Ερώτηση για τα προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης και Μανώλης Συντυχάκης.
Στην Ερώτηση αναφέρουν τα εξής:
«Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, που λειτουργούν σαν μικρές, διασπασμένες και υποστελεχωμένες αστικές εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας με κρίσιμες υπηρεσίες.
Το Υπουργείο Υγείας συνέστησε μια ομάδα εργασίας, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2017. Σε αυτήν κατατέθηκε και η πρόταση του σωματείου των εργαζομένων που ζητούν τη σύσταση ενός εθνικού φορέα πρόληψης.
Στη συνέχεια, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας, αντί να νομοθετήσει, σύστησε διυπουργική επιτροπή στις αρχές του 2018 χωρίς να έχει ενημερώσει για το αν αυτή συνεδριάζει, αν έχει βγάλει αποτελέσματα και ποια.
Όσο το θεσμικό πλαίσιο δεν αλλάζει, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν επιβαρυνθεί σε ακραίο βαθμό. Ενδεικτικά:
Δεν καλύπτονται οι τουλάχιστον 53 κενές θέσεις προσωπικού, ενώ τα κοινωνικά αιτήματα αυξάνονται και δυσκολεύουν. Το Υπουργείο Υγείας στο πρόσφατο κείμενό του ”Στρατηγικός Σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων”, αναφέρει ότι: ”Μέσα στο 2017 υλοποιήθηκε, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, πακέτο προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου για τους φορείς πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων”. Προσλήψεις στα Κέντρα Πρόληψης δεν έγιναν το 2017 ούτε άλλωστε το 2018.
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται παραιτήσεις εργαζομένων από Κέντρα Πρόληψης λόγω των εργασιακών συνθηκών, που περιλαμβάνουν αναρμόδιες παρεμβάσεις διοικήσεων των αστικών εταιρειών στο επιστημονικό έργο.
Έχουν ιδρυθεί Κέντρα Πρόληψης, συγκεκριμένα ένα στον Πειραιά και ένα στην Ανατολική Αττική για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, τα οποία δεν λειτουργούν.
Φέτος δεν έχει σταλεί έγκριση εισόδου των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν 20ετή εμπειρία και οι φορείς είναι διά νόμου εγκεκριμένοι για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 4139/2013.
Και ωστόσο, με διάφορες εγκυκλίους καλούνται οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης να εκπαιδεύσουν άλλους επαγγελματίες Υγείας, ώστε να κάνουν αυτοί παρεμβάσεις πρόληψης των εξαρτήσεων στα σχολεία.
Ζητούνται συνέχεια εφαρμογές του δημοσίου λογιστικού, ενώ οι αστικές εταιρείες δεν έχουν τέτοιες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα την παρόξυνση της γραφειοκρατίας και της ασάφειας, που έχουν οδηγήσει τις δομές σε πλήρη απορρύθμιση.
Ο προαναφερθείς ”Στρατηγικός Σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων” αφορά κυρίως ΕΣΠΑ, αφιερώνοντας ελάχιστο χώρο στην πρόληψη των εξαρτήσεων, στο τέλος του κειμένου και αποκλειστικά με ΕΣΠΑ.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
– Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης;
– Συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης και πότε έχει προγραμματιστεί να παραδώσει το έργο της;
– Προτίθενται να καλύψουν τις κενές θέσεις στα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να αρχίσει η κάλυψη των αναγκών της κοινότητας σε υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας;
– Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λειτουργήσουν τα Κέντρα Πρόληψης Πειραιά και Ανατολικής Αττικής;
– Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εγκριθεί η είσοδος των επιστημονικών ομάδων των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία;».
======================
Ερώτηση για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Δημόσια ΙΕΚ, λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Τραγική είναι η κατάσταση στη λειτουργία των Δημόσιων ΙΕΚ (ΔΙΕΚ), λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης. Έτσι, χτυπιούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των σπουδαστών (αφού δεν πληρούνται οι απαραίτητοι όροι εκπαιδευτικής λειτουργίας), καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτών.
Οι συνέπειες από τη χαμηλή χρηματοδότηση είναι εμφανείς. Εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι καλύπτουν με δικά τους έξοδα ανάγκες σε φωτοτυπικό χαρτί και σε υλικά εργαστηρίων σε μια σειρά ειδικότητες. Το ίδιο συμβαίνει με τα εργαστήρια και με τα αναλώσιμα που απαιτούνται (πχ. υλικά μαγειρικής, μελάνι εκτυπωτών). Ολόκληρη η Μαθητεία είναι στον ”αέρα”, αφού οι επόπτες και οι εκπαιδευτές όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί για τα δεδουλευμένα τους, αλλά ούτε καν έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους. Τίθενται προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας, αφού υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια υλικών καθαριότητας, αντικείμενων για την ασφάλεια των χώρων των ΙΕΚ και δεν υπάρχει ούτε καν συνεργείο καθαριότητας!!! Επιπλέον, δεν έχει ληφθεί ακόμα καμιά μέριμνα, για έκδοση δελτίου μειωμένου εισιτηρίου στους σπουδαστές (ΠΑΣΟ).
Τα προβλήματα οξύνονται τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά και όσον αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης εκπαιδευτών (σε μεγάλο μέρος συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι) για την επαγγελματική κατάρτιση στα ΔΙΕΚ. Είναι ενδεικτικό ότι πέρσι μέχρι και το καλοκαίρι είχαμε απλήρωτους εκπαιδευτές από το αρμόδιο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που δεν είχαν καν υπογράψει συμβάσεις.
Ακόμα παραπέρα, η κυβέρνηση κυριολεκτικά κοροϊδεύει τους σπουδαστές σε σχέση με την πρακτική άσκηση η οποία υλοποιείται σύμφωνα με την απαράδεκτη ”Σύμβαση Μαθητείας”. Μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης, σε περίπτωση που δεν βρίσκουν δουλειά οι απόφοιτοι, δεν μπορούν να μπουν καν στο ταμείο ανεργίας! Ενώ η αμοιβή στην πρακτική άσκηση ισχύει μόλις για τις 7 από τις 52 ειδικότητες.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι και συνέπεια των αλλεπάλληλων αλλαγών για το πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα η σύνδεση των δομών επαγγελματικής κατάρτισης με αυτά που θέλει η αγορά. Δομές ανοιγοκλείνουν, άλλες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και άλλες όχι. Όλα αυτά στις πλάτες της νεολαίας, που τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και η ΝΔ την θέλουν φθηνό – ειδικευμένο δυναμικό. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τις ζουν οι καταρτιζόμενοι, μέσα από την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον και με το διαρκές “κυνήγι” πιστοποιήσεων όσο και οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ. Μάλιστα οι εξετάσεις για την πιστοποίηση είναι επί πληρωμή (100 ευρώ).
Αποδεικνύονται φληναφήματα όσα επί χρόνια πλασαρίζονταν από τις κυβερνήσεις ως ”καινοτόμα” για τα ΔΙΕΚ και τον ”αναβαθμισμένο” ρόλο τους (”καλές πρακτικές” κατά την ΕΕ, φωτοτυπίες αντί συγγραμμάτων, οδηγοί σπουδών για την κατάρτιση, τράπεζες θεμάτων για την πιστοποίηση κλπ.), αφού ούτε καν την ουσιαστική συνέχεια των ΔΙΕΚ δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν.
Ερωτάται ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει, ώστε:
- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες χρηματοδότησης των προγραμμάτων σπουδών των ΔΙΕΚ για την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά.
- Να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες και όλα τα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων.
- Να χορηγηθούν συγγράμματα δωρεάν.
- Να εξασφαλιστεί πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών, κατοχυρώνοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ουσιαστική και όχι τυπική εποπτεία.
- Να εκδοθούν άμεσα τα δελτία μειωμένου εισιτηρίου (ΠΑΣΟ) και να υλοποιηθεί το αίτημα για δωρεάν μετακινήσεις.
- Να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτών και υπογραφής των συμβάσεών τους.
- Να λειτουργήσουν τα ΔΙΕΚ με μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-
Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των σπουδαστών σε όλο το φάσμα της μόρφωσής τους και στη δουλειά, με αποκλειστικό προσόν το πτυχίο και χωρίς το διαρκές “κυνήγι” των πιστοποιήσεων».