – συνάδελφοι από τα σχολεία που πλήττονται, μόνιμοι και αναπληρωτές και ο Δ. Ακτύπης εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Τα θιακοκεφαλονίτικα σωματεία της Αθήνας εκπροσωπήθηκαν από το Σύλλογο «Εύγερος», μέλος της Συνομοσπονδίας Επτανησιακών Σωματείων. Η παράσταση στην Αθήνα ήταν συνέχεια των παρεμβάσεων των σωματείων που έγιναν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την Παρασκευή 29/6 στην Κεφαλονιά.
Καταγγέλλουμε την παρουσία αστυνομικής δύναμης που, όπως μας ενημέρωσαν, μας «υποδέχθηκε» με εντολή της ΓΑΔΑ και την αστυνομική συνοδεία της αντιπροσωπείας μέχρι το γραφείο της κ. Ψίννα (και από αυτό). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά τα φληναφήματα περί διαλόγου, υποδέχεται τα σωματεία με δυνάμεις καταστολής. Απαιτήσαμε από την Πρόεδρο του ΚΥΣΔΕ να ζητήσει την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Η απάντηση που μας έδωσε είναι πως δεν είχε γνώση ότι θα υπήρχε τέτοια παρουσία, χωρίς, ωστόσο, να κάνει καμία κίνηση ή να παρέμβει για την απομάκρυνσή της. Σημειώνουμε πως η αστυνομική δύναμη παρέμεινε στο χώρο έξω από την Α΄ ΔΔΕ Αθήνας και μετά το τέλος της παράστασης διαμαρτυρίας.
Από την αντιπροσωπεία τέθηκαν μετ’ επιτάσεως οι ενστάσεις στην πρόταση του Υπουργείου, την οποία είχε εισηγηθεί η κ. Ψίννα στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ. Αναφέρθηκαν, κυρίως, οι δυσκολίες στη συγκρότηση τμημάτων και στη στελέχωση των σχολείων με προσωπικό, αφού, όταν τα σχολεία αποχαρακτηριστούν από δυσπρόσιτα αλλάζουν προς το χειρότερο οι προϋποθέσεις συγκρότησης τμημάτων. Παράλληλα, χάνεται η επιπλέον μοριοδότηση των αναπληρωτών με αποτέλεσμα να μην επιλέγουν τα σχολεία αυτά, όταν μόνο το 1/3 του εκπαιδευτικού προσωπικού σε αυτά είναι μόνιμοι. Έτσι, ανοίγει δρόμος για κλείσιμο τμημάτων, τομέων και σχολείων, που ειδικά για κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Ιθάκη) σημαίνει πως πετάγονται μαθητές εκτός σχολείου, μιας και δεν υπάρχουν επιλογές μεταφοράς τους στην Κεφαλονιά (κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μετοίκηση).
Η κ. Ψίννα παραδέχτηκε, ουσιαστικά, πως οι όποιες επιλογές του ΚΥΣΔΕ γίνονται στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που αναγνώρισε πως υπάρχει θέμα προς συζήτηση, δίνοντας παραδείγματα και από τη Κεφαλονιά, προσπάθησε να εξωραΐσει τους χειρισμούς του Υπουργείου και είπε πως «έχει γίνει πολύ δουλειά». Δεν απάντησε στο γεγονός ότι παρά τη μεγάλη συζήτηση που έγινε στην Κεφαλονιά και την κοινή θέση που υπάρχει ως προς το χαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων και μια δίκαιη μοριοδότηση από ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ, ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ, Δήμους Ιθάκης και Κεφαλονιάς, αυτές οι αποφάσεις δεν πάρθηκαν υπόψη. Αντίθετα, προσπάθησε να μετακυλήσει ευθύνες στους μαζικούς φορείς, αφού όπως ανέφερε, μόνο γενικές θέσεις της έχουν κοινοποιηθεί. Επίσης είπε πως, μέχρι τώρα, δεν της έχει γίνει «ούτε τηλέφωνο από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Κεφαλονιάς – Ιθάκης», για να στηριχθεί η κοινή θέση ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ. Επιπλέον, προσπάθησε μέσω του «κοινωνικού αυτοματισμού» να υποβαθμίσει τους όρους που τα νησιά μας βιώνουν με άθλιους όρους τη νησιωτικότητα είτε μέσω της σύγκρισης της Κεφαλονιάς με την Κρήτη (!!!) είτε συγκρίνοντας την Ιθάκη με τη Σαμοθράκη όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Δεν τοποθετήθηκε στο κύριο κριτήριο για τα δυσπρόσιτα που είναι η κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών χωρίς περικοπές τμημάτων και το ποσοστό στελέχωσης των σχολείων με προσωπικό για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. τα σχολεία της Ιθάκης και της Πάστρας διατηρούν τα «πρωτεία» στην υποστελέχωση και στην καθυστερημένη έλευση προσωπικού, ενώ τα Μεσοβούνεια μέχρι τώρα «διασώζονταν» μόνο λόγω του δυσπρόσιτου). Παρότι στο ΚΥΣΔΕ, όπως είπε, εντόπισε η ίδια ζητήματα στη μοριοδότηση των σχολείων του Νομού (ανέφερε χαρακτηριστικά τα Μεσοβούνεια), κάλυψε απόψεις που εκφράστηκαν στο όργανο αυτό. Π.χ. την απολυτοποίηση του κριτηρίου της χιλιομετρικής απόστασης των Μεσοβουνείων από την πρωτεύουσα του Νομού και όχι και τους όρους που πραγματοποιείται αυτή η συγκοινωνιακή σύνδεση. Τέλος, ζήτησε τις θέσεις των μαζικών φορέων και των διοικητικών οργάνων του Νομού ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης.
Η αντιπροσωπεία, στη συνέχεια, μετέβει στο Υπουργείο Παιδείας, όπου κατέθεσε ως «πακέτο» τις θέσεις των μαζικών φορέων, των διοικητικών οργάνων και των δημοτικών συμβουλίων του Νομού, στις γραμματείες των ΚΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ.
Ο αγώνας συνεχίζεται.
Αργοστόλι 02/07/2018
Ο Πρόεδρος | Η Γραμματέας |
Διονύσης Γεωργόπουλος | Σοφία Μισαηλίδου |