Συνεδρίασε στην Πάτρα, στην 3η συνεδρίαση του για το 2018, το Πειθαρχικό Συμβούλιο προκειμένου να εκδικάσει υποθέσεις παραπομπής αιρετών για διάφορα πειθαρχικά παραπτώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν περίπου 11 υποθέσεις αιρετών, μεταξύ των οποίων οι τρεις αφορούσαν σε στελέχη της δημοτικής αρχής Κεφαλονιάς. Και συγκεκριμένα:

* Αλέξανδρος Παρίσης Δήμαρχος, παραπέμπεται με την έκθεση 235/Α/2017 των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς για σωρεία (μη νόμιμων) παράτυπων απευθείας αναθέσεων (κ.λ.π.) κ.λπ.

* Σπύρος Ματιάτος, Αντιδήμαρχος ως αναπληρωτής Δημάρχου από 9/4/2014 έως 16/9/2014 παραπέμπεται με την έκθεση 235/Α/2017 των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς για μη νόμιμες απευθείας αναθέσεις λόγω των σεισμών του 2014.

* Γιάννης Λυκούδης , δημοτικός σύμβουλος, επιχειρηματίας, παραπέμπεται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για υπόθεση που αφορά προμήθειες στο Δήμο .

* Για τον Σάββα Σαββαόγλου, αναπληρωτή Δημάρχου από 11/1/2013 έως 8/4/2014, δεν αναζητούνται πειθαρχικές ευθύνες, «καθότι δεν έχει πλέον την ιδιότητα του αιρετού οργάνου».

Οι δύο πρώτες υποθέσεις, βάση της παραπομπής του Σώματος Επιθεωρητών, επισύρουν ακόμα και την ποινή της παύσης, οπότε σε μία τέτοια ενδεχόμενη περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο πιθανότατα δεν θα μπορούν να είναι και υποψήφιοι στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στις 26 Μαΐου 2019.

Η υπόθεση των μη νομίμων απευθείας αναθέσεων στο δήμο Κεφαλονιάς ήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα με την δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης για το 2017 των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (δες εδώ) .

Οι τρεις υποθέσεις που αφορούν το Δήμο Κεφαλονιάς πάντως δεν συζητήθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο λόγω απουσίας του (δικ)συνηγόρου των ανωτέρω αιρετών, εξ αιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεών του στο εξωτερικό.

√ Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δικηγορικό γραφείο που έχει επιλεγεί για την υπεράσπισή τους είναι ένα από τα πλέον γνωστά στην Ελλάδα ως εξειδικευμένο στα θέματα δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον το ίδιο γραφείο έχει προσληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς (απόφαση 281/2018) προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το μέγα ζήτημα της κεφαλαιοποίησης οφειλών της ΔΕΥΑΚ προς το Δήμο από δαπάνες ηλεκτροδότησης.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει εκ νέου τον Ιανουάριο, αμέσως μετά τις εορτές για να εκδικάσει μεταξύ άλλων και τις τρεις υποθέσεις της Κεφαλονιάς.

Θυμίζουμε τέλος ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των πέντε μελών της οικονομικής επιτροπής (Σοφία Γαρμπή, Άγγελος Κωνσταντάκης, Ηλίας Κουρκουμέλης, Νίκος Παπαδάτος και Γεράσιμος Παπαναστασάτος) για την πολύκροτη υπόθεση της εκμίσθωσης των παραλιών το 2017 μετά από καταγγελία του Π. Τζωρτζάτου, και πάντα, βάση αντίστοιχης έκθεσης ελέγχου των επιθεωρητών.

Και φυσικά εκκρεμούν προς έκδοσιν τα πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς για τους ελέγχους που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι σε οργανισμούς του Δήμου ΔΕΥΑΚ, ΚΕΔΗΚΕ και Λιμενικό Ταμείο, όπως και σε υπηρεσίες του Δήμου για δημοτικά έργα κ.λ.π.

Η ποινική πλευρά των διαφόρων υποθέσεων βάση των πορισμάτων από τους ελέγχους των Επιθεωρητών είναι τελείως διαφορετική διαδικασία και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή.

Η Νέμεσις

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. […] Θέλεις η αναβολή των υποθέσεων στο πειθαρχικό συμβούλιο του δημάρχου Αλ. Παρίση, του αντιδημάρχου Σπ. Ματιάτου κα του δημοτικού συμβούλου Γιάν. Λυκούδη στις 4 Δεκεμβρίου και η εκδίκασή τους μετά τις γιορτές (δες εδώ) , […]

Comments are closed.