Γιατί «ναυάγησε» η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων

334

Η ειδική διάταξη για την κατοχύρωση της προστασίας των ζώων στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί παρελθόν, καθώς τη σχετική πρόταση καταψήφισαν 130 βουλευτές, ενώ 90 υπερψήφισαν και 40 δήλωσαν παρών, στην ονομαστική ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή, για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Γράφει η Αγάπη Βαρούνη , CNN Greece

Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων αποτελούσε χρόνιο αίτημα και έναν από τους πλέον σημαντικούς στόχους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), αλλά και του φιλοζωικού κινήματος της χώρας μας.

Στόχος ήταν να ασκηθεί θεσμική πίεση ως προς την ουσιαστική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και προς τους εισαγγελείς και δικαστές, προκειμένου να δουν με διαφορετική οπτική τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων, που φτάνουν στα δικαστήρια.

Μία ρητή συνταγματική διάταξη, υπερνομοθετικής ισχύος, πιθανώς να οδηγούσε στην εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας – υποδεέστερης στη συνείδηση πολλών- φιλοζωικής νομοθεσίας.

Η αναγκαιότητα για τη θεσμική εγγύηση της προστασίας των ζώων προέκυψε από το αρνητικό ρεκόρ κακοποιήσεων και ειδεχθών εγκλημάτων κατά ζώων που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, είτε από πρόθεση είτε λόγω ελλείμματος φιλοζωικής κουλτούρας.

«Καθημερινά έχουμε εξαιρετικά πολλές καταγγελίες κακοποίησης ζώων, εκατοντάδες έως χιλιάδες, όχι μόνο ενεργητικής αλλά και παθητικής κακοποίησης, σε επίπεδο συνθηκών διαβίωσης ακόμα και ζώων συντροφιάς», αναφέρει στο CNN Greece η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

«Το έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας έχει ωθήσει τους εφαρμοστές της φιλοζωικής νομοθεσίας ακόμα και αρκετούς δικαστές και εισαγγελείς στην αντιμετώπιση της ως δευτερεύουσας σημασίας νομοθεσία και ήσσονος σε σχέση με τους λοιπούς νόμους», διευκρινίζει η κ. Μπομπλάκη.

Η πρόταση που είχε υποβληθεί στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πρότεινε την προσθήκη διάταξης στο άρθρο 24Α με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα προστασίας και ευζωίας των υπόλοιπων έμβιων όντων, ενώ έφερε την υπογραφή 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Νίκο Παρασκευόπουλο, με τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της διάταξης για την συνταγματική κατοχυρωση της προστασιας και ευζωίας των ζώων, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Χρειάζεται ένα αυστηρότερο νομικό θεμέλιο ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της ισονομίας. H σημασία της ένταξης της προστασίας των ζώων στη διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος, θα συντελέσει ώστε η προστασία τους να αποτελέσει στόχο που πρέπει να συνεκτιμάται κατά τη διαμόρφωση και το σχεδιασμό της κρατικής δραστηριότητας σε τομείς – όπως ορίζει το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα – της γεωργίας, της αλιείας, των μεταφορών, της εσωτερικής αγοράς, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης».

Στην Επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 30 Ιανουαρίου, η εν λόγω πρόταση είχε ψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον ανεξάρτητο βουλευτή, Γιώργο Μαυρωτά, ενώ είχε καταψηφιστεί από Νέα Δημοκρατία, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

«Στο πλαίσιο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, μία προσπάθεια ανάδειξης και αντιμετώπισης της έλλειψης σεβασμού, της σκληρότητας και της κακομεταχείρισης προς τα ζώα, τα οποία αντιμετωπίζονται ως πράγματα», ανέφερε η πρόταση των βουλευτών.

Οι ενστάσεις οι οποίες είχαν διατυπωθεί αναφορικά με το ζήτημα, έκριναν ότι το άρθρο 24 δεν ήταν το κατάλληλο άρθρο του Συντάγματος, λόγω του «κινδύνου» να αναθεωρηθεί όλο το άρθρο στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή και να επέλθει μείωση της προστασίας του και ιδιαίτερα των δασών.

Σε επικοινωνία του με το CNN Greece μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο Γιάννης Τσιρώνης διευκρίνισε πως υπήρχε εναλλακτική πρόταση των Οικολόγων Πράσινων -μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής όταν και οι ίδιοι ενημερώθηκαν- να μεταφερθεί η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης ως συμπληρωματική παράγραφος άλλου άρθρου, και ειδικότερα του Άρθρου 5 που αναφέρεται στην προστασία δικαιωμάτων (στη συγκεκριμένη περίπτωση των ζώων ως αυθύπαρκτων πλασμάτων).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση και συνταγματολόγος, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε προκρίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το άρθρο 24, στην περίπτωση προσθήκης ειδικής διάταξης για τα ζώα.

«Η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων θα επηρέαζε αναπόφευκτα τους ιδιοκτήτες παραγωγικών ζώων και θα έφερνε στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», εκτιμά η κ. Μπομπολάκη, η οποία αποδίδει την καταψήφιση της πρότασης σε τοπικά μικροκομματικά συμφέροντα ενόψει εκλογών.

«Είναι χαρακτηριστική η άθλια ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυνηγητική Ομοσπονδία Ελλάδας, όπου επαίρεται για το μπαράζ επαφών που είχε προκειμένου να αποτρέψει την προστασία των ζώων και ο λόγος βέβαια είναι φαεινότερος του ηλίου», προσθέτει.

«Τα πάσης φύσεως οικονομικά συμφέροντα γύρω από τα ζώα επομένως και όχι τα κροκοδείλια δάκρυα για την προστασία του περιβάλλοντος ήταν οι λόγοι για την πρωτοφανή αυτή απόφαση της Βουλής να αρνηθεί να προστατευθούν τα ζώα μέσα από το Σύνταγμα, όταν η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία διεθνώς στην κακοποίηση και την κακομεταχείρισή τους», μας δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν. Όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξαν, ότι οι φιλοζωικές τους διακηρύξεις είναι κενές λόγου».

«Αποτελεί όνειδος για το εθνικό κοινοβούλιο της χώρας, τους βουλευτές και τους υπουργούς να καταψηφίσουν την προστασία και την ευζωία των ζώων, όταν όλες οι σύγχρονες και πολιτισμένες χώρες την έχουν κατοχυρώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», συμπληρώνει η επικεφαλής της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Στην Ελλάδα, το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την κακοποίηση ζώων, προβλέπει ποινή φυλάκισης από ένα έως πέντε χρόνια και χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων εκδικάζεται στη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή στα πέντε χρόνια και πρόκειται για ποινές με αναστολή.

«Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις κακοποίησης ζώων να εκκρεμούν», μας εξηγεί η κ. Μπομπολάκη.

«Αντίθετα, στην Ευρώπη οι ποινές είναι σαφώς μικρότερες, της τάξεως των τεσσάρων μηνών αλλά εκτιτέες, ενώ μεσολαβεί το πολύ μία εβδομάδα για την εκδίκαση των υποθέσεων», επισημαίνει η πρόεδρος της ΠΦΠΟ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις