ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΗ: Ενα σχολείο ρημάζει….

818

Για άλλη μια φορά θέτουμε ενώπιον σας το “εγκλημα” που συντελείται απο τους σεισμούς του 2014, στο σχολείο της Αγίας Θέκλης. 

Μετά τις καταγγελίες που δημοσιεύσαμε (δες εδω) και τα ερωτήμα για τις ευθύνες, ήρθε το φωτορεπορταζ της Matina Xristo, να επιβεβαιώσει δυστυχώς τις ανησυχίες του χωριού και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 Το σχολείο έχει αποφασιστεί απο τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να επισκευαστεί με χρήματα απο τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής για τους σεισμούς. Μέχρι τότε ειναι στο έλεος του χρόνου.

Γράφει η Matina Xristo

Ο δρόμος μου σήμερα ήταν προς Αγία Θέκλη. Ειναι ένα όμορφο χωριό της Κεφαλονιάς στην Παλική. Λέγεται ότι ιδρύθηκε στους βυζαντινούς χρόνους και το όνομά του το πήρε από την εκκλησία της Αγίας Θέκλας που υπάρχει στο χωριό και η οποία είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε. Μετά την ανέγερσή της, το πρώτον καταστράφηκε το 1864 με τους τότε σεισμούς στην Κεφαλονιάς, και ξανακτίστηκε το 1887.

Κάτω από την εκκλησία υπάρχει το γυμνάσιο που δημιουργήθηκε κατόπιν δωρεάς των αδελφών Λιβιεράτου και ανάμεσα από το γυμνάσιο και την εκκλησία είναι το οίκημα που είχε παραχωρηθεί από τους ίδιους δωρητές και στο οποίο διέμεναν οι καθηγητές που διορίζονταν ή έρχονταν με μετάθεση στο γυμνάσιο. Οι τελευταίοι όμως σεισμοί του 2014 προξένησαν σοβαρές ζημιές στο γυμνάσιο. Οι εικόνες που αντικρίζεις σε γεμίζουν θλίψη. Λέγεται ότι έχει κοπεί κονδύλι 650.000 ευρώ για την επισκευή του, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί το ποσόν αυτό. Το οίκημα που διέμεναν οι καθηγητές παραμένει ανοιχτό. Οι φωτογραφίες μου δείχνουν κάπως την σημερινή κατάσταση του γυμνασίου και του οικήματος που διέμεναν οι καθηγητές.

 

Και το οίκημα που φιλοξενεί τους καθηγητές:

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

3 Σχόλια

  1. Τα συγχαρητήρια μου σε όσους με τις ενέργειες τους, τις παραλείψεις τους και την αδιαφορία τους συνετέλεσαν σ’ αυτό που βλέπετε. Καμαρωστε τα χάλια ενός ΣΧΟΛΕΙΟΥ που στηριζόταν από πλούσιο κληροδότημα (που θεωρητικά υπάρχει ακόμη…) Είναι το σχολείο που μορφωθηκαν τα παιδιά της Ανωγης, που περπατούσαν χιλιόμετρα με χιονόνερο να φοιτήσουν εκεί. Με αίθουσα εκδηλώσεων, με χημείο, με δανειστική βιβλιοθήκη. Λυπάμαι κι εξοργίζομαι…

  2. Μόνο οργή μπορεί να νιώσει όποιος έμαθε γράμματα στο ιστορικό σχολείο. Τέτοια κατάντια και τόση αδιαφορία από όσους έχουν κάποια αρμοδιότητα! Ούτε τις προτομές των ευεργετών δεν φρόντισαν να προστατεύσουν. Ποιος θα μας απαντήσει γιατί αντικρύζουμε αυτές τις εικόνες ντροπής πέντε χρόνια μετά τους σεισμούς;

Comments are closed.