Ιδού τα επιβεβαιωτικά στοιχεία για την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ της δημοτικής αρχής για τις εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι!!

Πολύπαθη, χαμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, βρίσκεται 5 χρόνια (και βάλε) η υπόθεση των εργατικών κατοικιών του Ληξουρίου.

Θα ξεκινήσουμε …από το τέλος προς την αρχή.

Στις 23/2/2019 στην ιστοσελίδα NEWPOST  (δες εδώ κι εδώ) δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ του Μιχάλη Τεζάρη με τίτλο «Ξέχασαν τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς-Στα… αζήτητα 2,2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργατικών κατοικιών».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, από τον Φεβρουάριο του 2014, έχει διαπιστωθεί πως 38 από τα συνολικά 54 σπίτια των εργατικών κατοικιών είναι υπό κατεδάφιση, χωρίς ακόμη να γίνει η παραμικρή ενέργεια. Αποτέλεσμα αυτής της δυσκαμψίας της πολιτείας, είναι οι ένοικοι των σπιτιών αυτών, να αναγκάζονται να ενοικιάζουν οικήματα ή να φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών. Για την ανακατασκευή των εργατικών κατοικιών, η Περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εξασφαλίσει κονδύλι ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, το  οποίο παραμένει αναξιοποίητο».

Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει μάλιστα καταγγελία από τον Κυριάκο Ντρίλη πρώην κάτοικο των εργατικών κατοικιών ότι αρμόδια στελέχη του δήμου Κεφαλλονιάς ούτε λίγο ούτε πολύ είπαν ότι «Για την κατεδάφιση των εργατικών κατοικιών, υπεύθυνοι είσαστε εσείς», δηλαδή οι ιδιοκτήτες !!!

Ο κύριος Ντρίλης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας NEWPOST  (δες εδώ κι εδώ)  είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού και διαμένει σε ένα παλιό σπίτι που ανήκει στην σύζυγό του και προσπαθεί να εξασφαλίσει με καθημερινό αγώνα τα προς το ζην.

Όπως καταγγέλλει , «προσπαθούμε πέντε ολόκληρα χρόνια μετά  τον σεισμό που μας ξεσπίτωσε  να μάθουμε τι έχει γίνει με το θέμα της κατεδάφισης. Γιατί αν δεν κατεδαφιστούν οι κατοικίες, δεν μπορεί να προχωρήσει η ανέγερση νέων κατοικιών». Ο Κυριάκος Ντρίλης, υποστηρίζει ακόμη πως τα χρήματα για τις εργασίες υπάρχουν, αλλά όπως σημειώνει, « παραμένει άγνωστο γατί ο δήμος κωλυσιεργεί».

Εργατικές Κατοικίες Ληξουρίου, φωτο 2018

Και συμπληρώνει «Μας βρίσκουν διάφορες προφάσεις. Την μια το θέμα είναι στο ελεγκτικό συμβούλιο, μετά μας λένε πως ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο αναμένεται να καταθέσει φορολογική και ενημερότητα κα άλλα τέτοια. Εμείς, αυτό που ξέρουμε είναι από τις  Μάιου του 2018 έχει γίνει ο διαγωνισμός και στις 15 του ίδιου μήνα, το έργο δόθηκε». 

Η δημοτική αρχή κατάφερε (αφού περί κατορθώματος πρόκειται ….) να κάνει βούκινο γι’άλλη μία φορά την Κεφαλονιά πανελλαδικά για τα «χαμένα» 2,2 εκατ. των σεισμοπαθών (δες εδώ) με τις καταγγελίες του κ. Ντρίλη και στην εκπομπή  Ώρα Ελλάδος 5.30 του Open TV κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι ναι μεν πήρε τα χρήματα αλλά ποτέ δεν προχώρησε στην κατεδάφιση των σπιτιών.

Η δημοτική αρχή  , ως συνήθως, σιωπά μία εβδομάδα τώρα έχοντας γι’ άλλη μία φορά «λερωμένη τη φωλιά της» !

Παναγής Δρακουλόγκωνας

Σύμφωνα πάντως με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα η ευθύνη βρίσκεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη δημοτική αρχή !

Ο οποίος μιλώντας στο NEWPOST  (δες εδώ κι εδώ)  και στο kefaloniapress αποκάλυψε: «Το κονδύλι υπάρχει, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες για τον λόγο που δεν προχωράει το θέμα. Το έργο έχει δημοπρατηθεί, δεν ξέρω γιατί δεν έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, τα χρήματα υπάρχουν, η χρηματοδότηση είναι δική μας αρμοδιότητα, η κατασκευή του έργου του δήμου» !!!

Κόλαφος λοιπόν για την δημοτική αρχή οι δηλώσεις Δρακουλόγκωνα και οι οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνονται από τη δήλωση του Δημάρχου Αλ. Παρίση στην ίδια ιστοσελίδα, ο οποίος γι’άλλη μία φορά «πετάει την μπάλα στην κερκίδα» και ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους και εν προκειμένω ….στην κυβέρνηση!

Δήλωσε λοιπόν στο NEWPOST  (δες εδώ κι εδώ) ο Αλ. Παρίσης:

«Την ευθύνη της καθυστερημένης έναρξης των εργασιών έχει η κυβέρνηση. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης είχε περάσει ειδικό νόμο για να μπορέσουν οι εργατικές κατοικίες να φτιαχτούν από το δημόσιο. Έκτοτε δεν ξέρουμε τι γίνεται, μας κοροϊδεύουν» !!!

 Ιδου  η επιβεβαίωση για την ευθύνη του Δήμου!

Ψάξαμε την υπόθεση και ιδού η επιβεβαίωση των καταγγελιών του κ. Ντρίλη αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Π. Δρακουλόγκωνα πως «χρήματα υπάρχουν και αρμόδιος είναι ο Δήμος».

Αλέξανδρος Παρίσης – Διονυσης Λυκούδης

Βρήκαμε αποδείξεις που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη δημοτική αρχή Παρίση-Λυκούδη και ιδιαίτερα τον κ. Λυκούδη και ως αντιδήμαρο μεγάλων έργων δεύτερο και κυρίως ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος Ληξουρίου δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για την κατεδάφιση των κατεδαφιστέων κατοικιών και την ταλαιπωρία των αντίστοιχων οικογενειών.

Φυσικά εκτίθεται και η αντιπολίτευση (κυρίως η μείζονα του κ. Μιχαλάτου) η οποία και σε αυτό το θέμα αποδεικνύεται ανεπαρκής , να το αναζητήσει, να το προβάλλει και κυρίως να απαιτήσει την επίλυσή του.

Οι αποδείξεις για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής

Μιχάλης Χρυσοοϊδης – Αλέξανδρος Παρίσης

1ον. Ο ειδικός νόμος που ανάφερε στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης πως οι εργατικές κατοικίες μπορούν να φτιαχτούν από το δημόσιο πέρασε όντως από τον Χρυσοχοΐδη το 2014 (νόμος 4305/2014) αλλά ήταν ελλιπής . Στην ουσία ο «αδελφός Μιχάλης»  έκανε «μια τρύπα στο νερό»  

Το  2016 με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ   γίνεται διόρθωση με το Νόμο  4383/2016  Αυτό ο κ. Δήμαρχος δεν το γνωρίζει ???

 Τι έκανε η ΝΔ για το θέμα??

 Το επίμαχο άρθρο 2 του παραπάνω νόμου που αφορούσε τις εργατικές κατοικίες Ληξουρίου ρυθμίζοντας θέματα που αφορούν περιορισμούς στους όρους δόμησης και λοιπές πολεοδομικές διατάξεις στο συνολικό οικόπεδο των εργατικών κατοικιών δεν το ψήφισε και μάλιστα δίχως καμία αιτιολογία ήταν …..η Νέα Δημοκρατία !!! Ηταν το ΜΟΝΟ κόμμα στη βουλή που δεν το ψήφισε!!

Στις 16/4/2016 ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κατάγγειλε το γεγονός και λίγες ημέρες μετά,  στις 25/4/2016 απηύθυνε ερώτημα καταγγέλλοντας και πάλι τη στάση της ΝΔ στη Βουλή στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της ΝΟΔΕ !!!  (δες εδώ) .

Απάντηση ….τρία χρόνια τώρα δεν έχει υπάρξει !!!!

2ον. Στις 20/12/2017 με την 376/2017 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίνεται το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018 του Δήμου στο οποίο περιλαμβάνεται και το έργο

«Δαπάνες για Κατεδαφίσεις-καθαιρέσεις -υποστυλώσεις σεισμοπλήκτων κτιρίων λόγω του σεισμού της 20ης Ιανουαρίου 2014 στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» με προϋπολογισμό 1.499.999,54 ευρώ και πίστωση για το 2018 το ποσό 1.272.000 ευρώ (κωδικός εσόδων 1322.28 και εξόδων 69.7422.04).

Εργατικες Κατοικίες Ληξούρι. Φωτο 2018

 Που σημαίνει ότι εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος έχει στα ταμεία του και…..κάθονται 1.272.000 ευρώ για την κατεδάφιση των εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι !!!!

Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 (απόφαση ΔΣ 414/18-12-2018) επαναλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια νούμερα !!!

3ον. Η αρμοδιότητα του Δήμου για τις κατεδαφίσεις έχει μεταφερθεί από ….το 2014 με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου με την 87/3-4-2014 απόφαση του ΔΣ που τροποποιήθηκε με την 121/14-5-2014 απόφαση !!!

4ον. Το επίμαχο θέμα της εργολαβίας

Με την 350/28-11-2017 απόφαση του Δημοτικου Συμβουλίου εγκρίνεται η μελέτη του έργου «Κατεδαφίσεις-καθαιρέσεις -υποστυλώσεις σεισμοπλήκτων κτιρίων λόγω του σεισμού της 20ης Ιανουαρίου 2014 στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» με προϋπολογισμό 1.272.100,44 ευρώ.

