Έντονη ανησυχία για νέα πλημμυρικά φαινόμενα, εκφράζουν με αναφορές τους προς τις αρμόδιες αρχές ( Δήμο, Περιφέρεια και Βουλευτή ), κάτοικοι των Δρακοπουλάτων και της Αγ. Ευφημίας.
Η ανησυχία τους οφείλεται στις πλημμύρες των τελευταίων ετών στη περιοχή αλλά και στη τελευταία που σημειώθηκε το απόγευμα της 27ης/8/18, στα Βασιλοπουλάτα.
Αιτία αυτών των φαινομένων σύμφωνα με τους κάτοικους αλλά και με σχετικό έγγραφο, ύστερα από αυτοψία στην περιοχή, του Αντιδημάρχου Πυλαρέων κ. Μιχάλη Γάκη, προς την Περιφέρεια Ιονίων νήσων και τον Δήμο Κεφαλονιάς, αποτέλεσμα των πλημμυρών είναι «η ύπαρξη τεράστιου όγκου φερτών υλικών επίστρωσης οδοστρώματος, ίδιο με αυτό που έχουν επιστρωθεί οι δρόμοι στη κορυφογραμμή ( σ.σ του όρους Αγ. Δυνατή ), μεταξύ των ανεμογεννητριών».
Στην αυτοψία του κ. Γάκη στην κορυφογραμμή, διαπιστώθηκαν επίσης και «μπαζωμένα ρέματα, που μπαζώθηκαν κατά τις διαδικασίες διάνοιξης και διαπλάτυνσης των δρόμων, από το ίδιο υλικό, που προξένησε τις καταστροφές, πλησίον των οικισμών.»
Ύστερα από αυτά, κάτοικοι της περιοχής καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πυλαρέων, ζητούν την αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου, σχετικό πόρισμα – απάντηση στα ερωτήματα των κατοίκων σχετικά με αυτά τα φαινόμενα και την υλοποίηση – ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αντιπλημμυρικών έργων στους οικισμούς, Δρακοπουλάτων,Αγ. Ευφημίας και στον χείμαρρο Μακρυωτίκων.
Κλείνοντας να σημειώσουμε επίσης, οι κάτοικοι με τη αναφορά τους προς τις αρμόδιες αρχές για το πρόβλημα, αιτούνται «την επέμβαση του Εισαγγελέα, ώστε να διατάξει τα αρμόδια όργανα να εξετάσουν το πρόβλημα και να δρομολογήσουν την αντιμετώπισή του».
Επίσης οι κάτοικοι με έγγραφό τους, ενημερώνουν τον Φορέα Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα.
Τάσος Καβαλλιεράτος.
Η ανησυχία είναι φυσική και θα επιδεινωθεί με το πέρασμα των χρόνων. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι ο χρόνος αντί να μειώνει το φαινόμενο θα το μεγαλώνει.
Η Πύλαρος είχε ένα ρέμα που μετέφερε τις υπερφορτώσεις της Αγίας Δυνατής, οι οποίες ήταν μεγάλες, και λειτουργούσε με φυσικό τρόπο. Από την εποχή του Στράβωνα και του Αριστοτέλη η φυσική κατάσταση παρέμεινε αναλοίωτη.
Όμως στην Αγία Δυνατή, με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτείας (Δήμος, Νομαρχία) εγκρίθηκε η δημιουργία των αιολικών πάρκων, όπου οι υπερβολικές υπερβάσεις στο φυσικό περιβάλλον δίχως καμμία προσπάθεια αποκατάστασης (αφού αυτή είχε υψηλό κόστος) έχουν δημιουργήσει ένα διαρκές φαινόμενο πλημμυρίδας στην περιοχή, που σε συνδυασμό με το πέτρωμα του βουνού σταδιακά θα αλλάξουν τη φυσική κατάσταση της περιοχή με ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό και πολεοδομικό περιβάλλον.
Οι πληγές αυτέ για να κλείσουν πρέπει να συμβούν τα εξής:
1ον Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι που ενέκριναν τους όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
2ον Να ελεγχθούν όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας που παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα στις εταιρείες αυτές.
3ον Να γίνει ειδική γεωλογική-εδαφολογική μελέτη αποκατάστασης από σοβαρό επιστημονικό φορέα.
4ον Να εφαρμοστεί η μελέτη αυτή άμεσα, με όποιο κόστος ακόμα και αν πρέπει να απομακρυνθούν τα θλιβερά αιολογικά πάρκα.