ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Μόνο τα νερά του Κουτάβου θα επεξεργάζεται η μονάδα αφαλάτωσης ! Άγνωστη η αύξηση τιμής στο νερό ! 3.811.035,60 ευρώ θα πληρώσουν οι καταναλωτές !!!

Διαβεβαιώνει και ξαναδιαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος των έργων Δ. Λυκούδης πως «15 Μάρτη το Αργοστόλι πίνει νερό» πως «Μετά από αιώνες το όνειρο των Αργοστολιωτών να πιούν νερό στο σπίτι τους γίνεται πραγματικότητα» και με το τελευταίο διάγγελμα από το fb ως άλλος πλανητάρχης ότι «Το υπερσύγχρονο συγκρότημα ετοιμάζεται για να δώσει πόσιμο νερό στην πρωτεύουσα στις 15 Μάρτη» !!!

Τι αιώνες και πράσινα άλογα κύριε Αντιδημαρχε εις την 5η?? Μετά τη πυξίδα μάλλον χρειάζεστε και έναν άβακα καθώς ούτε με τους αριθμούς τα πηγαίνετε καλά!

Μόλις 252 χρόνια ζωής μετράει το Αργοστόλι (από το 1767) και από αυτά, γύρω στα 100 χρόνια οι Αργοστολιώτες πίνουν νερό από τη Νερομάνα !!!

Αλλά μετά τα …παραμύθια ας περάσουμε στα ουσιαστικά:

Στην από 10/4/2018 σύμβαση του έργου με τον εργολάβο και στο «Άρθρο 5 – Υποχρεώσεις και δικαιώματα των συμβαλλόμενων» διαβάζουμε:
«Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε ενενήντα έξι (96) μήνες :
• Δώδεκα (12) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια και εγκατάσταση της μονάδας και την θέση σε λειτουργία
• δώδεκα (12) μήνες για την δοκιμαστική λειτουργία και
• 6) χρόνια για την κανονική λειτουργία και συντήρηση της μονάδας

Η λειτουργία – συντήρηση της μονάδας αρχίζει από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της 12μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας και η χρονική διάρκεια της ορίζεται σε 6 χρόνια»

Με απλά λόγια: Στις 15 Μαρτίου (ένα μήνα νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση) θα γίνει ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ για 12 μήνες  !!!ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της μονάδας.

«Δοκιμαστική λειτουργία» Κύριε Αντιδήμαρχε σημαίνει…. ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ !!!

Μετά την πυξίδα και τον άβακα μάλλον χρειάζεστε και το λεξικό του Μπαμπινιώτη.  Λοιπόν «δοκιμή» σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη σημαίνει: «Έλεγχος ή εξέταση για την εξακρίβωση της ποιότητας, ιδιότητας, λειτουργίας κ.λ.π. αντικειμένου» !!! Τα υπόλοιπα είναι περιττά και ίσως ….επικίνδυνα,  μιας και μιλάμε για πόσιμο νερό.

Τους επόμενους λοιπόν 12 μήνες από «την προμήθεια και εγκατάσταση της μονάδας και την θέση σε λειτουργία» η μονάδα της αφαλάτωσης (όπως είναι η επίσημη ονομασία της) θα βρίσκεται σε «δοκιμαστική λειτουργία» !

Η λειτουργία, η κανονική λειτουργία, της μονάδας και μαζί η συντήρησή της, σύμφωνα πάντα με τη σύμβαση, αρχίζει «από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της 12μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας» δηλαδή τις 15 Μαρτίου 2020 όταν….θα είναι παρελθόν η παρούσα δημοτική αρχή . Η δε «η χρονική διάρκεια της ορίζεται σε 6 χρόνια» !

Όλα τα υπόλοιπα είναι για να “πουλάμε μούρη στο Καβούρι” στους ιθαγενείς Αργοστολιώτες , εν όψει δημοτικών εκλογών !

Και αν στις 15 Μαρτίου 2020 , που λήγει η δοκιμαστική λειτουργία, παρουσιαστούν προβλήματα άντε ….να ψάχνουν οι επόμενοι δήμαρχοι τον Κύριο Λυκούδη να του ζητάνε τα ρέστα !!!

Το κόστος λειτουργίας της μονάδας.

Από τις 11/4/2018 είχαμε θέσει το θέμα  (ΔΕΣ ΕΔΩ)  και μια σειρά από ζητήματα που ένα χρόνο τώρα παραμένουν ….αναπάντητα.

Σήμερα επαναφέρουμε αυτά που έχουν σχέση με το κόστος λειτουργίας της μονάδας και τι θα στοιχίσει στους Αργοστολιώτες:

Από τα 7.247.130,40 ευρώ που είναι ο συμβατικός προϋπολογισμός του έργου τα 1.443.645,60 ευρώ του ΦΠΑ και τα 2.367.390 ευρώ που αντιστοιχούν στην 6ετή λειτουργία συντήρησης της μονάδας, σύνολο 3.811.035,60 ευρώ θα πληρωθούν από ….έσοδα της ΔΕΥΑ δηλαδή από …. τους Κεφαλονίτες δημότες !!!

Η παραπάνω επιβάρυνση θα μετακυλυθεί στους καταναλωτές και αντιστοιχεί σε πάνω από 600.000 ευρώ ετησίως για έξι χρόνια. Όταν τα έσοδα από πωλήσεις νερού υπολογίζονται για το 2018 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑ σε 2.900.000 ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για πάνω από….20% ετήσια αύξηση η οποία βεβαίως θα είναι πολύ μεγαλύτερη, ίσως και κοντά στο 50%, αν επιβληθεί η αύξηση (και έτσι είναι το σωστό να γίνει) μόνο στους καταναλωτές του Αργοστολίου !!!

Εν τέλει απ’ότι προκύπτει καμία μελέτη δεν υπήρξε που να δείχνει πόσο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες, πόσο θα αυξηθεί η τιμή του νερου στο Αργοστόλι από τη λειτουργία της μονάδας και σε τελική ανάλυση αν….συμφέρει τους Αργοστολιώτες.

Και κάτι ακόμη που και αυτό παραμένει αναπάντητο :

Ποιές σκοπιμότητες είχαν οδηγήσει στο πρωτοφανές γεγονός , ο πρώτος διαγωνισμός να καταγγελθεί στην αρμόδια Αρχή ως ….φωτογραφικός (!) και να ακυρωθεί ως τέτοιος ;

Και τέλος μια σημαντική αποκάλυψη:

Η δημοτική αρχή συστηματικά αποκρύπτει ότι η αφαλάτωση ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ με το οποίο υδρεύεται το Αργοστόλι !!

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ που συνοδεύει την διακήρυξη του έργου , το Αργοστόλι υδρεύεται από τις εξής πέντε πηγές υδροδότησης :

1. Υδρομάστευση Πηγής «Παπαδάτου» στην θέση Κούταβος Αργοστολίου, με αντλούμενη ποσότητα 130m3/h (το 24ωρο 3120 m3) και της υπερχείλισης της πηγής με αντλούμενη ποσότητα 60m3/h (το 24ωρο 1.440 m3).

2. Υδρομάστευση Πηγής «Νερομάνα» στην θέση Κούταβος Αργοστολίου, με αντλούμενη ποσότητα 30m3/h (το 24ωρο 720 m3).

3. Γεώτρηση Α «Χαράβοντας», περιοχή «Σπήλια» με παροχή 20m3/h, σε βάθος 120m και διάμετρο σωλήνα άντλησης 8 ίντσες (το 24ωρο 480 m3).

4. Γεώτρηση Β «Χαράβοντας», περιοχή «Σπήλια» με παροχή 20m3/h, σε βάθος 120m και διάμετρο σωλήνα άντλησης 8 ίντσες (το 24ωρο 480 m3).

5. Γεώτρηση «Παλαιές Λαϊκές Κατοικίες», εντός ορίων σχεδίου πόλεως Αργοστολίου με παροχή 90m3/h, σε βάθος 80m και διάμετρο σωλήνα άντλησης 10 ίντσες (το 24ωρο 2.160 m3).

Και όπως σημειώνεται στο παραπάνω παράρτημα (σελίδες 5 και 6)

«Το προς επεξεργασία νερό, προέρχεται από τις πηγές περιοχής Κουτάβου (Νερομάνα και Παπαδάτου). Η άντληση του νερού γίνεται από τις πηγές στο αντλιοστάσιο Κουτάβου. Η θέση του αντλιοστασίου αυτού βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου στα εσωτερικό του κόλπου του λιμανιού του Αργοστολίου, σε περιοχή με πλούσια βλάστηση όπου το έδαφος προέρχεται από προσχώσεις.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ η αντλούμενη ποσότητα του προς επεξεργασία νερού είναι 220m3/h ή 5.280 m3/d. (Σημείωση KP: Η ποσότητα τις πηγές 1 και 2)

Επομένως η ποσότητα του επεξεργασμένου νερού θα εξαρτάται από το ποσοστό ανάκτησης (≥80%) και από την επανάμιξη. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ποσότητα δεν μπορεί να είναι 8.400 m3/d που είναι η αδειοδοτημένη από την ΑΕΠΟ δυναμικότητα της εγκατάστασης.

Για τους λόγους αυτούς υποθέτουμε ότι η εγκατάσταση θα λειτουργεί με μέγιστη παραγωγή επεξεργασμένου νερού 4.700 m3/d.»

Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν…

Με λίγα και απλά λόγια ανακεφαλαιώνοντας:

1ον. Και στις 15 Μαρτίου 2019 να λειτουργήσει η μονάδα αφαλάτωσης, για 12 μήνες θα λειτουργεί δοκιμαστικά από τον εργολάβο του έργου , και για τα επόμενα 6 χρόνια ο εργολάβος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας της και ΟΧΙ ο δήμος !!!

2ον. Πάνω από τα μισά χρήματα που θα στοιχίσει το έργο (3.811.035,60 στα 7.247.130,40 δηλαδή το 53%) θα πληρωθούν από τους Αργοστολιώτες με αύξηση της τιμής του νερού.

3ον. Η δημοτική αρχή μέχρι τώρα πεισματικά , δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πόσο θα αυξηθεί κατά μέσο όρο το κόστος του νερού στο Αργοστόλι από την απόσβεση των 3.811.035,60 ευρώ, της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και τη συντήρηση της μονάδας !!!

4ον. Η δημοτική αρχή δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για το πρωτοφανές γεγονός, ο πρώτος διαγωνισμός να ακυρωθεί από τις αρμόδιες αρχές ως φωτογραφικός

5ον. Το προς επεξεργασία νερό, προέρχεται μόνο από τις πηγές του Κουτάβου (Νερομάνα και Παπαδάτου) και όχι και το προερχόμενο από τις υπόλοιπες πηγές υδροδότησης του Αργοστολίου αυτές του Χαράβοντα (δύο) και των Λαϊκών Κατοικιών. Άρα το Αργοστόλι δεν θα υδρεύεται αποκλειστικά από επεξεργασμένο – αφαλατωμένο νερό όπως αφήνει να εννοηθεί με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο Κύριος Ανταυτού !!!

Το τελικό συμπέρασμα:

Αλλοίμονο σε αυτούς που θα διαδεχθούν τη σημερινή δημοτική αρχή και θα αναλάβουν «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» KAI στο έργο της «προκατασκευασμένης μονάδας αφαλάτωσης» του νερού του Κουτάβου.

H Συντακτική Ομάδα του Kefalonia Press

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις