ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη στάση της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων στον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων του Νομού

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Δρακουλόγκωνας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ως πολύ αρνητική εξέλιξη τον αποχαρακτηρισμό όλων των δυσπρόσιτων στο Νομό. Είπε, όμως, πως το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) Ιονίων Νήσων επειδή ανάμενε εδώ και ένα χρόνο την απόφαση αυτή από το Υπουργείο Παιδείας, με εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, είχε πάρει στους Παξούς (3/6/2018) ομόφωνη ρητή απόφαση ενάντια στον αποχαρακτηρισμό αυτό και, συνέχισε λέγοντας, πως η Περιφέρεια θα συνεχίσει την προσπάθεια ενάντια στον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων.

Επειδή όσα είπε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης καλύπτουν την απαράδεκτη και ένοχη στάση της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

  1. Η Περιφερειακή Αρχή κώφευσε συστηματικά στα επανειλημμένα διαβήματα και την σχετική ανοικτή επιστολή της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Το θέμα, τελικά, ήρθε πράγματι προς συζήτηση στους Παξούς, όμως από τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία κατέθεσε ως εισήγηση την ανοικτή επιστολή της ΕΛΜΕ-ΚΙ στην οποία ρητά διατυπωνόταν η θέση «να μην καταργηθεί κανένα δυσπρόσιτο σχολείο στο νομό».

Η θέση στην οποία, κατά πλειοψηφία, κατέληξε το ΠΣ και αποτυπώνει τη θέληση της Περιφερειακής Αρχής ήταν η εξής επί λέξει:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων και στο θέμα της μοριοδότησης και στο θέμα της συγχώνευσης σχολείων να λάβει σοβαρά υπόψη του:

  • τη νησιωτικότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
  • το γεγονός του χαρακτηρισμού των 7 Δήμων της Περιφέρειάς μας ως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,
  • την ύπαρξη αρκετών μικρών νησιών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,

και να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή μοριοδότησης ή συγχώνευσης σχολείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των σωματείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Περιπτώσεις του παρελθόντος που υπήρξαν σαφώς ανορθολογικές στο θέμα της μοριοδότησης πρέπει απαραιτήτως να διορθωθούν.»

Με άλλα λόγια, η απόφαση ευχολόγιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) δεν έκανε καν αναφορά στο θέμα του αποχαρακτηρισμού των δυσπρόσιτων.

  1. Στη συνέχεια, μέσα στο πλαίσιο των κλιμακούμενων πρωτοβουλιών της ΕΛΜΕ-ΚΙ (παρέμβαση σε Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων – ΚΥΣΔΕ – Υπουργείο Παιδείας κλπ), υπήρξε, στα μέσα Ιουλίου, παράσταση διαμαρτυρίας στον κ. Αντιπεριφερειάρχη από κοινού με το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού. Εκεί οι μαζικοί φορείς του Νομού ενημέρωσαν για τις δραματικές επερχόμενες εξελίξεις, επιχειρηματολόγησαν για το πλαίσιο που υιοθετούν από κοινού και τόνισαν τη σημασία να τροποποιηθεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς ΠΙΝ και να αποτυπωθεί ξεκάθαρα το τρίπτυχο:
  • Να μην περάσει κανένας αποχαρακτηρισμός δυσπρόσιτου σχολείου!
  • Να μην μειωθούν τα μόρια καμίας σχολικής μονάδας.
  • Να γίνει αποδεκτή η ενιαία και δίκαιη μοριοδότηση που προτείνουν τα Σωματεία των εκπαιδευτικών του νομού και τα Τοπικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ).

Η τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε για το θέμα από πλευράς του κ. Αντιπεριφερειάρχη με το γραφείο του Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας αποδείκνυε την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την ανάγκη για ενεργή παρέμβαση της ΠΙΝ με πολιτική απόφαση του ΠΣ.

Ο κ. Δρακουλόγκωνας δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα στον επόμενη συνεδρίαση του ΠΣ (28 και 29 Ιούλη), με πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση και παρουσία των εκπαιδευτικών φορέων.

  1. Το θέμα, το πρωί της 28ης Ιούλη αποφασίστηκε να μη συζητηθεί προ ημερησίας αλλά να «προταχθεί» και να συζητηθεί ως τακτικό, με το αιτιολογικό πως ήταν πάλι σε εκείνα που είχε θέσει η Λαϊκή Συσπείρωση. Στη συνεδρίαση εκείνη (28/7), μετά από 6ωρη παραμονή, αποχωρήσαμε διαμαρτυρόμενοι για την απαξίωση των φορέων αλλά και για υποβάθμιση του θέματος. Όταν, τελικά, συζητήθηκε, το πλαίσιο των φορέων που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση πήρε δύο ψήφους. Η πρόταση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς για τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης του ΠΣ, ώστε να καταγραφεί η θέση ενάντια στον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων καταψηφίστηκε από την ίδια την Περιφερειακή Αρχή, μαζί και από τους συμβούλους και Αντιπεριφερειάρχες της ΛΑΕ. Η Περιφερειακή Αρχή εισηγήθηκε, δια του Προέδρου του ΠΣ, ουσιαστικά, παραμονή στην προηγούμενη θέση.

Μέσα από όλα αυτά γίνεται σαφές πως, σε μία κρίσιμη φάση, η ΠΙΝ διευκόλυνε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην απόφασή του.

Αυτή είναι η αλήθεια και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Επειδή, ωστόσο. ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κάνει λόγο για την ανάγκη να γίνει προσπάθεια άρσης της απαράδεκτης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα». Άμεσα το ΠΣ να καταγγείλει την απόφαση και να απαιτήσει την άρση του αποχαρακτηρισμού της Ιθάκης ως δυσπρόσιτης, την επαναφορά στο καθεστώς των δυσπρόσιτων όλων των σχολείων του Νομού και την υιοθέτηση της μοριοδότησης που προτείνουν τα Σωματεία των εκπαιδευτικών και τα Τοπικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες μας ενάντια στις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων αλλά και για την επαρκή χρηματοδότηση των μαθητικών μεταφορών που θα πληγεί και αυτή βάναυσα από τον αποχαρακτηρισμό.

Αργοστόλι 26/8/2018

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Μαντζουράτος Δημήτρης

 

Η Γενική Γραμματέας

Ποταμιάνου Σοφία

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις