Αποχέτευση Σκάλας – Πόρου : Μπροστά σε ένα ακόμα Βατερλό της δημοτικής αρχής !

 Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου και αποχέτευση Σκάλας – Πόρου είναι τα δύο είναι τα έργα που δείχνουν το μέγεθος αφενός της ανικανότητας για παραγωγή έργου της δημοτικής αρχής Παρίση – Λυκούδη και αφετέρου της ανεπάρκειας της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχαλάτου να ανταποκριθεί  στο θεσμικό της ρόλο του ελέγχου της δημοτικής αρχής και αυτό άσχετα με το γεγονός ότι για δύο χρόνια 2011 – 2012 ο ίδιος ο Μιχαλάτος ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ και ….συνεργάτης τότε του Παρίση δεν έπραξε τίποτα για την επιτάχυνση της λειτουργίας του δεύτερου έργου της αποχέτευσης Σκάλας -Πόρου.

 Είναι τα δύο έργα που έχουν καταντήσει τα σύγχρονα «γεφύρια της Άρτας» στην Κεφαλονιά και στην εννιάχρονη θητεία της δημοτικής αρχής Παρίση – Λυκούδη από το 2011 και την οδηγούν σε ένα ανυπολόγιστων διαστάσεων και συνεπειών Βατερλό.

Και τα δύο τα παρέλαβε σε πλήρη εξέλιξη και εννιά χρόνια μετά η ολοκλήρωσή τους μεταφέρεται για …..τους επόμενους που θα διαδεχθούν τους σημερινούς άρχοντες!

Το επί πλέον εξοργιστικό στην υπόθεση των δύο έργων είναι ότι αυτή η μνημειώδης ανικανότητα επιχειρείται από τη δημοτική αρχή να συγκαλυφθεί με αντιπερισπασμό τα έργα βιτρίνας στο Αργοστόλι που εκτός από την αντιαισθητικότητά τους τον τσίπικο χαρακτήρα τους και ενώ δεν έχουν παραληφθεί δύο χρόνια από την ολοκλήρωσή τους….καταστρέφονται καθημερινά (δες εδώ).   

 Και για τα δύο έργα το kefaloniapress έχει αφιερώσει αναρίθμητα δημοσιεύματα.

Σήμερα όμως άλλη μια είδηση φέρνει στην επικαιρότητα το πολυβασανισμένο έργο της αποχέτευσης Σκάλας – Πόρου.

Κι ενώ το έργο πρέπει να λειτουργήσει μέχρι τις 31 Μαρτίου ειδεμή θα πρέπει να επιστραφούν κατά ομολογία των ίδιων των στελεχών της δημοτικής αρχής…. 12 εκατομμύρια ευρώ (!!!) ένα άθλιο παιγνίδι απροκάλυπτου εμπαιγμού και αισχρής κοροϊδίας παίζεται στην πλάτη της τουριστικότερης περιοχής της Κεφαλονιάς της Σκάλας και του Πόρου, των κατοίκων και των επαγγελματιών της.

Με ραδιοφωνικές δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες ο αντιδήμαρχος έργων Δ. Λυκούδης δηλώνει ανερυθρίαστα ότι «στις 31 Μαρτίου θα λειτουργήσει ο βιολογικός της Σκάλας» όταν ξέρει καλλίτερα από τον καθένα ότι ….ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ !

Κυριακή κοντή γιορτή για να αποκαλυφθούν οι αλήθειες και τα ψεύδη!

Γιατί ήταν ο ίδιος που διαβεβαίωνε τους κατοίκους της Σκάλας στις 14/11/2014 ότι «το Καλοκαίρι του 2015 θα λειτουργήσει ο Βιολογικός» και τον Μάρτιο του 2015 σε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ Κεφαλονιάς ότι «τον Απρίλιο του 2015 θα λειτουργήσει ο Βιολογικός» και οι υπόλοιποι της δημοτικής αρχής που σε κάθε στρίμωγμα….ρίχνουν από μία υπόσχεση, ανεκπλήρωτη βέβαια !!!

Το εχετε απίθανο στις 31 Μαρτίου να στήσει μία φιέστα στη Σκάλα και τον Πόρο, όπως με το Γηροκομείο στις 9/11/2018 (!!!!) και να ισχυρίζεται παρουσία των γνωστών κολαούζων και χειροκροτητών πως …το έργο λειτουργεί βγάζοντας τρελούς τους πάντες ???

Η είδηση λοιπόν που έρχεται στη δημοσιότητα είναι η χθεσινή (20/02) υπογραφή της σύμβασης από τον Δήμαρχο και τον εργολάβο για την «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Δ.Δ. ΠΟΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» συνολικού ποσού 280.100,09 ευρώ.

Αν λοιπόν αυτό το έργο δεν είχε συμβατική προθεσμία να ολοκληρωθεί σε 60 ημέρες δηλαδή μέχρι τις 21 Απριλίου και αν δεν ήταν ανοιχτό και το άλλο μεγάλο πρόβλημα της σύνδεσης τότε θα υπήρχαν κάποιες ελπίδες να γίνει.

Όμως μέσα σε 38 ημέρες από σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2019 είναι ΑΔΥΝΑΤΟ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ να εκτελεστούν τα έργα που προβλέπονται στη χθεσινή σύμβαση, να γίνει η σύνδεση των εκατοντάδων κτιρίων (σπίτια και επιχειρήσεις) με τα δίκτυα της αποχέτευσης, να επαναληφθεί και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση λειτουργίας του Βιολογικού Σκάλας-Πόρου που αναβλήθηκε στις 12/2/2019 και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όλο το έργο !!!!

Σας ήρτε το φαστίδιο? Και όμως όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε 38 ημέρες!!

Αλλά  ξεζαλιστείτε! Το πολύ – πολύ να ξαναστηθεί μια φιέστα για να βγάλουν τον κόσμο τρελό πως ….λειτουργεί η αποχέτευση και ο βιολογικός !!!

Η παροιμιώδης ανικανότητα της δημοτικής ηγεσίας παιδεύει το έργο 9 χρόνια τώρα.

Καμία γραφειοκρατία και κανένας άλλος λόγος δεν ευθύνονται , όπως πήγαν να τα φορτώσουν το Μάιο του 2018 σε συγκεντρώσεις των κατοίκων πρώτα στον Πόρο (15/5) και μετά στη Σκάλα (23/6).

Και δεν ευθύνονται γιατί μόνο η ανικανότητα της δημοτικής αρχής την οδήγησε εκεί που ήθελε …25 μήνες ήθελε να ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης του Πόρου (μέχρι 24/7/2013) ……67 μήνες μετά, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ !!!!

Γατί η ανικανότητα και μόνο η ανικανότητα της δημοτικής αρχής , η μελέτη της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης του Πόρου να έχει εγκριθεί από το ΔΣ στις 16/5/2016 (απόφαση 160/2016), ο διαγωνισμός να γίνεται ….δύο χρόνια μετά στις 2/7/2018 και η σύμβαση να υπογράφεται …. οκτώ μήνες μετά !!!!

Η ανικανότητα της δημοτικής αρχής ευθύνεται που η ΔΕΥΑ ξεκίνησε την διαδικασία Ανανέωσης – Τροποποίησης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου (απαραίτητος παράγοντας !) την ….ύστατη ώρα στις 12/3/2018 (αρ. πρωτ. 740/12.03.2018) και κατάφερε (περί κατορθώματος πρόκειται….) να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των προβλεπομένων από το νόμο μετά από ατέρμονη γραφειοκρατία με την αρμόδια υπηρεσία μετά από ….7 μήνες στις 26/10/2018 (αρ. πρωτ. 4018/26.10.2018) όταν δέησε να στείλει την Διορθωμένη και Συμπληρωμένη ΜΠΕ του έργου σε ψηφιακή μορφή !!!

Το αντικείμενο πάντως του έργου που επίσημα ξεκίνησε χθες με την υπογραφή της σύμβασης είναι:

«Η κατασκευή της 2ης Φάσης των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης του οικισμού του Πόρου του Δήμου Κεφαλληνίας μετά των έργων μεταφοράς προς τον Βιολογικό Καθαρισμό .

Τα έργα μεταφοράς αποτελούνται από ένα (1) αντλιοστάσιο ακαθάρτων ΑΣ1 πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Πόρου (προς αντικατάσταση του παλαιού ΑΣ1 – το οποίο δεν κατασκευάστηκε λόγω δικαστικής εμπλοκής – και το οποίο ήταν να κατασκευαστεί επί του παραλιακού δρόμου κοντά στο υπάρχον ρέμα) το οποίο συνοδεύεται από δύο (2) φρεάτια ανύψωσης μετά των καταθλιπτικών τους αγωγών τα οποία θα μεταφέρουν τα λύματα από την παλαιά θέση του αντλιοστασίου ΑΣ1 στην καινούργια μέσω των καταθλιπτικών τους αγωγών»

Σε σχετικό άρθρο του Kefaloniapress στις 18 Μαίου 2018    ( μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ)  υπάρχει  αναλυτική παράθεση του ιστορικού του έργου με αναλυτικά στοιχεία.

Αγαπητοί Αναγνώστες,

Αν την Πρωταπριλιά του 2019  διαβάσετε  πως ο Δήμος καλείται να επιστρέψει …12 εκατομμύρια ευρώ, από τώρα σας λέμε ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Πρωταπριλιάτικο ψέμα, θα είναι ΑΛΗΘΕΙΑ !!!

Με τέτοια και με άλλα μάλλον θα πρέπει να λυπούμαστε την επόμενη δημοτική αρχή που θα τους διαδεχθεί…

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις