Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Θεανώς Φωτίου, στην αίθουσα του Διοικητηρίου στο Αργοστόλι.

Η κα Φωτίου βρίσκεται στο νησί μας προκειμένου να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου αλλά και για να υποδεχτεί εκ μέρους της Κυβέρνησης τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας οι οποίου θα βρεθούν και αυτοί αύριο  στο Αργοστόλι για να αποδώσουν φόρο τιμής στους εκτελεσμένους από τους Γερμανούς φασίστες, Ιταλούς της Μεραρχίας Aqui.

Η κα Φωτίου επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα την Κεφαλονιά αν και η ίδια Κεφαλότισσα από μητέρα και από τις πιο στενές συνεργάτιδες και της βουλευτή Αφροδίτης Θεοπεφτάτου.

Στην αίθουσα της συνέντευξης μάλιστα  η υπουργός  είχε μια ευχάριστη και συγκινητική έκπληξη! Την υποδέχτηκαν οι αγαπημένες της ξαδέλφες ,της  οικογένειας Καππάτου!

Την υπουργό καλωσόρισε και προλόγισε η βουλευτής μας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο της κας Φωτίου στην Κυβέρνηση ως την Υπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η είναι η Υπουργός που  είχε καθήκον να κρατήσει την κοινωνία όρθια τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων και τα κατάφερε. Με τη πολιτική της οι αδύναμες ομάδες του πληθυσμού που επλήγησαν ιδιαίτερα από τη κρίση βρήκαν ανακούφιση χάρη στα επιδόματα και τις άλλες παροχές που κατάφερε να προσφέρει πολλές φορές δίνοντας μάχη με τους δανειστές.

Στη συνέχεια η Αν. Υπουργός κα Φωτίου αναφέρθηκε στο έργο της αν και στην αρχή αρκετά συγκινημένη που βρίσκεται στο νησί της και που την υποδέχτηκε η οικογένειά της.

Την Υπουργό πλαισίωναν , εκτός της βουλευτή, ο Γιάννης Βαρούχας υπεύθυνος του γραφείου της βουλευτή στο Αργοστόλι και ο Διονύσης Γασπαρινάτος μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τη πλήρη μαγνητοφώνηση των όσων είπε η Υπουργός για τη πολιτική του Υπουργείου της.

Εμείς στη συνέχεια καταγράφουμε επιγραμματικά τα όσα ειπώθηκαν.

ΥΠΕΡΙΩΝ

Η περιοδεία της κας Φωτίου στην Κεφαλονιά ξεκίνησε με την επίσκεψη στον ΥΠΕΡΙΩΝΑ στο Ληξούρι , εκεί που παρέχεται φροντίδα σε Άτομα Ειδικών Δεξιοτήτων.  Μόνο καλά λόγια είχε να πει η κα Υπουργός από τα όσα είδα και για όσα ενημερώθηκε εκεί και να εκφράσει τον θαυμασμό της για το έργο που επιτελείται εκεί.

Με αφορμή την επίσκεψή της εκεί η κα Φωτίου προσδιόρισε και τη πολιτική του Υπουργείου της απέναντι στα ΑμεΑ και τα παιδιά των Ιδρυμάτων η οποία λειτουργεί σε δυο άξονες

  • Από-ιδρυματοποίηση αυτών των ατόμων. Δεν είναι κοινωνική πολιτική τα επιδόματα μόνο αλλά και οι δυνατότητες που δίνονται σε αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή σε αυτόνομα σπίτια. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο διαθέτει 35 εκατ. Ευρώ προκειμένου να δημιουργηθούν δομές για τη φιλοξενία τους μετά το Ίδρυμα.
  • Αναδοχή . Είναι μια ευέλικτη διαδικασία η οποία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να φιλοξενήσουν παιδιά από ιδρύματα έως ότου ολοκληρωθούν οι πολύχρονες διαδικασίες υιοθεσίας. Για αυτό άλλωστε και η επίσκεψη της το απόγευμα στο Ορφανοτροφείο Αργοστολίου. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα παιδί πρέπει να μεγαλώνει σε μια οικογένεια που το αγαπάει αλλά να μην φέρει και τη «ντροπή» της υιοθεσίας όπως τα προηγούμενα χρόνια με την απαρχαιωμένη νομοθεσία. Το παιδί θα ξέρει τους βιολογικούς του γονείς , με τη βοήθεια ψυχολόγων θα γίνεται προσπάθεια να κατανοήσει τη θέση του με όσο το δυνατό μικρότερες «ζημιές» στον ψυχικό του κόσμο.  Η Υπουργός μάλιστα ζήτησε από τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης να γίνουμε πρέσβεις αυτής της ιδέας , να την προβάλλουν και στη τοπική κοινωνία.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη συνέχεια η Υπουργός αναφέρθηκε επί μακρόν στην κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης που υλοποίησε  το Υπουργείο της  στα χρόνια των Μνημονίων.  Στα χρόνια που η Ελλάδα έχασε το 25% του πλούτου της λες και βρισκόταν σε πόλεμο.

Σήμερα που έχουμε βγει από τα Μνημόνια πολλά πράγματα, κατά την κα Υπουργό θα αλλάξουν στη ζωή μας.

Επισήμανε ό,τι εφόσον η Κυβέρνηση εξασφαλίζει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα , οι θεσμοί δεν έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν, να πιέσουν ή να μην εγκρίνουν την οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική της.

Η νέα Κοινωνική Πολιτική της Κυβέρνησης στα μετα-Μνημονιακά χρόνια θα στηριχθεί σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει κεντρικό άξονα την εξασφάλιση εργασίας στους πολίτες. Αξιοπρεπή και σταθερή εργασία.

Ως προς την εργασία

Δράττοντας την ευκαιρία μάλιστα ότι είμαστε μια περιοχή που στηρίζεται στο τουρισμό μας υπενθύμισε ότι ήδη αυτή η πολιτική αρχίζει και εφαρμόζεται στη πράξη με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία σε όλο τον κλάδο.

Ενώ υποστήριξε ότι βασική προϋπόθεση της πολιτικής της εργασίας είναι η αύξηση του βασικού μισθού για τους νέους ώστε να σταματήσει η αιμορραγία της μετανάστευσης των επιστημόνων μας, των τεχνικών μας , των νέων μας γενικά.

Κοινωνικό κράτος

Στα χρόνια των μνημονίων η Κυβέρνηση κατάφερε να προσφέρει :

  • Δωρεάν νοσοκομειακή και ιατρική φροντίδα για 2,5 εκατ. Ανασφάλιστους ανεξάρτητα των περιουσιακών τους στοιχείων.
  • ΚΕΑ κάθε εξάμηνο
  • Κάρτα αλληλεγγύης που κατοχύρωσε εκτός των άλλων και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Μπορούν να ψωνίζουν από όπου θέλουν και να μην στέκονται στις ουρές συσσιτίων. Αυτό μάλιστα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και στα άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης και θα επεκταθεί η Κάρτα Αλληλεγγύης και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οικογενειακά επιδόματα

Ο τρόπος που το Υπουργείο της ανασυγκρότησε και ψηφιοποίησε τις διαδικασίες των οικογενειακών επιδομάτων πρόσφερε στην ελληνική οικογένεια την ευκαιρία εύκολα και γρήγορα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το επίδομα με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των παιδιών που επιδοτούνται και μάλιστα με μεγάλη αύξηση του ποσού (από 13 ευρώ στα 70 για κάθε παιδί).  

Κατά την άποψή της το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας θα λυθεί μόνο με την ενίσχυση της οικογένειας, με τη προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών στους γονείς και τα παιδιά όπως λχ και τα γεύματα στα σχολεία.

Τα επιδόματα – ρουσφέτια και τα επιδόματα αξιοπρέπειας..

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε τη διαφορά πολιτικής των επιδομάτων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της προ – ΣΥΡΙΖΑ εποχής. Η πολυνομία των επιδομάτων είχε σαν συνέπεια να μη μπορεί να ενημερώνεται ο κάθε ενδιαφερόμενος για τα δικαιώματά του. Για να βρει λοιπόν το δίκιο του έπρεπε να απευθυνθεί στον εκάστοτε τοπικό βουλευτή, ο οποίος συνηθως του το “πούλαγε” ως εξυπηρέτηση. Ρουσφέτι με ισόβια υποχρέωση σε αυτόν.

Σήμερα με τη ψηφιακή καταγραφή των επιδομάτων ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί απο το σπίτι του ή απο κάποιο δημοσιο φορέα με μερικά κλικ στον υπολογιστή να βρει τα δικαιώματά του και τα καρπωθεί χωρίς να καταγράφεται ως υποχρεώσή του σε κάποιον βουλευτή αλλά να μπορεί να αξιολογήσει την Κυβέρνηση που του πρόσφερε αυτή την δυνατότητα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα σταθούμε ιδιαίτερα στη μικρή παρουσίαση της Υπουργού σε ένα μεγάλο θέμα που αγγίζει τα άτομα με τις ιδιαιτερότητες και την ένταξή τους στην τοπική οικονομία. Θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στο Αργοστόλι μετά το κλείσιμο από τη δημοτική αρχή του Κοινωνικού Καφενείου της Καμπάνας.

Σήμερα η Υπουργός παρουσίασε μια δράση του Υπουργείου της που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και μπορεί να εφαρμοστεί και στο νησί μας : Κοινωνικές επιχειρήσεις!

Θεσμοθέτηση μιας νέας μορφής κοινωνικής επιχείρησης που βασίζεται στον αστικό συνεταιρισμό, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ. ), η οποία μπορεί να ενισχύεται από πόρους που προέρχονται μεταξύ άλλων από δωρεές τρίτων, από το κεφάλαιο της επιχείρησης, από την αξιοποίηση της περιουσίας της, από επιχειρηματικές δραστηριότητες, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Ο.Τ.Α. κ.λπ. Η Κοιν.Σ.Επ. 
 
Αυτή η μορφή επιχείρησης έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για την ένταξη στην αγορά εργασίας ευπαθών ομάδων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αλλά και ως έκφραση συλλογικής επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο με ισχυρό κοινωνικό κεφάλαιο.

Η Δημόσια Διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη

Η κα Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όταν ανέλαβε τη θέση στο Υπουργείο η Πρόνοια είχε όλους και όλους 54 υπαλλήλους. Αδύνατον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες . Η λύση που επιλέχθηκε για την αναδιάρθρωση της Πρόνοιας ήταν η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών της , η ενιοποίηση των επιδομάτων (βρήκε 120 διαφορετικούς κωδικούς επιδομάτων σε δεκάδες διαφορετικούς φορείς. Σήμερα έχουν  ψηφιοποιηθεί όλα τα επιδόματα και έχουν περάσει όλα στον ΟΠΕΚΑ. Το 2019 θα περάσουν εκεί και τα προνοιακά επιδόματα που δίνουν οι Δήμοι.

Η ίδρυση και λειτουργία 240 Κέντρων Κοινότητας σε 240 αντίστοιχους δήμους σε όλη την Ελλάδα δίνει την ευκαιρία στον κάθε δημότη μόνο με τη χρήση του ονόματός του και του ΑΜΚΑ του να δει στην οθόνη του τι επιδόματα δικαιούται και από πού και να κάνει εκείνη τη στιγμή online αίτηση στον φορέα που τον ενδιαφέρει. Και αν δεν έχει στο σπίτι του δυνατότητα χρήσης υπολογιστή και Internet το προσωπικό των Κέντρων Κοινότητας αναλαμβάνει να τα διεκπεραιώσει εκείνη τη στιγμή.

Το «δόγμα» της Κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους ώστε ο κάθε πολίτης να έχει γρήγορη πρόσβαση και από το σπίτι του και η κατανόηση εκ μέρους των δημόσιων υπαλλήλων ότι το δημόσιο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών του άρα και η συμπεριφορά τους θα πρέπει να είναι ανάλογη.

Ο διάλογος  

Από τα θέματα που στη συνέχεια συζητήθηκαν από ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ θα σταθούμε εδώ σε δυο : Συντάξεις και Μετανάστες

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

H Υπουργός διαβεβαίωσε ότι ΔΕΝ πρόκειται να γίνει κόψιμο των συντάξεων.

Στην ερώτησή από το  Kefaloniapress και τα ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ ΝΕΑ «τι θα γίνει με τη μείωση των συντάξεων χηρείας» , η υπουργός είπε ότι μέχρι τον Απρίλη του 2019 δεν θα κοπεί καμία σύνταξη χηρείας . Όμως στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο και δημιουργείται νομοθετικό κενό που δημιουργεί προβλήματα.  Παραδέχτηκε ότι υπάρχει επίσης πρόβλημα με το κόψιμο του ΕΚΑΣ στις χήρες, επισήμανε όμως ότι υπάρχει η κατώτερη σύνταξη των 360 ευρώ για όσους δεν έχουν ΕΚΑΣ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η πρόσφατη φιλοξενία στο νησί μας των 81 μεταναστών – προσφύγων και η προοπτική να αποκτήσει το νησί μας δομές υποστήριξης προσφύγων , ήταν άλλη μια ερώτηση του Kefaloniapress.

H Υπουργός υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για τους μετανάστες – πρόσφυγες , αναφέροντας ότι είναι καταγραμμένοι στην Ελλάδα μόλις 65.000 και ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα που δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα για τη φιλοξενία τους. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Κεφαλονιά δεν θα γίνει σημείο φιλοξενίας προσφύγων πέρα των μάξιμουμ 20 ημερών που απαιτούνται για τα δικαστικά (ταυτοποίηση προσώπων, ιατρικές εξετάσεις κλπ).  

Για να προσθέσει η βουλευτής ότι στην Κεφαλονιά χάρη στην  καλή συνεργασία μεταξύ Λιμεναρχείου, Αστυνομίας, Περιφέρειας ,  Νοσοκομείου  αυτό το 20ημερο , μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να το κάνουμε το ανώτερο 48 ώρες.

Η εκτίμησή μας για όσο ειπώθηκαν

Σπάνια έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να ακούν χρήσιμα και χρηστικά πράγματα απο συνεντεύξεις τύπου υπουργών. Σήμερα ήταν μια απο αυτές τις σπάνιες φορές.

Η Αν. Υπουργός Θεανώ Φωτίου έδωσε πολλές χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες που αφορούν τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους.

Πληροφορίες από θέματα υγείας έως επιδόματα. Και το σπουδαίο είναι ότι αυτά , τα όποια , ακόμα λίγα μπροστά στις ανάγκες, μπορούν να τα καρπωθούν οι πολίτες με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ απλά και εύκολα είτε από το σπίτι τους, είτε απο το Κέντρο Κοινότητας είτε με τη βοήθεια του Λογιστή τους.  

Ο καλός οικοδεσπότης..

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα -μετά από πολυήμερη ταλαιπωρία με την υγεία του και περιορισμό κατ’ οίκο- να προσφέρει δώρα στην εκπρόσωπο της Κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και cd με Κεφαλονίτικες καντάδες που ενθουσίασαν την κα Φωτίου.

Και ένα ..ρουσφετάκι από τη βουλευτή… (εχουμε μια υποψία περι τίνος πρόκειται).. Ειναι για καλό πάντως..

Οικογενειακές στιγμές..

Ξαδέλφες και ανήψια κάνουν έκπληξη στην Υπουργό, στη δική τους Θεανώ και την υποδέχονται στην αίθουσα της συνέντευξης με μια ζεστή αγκαλιά!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Μόνο για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικογένεια δεν νοιάζεστε

    Το μόνο που καταφέρνετε με την πολιτκξή σας είναι να μας κάνετε , δυστυχώς, ρατσιστές

Comments are closed.