Με την 57/23-2-2018 απόφαση της οικονομικής επιτροπής καταρτίζονται οι όροι δημοπράτησης και η έγκριση των τευχών σύμβασης του έργου.

Με την 5416/27-2-2018 απόφαση του αναπληρωτή Δημάρχου Δ. Λυκούδη γίνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου και ο διαγωνισμός διενεργείται στις 8/5/2018 !!!

Με την 169/1-6-2018 απόφαση της οικονομικής επιτροπής γίνεται η «Έγκριση 1ου Πρακτικού Επιτροπής του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου» και αναδεικνύεται ως προσωρινός μειοδότης, ο προσφέροντας με την επωνυμία: «P. & C. DEVELOPMENTS. A.» με μέση έκπτωση 43,60% (είναι ο ίδιος εργολάβος που έχει κάνει και τις δύο φάσεις του Γηροκομείου Αργοστολίου και αρκετά ακόμα έργα).

Και τέλος με την 313/30-10-2018 απόφαση της οικονομικής επιτροπής γίνεται η «Έγκριση 2ου και 3ου Πρακτικού Επιτροπής του Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου» και αναθέτει την σύμβαση στον μειοδότη οικονομικό φορέα με την επωνυμία «P. & C.. DEVELOPMENTS. A.» με μέση έκπτωση προσφοράς 43,60%.

Από τις 3 Οκτωβρίου 2018, η τύχη του έργου αγνοείται !!!

Άρα ο Δήμαρχος ή δεν ξέρει τι συμβαίνει με το θέμα ή δεν λέει την αλήθεια όταν ισχυρίζεται «Την ευθύνη της καθυστερημένης έναρξης των εργασιών έχει η κυβέρνηση» !!!

 Τα ίδια τα “χαρτιά” απο τις αποφάσεις του Δήμου αποκαλύπτουν ότι Η ευθύνη ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ !!!

Ο σεισμόπληκτος δημότης πάντως Κυριάκος Ντρίλης  ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ  ΑΠΟΛΥΤΑ στα όσα υποστηρίζει και καταγγέλλει:

 «Τα χρήματα για τις εργασίες υπάρχουν, αλλά παραμένει άγνωστο γατί ο δήμος κωλυσιεργεί. Μας βρίσκουν διάφορες προφάσεις. Την μια το θέμα είναι στο ελεγκτικό συμβούλιο, μετά μας λένε πως ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο αναμένεται να καταθέσει φορολογική και ενημερότητα και άλλα τέτοια. Εμείς, αυτό που ξέρουμε είναι από τις  Μάιου του 2018 έχει γίνει ο διαγωνισμός και στις 15 του ίδιου μήνα, το έργο δόθηκε». 

Γι’άλλη μια φορά η ανικανότητα της δημοτικής αρχής «χτυπάει κόκκινο» ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους ….στους προηγούμενους, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη Βουλευτή !!!!

Μόνο που τούτη τη φορά μιλάμε για μια τεράστια ανευθυνότητα αφού η ανικανότητά της έχει να κάνει με τη ζωή των συμπολιτών που πέντε χρόνια τώρα βρίσκονται ξεσπιτωμένοι.

Αλεξανδρος Παρίσης, Δήμαρχος Κεφαλονιάς

Αλήθειες και ψέματα του Αλέξανδρου Παρίση για τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής

Και τέλος κάτι ακόμα από τις δηλώσεις του Δήμαρχου Α. Παρίση στο NEWPOST  (δες εδώ κι εδώ).

Ο Δήμαρχος καταγγέλλει «πως ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, είχε εξασφαλίσει για έργα οδοποιίας στο νησί, το ποσό των πέντε εκατομμυρίων, αλλά όπως αναφέρει, «τα διέθεσαν όπου ήθελε ο καθένας» !!!

Κι σε αυτό το θέμα ο Δήμαρχος συλλαμβάνεται να μην λέει την αλήθεια !!!

 Γνωρίζει πολύ καλά ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε με τη δωρεά των 5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους σεισμούς του 2014 στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, να χρηματοδοτηθούν τέσσερα (4) έργα, ήτοι:

1.Αποκατάσταση βελτίωση Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου, προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ

2.Κτίριο μηχανουργείου ΕΠΑΛ, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ

3.Αποκατάσταση, επισκευή και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πόλης Ληξουρίου, προϋπολογισμού 2.000.000

4.Επισκευή αποκατάσταση σχολείου Αγίας Θέκλης Παλικής, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Δεν είναι αλήθεια ότι τα 5 εκατ. προορίζονται για έργα οδοποιίας.

Όπως δεν είναι αλήθεια ότι ««τα διέθεσαν όπου ήθελε ο καθένας» αφού τα τρία από τα τέσσερα έργα (τα 2, 3, 4) ανήκουν…στο Δήμο Κεφαλονιάς και είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ να μην είχε ρωτηθεί ο Δήμος. Απλά για άλλη μία φορά συλλαμβάνεται ο Δήμαρχος είτε ….να μην γνωρίζει τι γίνεται στο Δήμο του, είτε ….να ψεύδεται !!!!

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις