Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς Ιθάκης για τo εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 14ης Μαρτίου
12.3.2019
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε όλο το λαό και τους εργαζόμενους, στους εκπαιδευτικούς, σε όλα τα μαθητικά συμβούλια και προσωπικά σε κάθε μαθητή στους συλλόγους και την Ένωση Γονέων, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιείται την Πέμπτη 14 Μάρτη στις 11.30 έξω από την Αντιπεριφέρεια.
Μόνο με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε λύσεις.
Οι εξαγγελλόμενες προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό από τα χιλιάδες διαπιστωμένα κενά. Το κυριότερο όμως είναι το καινούριο σύστημα διορισμών. Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση «κυνηγάνε» και πληρώνουν ατομικά προσόντα (μεταπτυχιακά, σεμινάρια, πιστοποιήσεις, ξένες γλώσσες). Εδώ και χρόνια το επιχειρηματικό «κύκλωμα» πιστοποίησης προσόντων κερδίζει, και κερδίζει πολλά. Με βάση το καινούριο σύστημα διορισμών όλα τα παραπάνω μονιμοποιούνται και νομιμοποιούνται. Η διδασκαλία σε σχολείο γίνεται για τους εργαζομένους στην ιδιωτική εκπαίδευση, μια ατομική και επί πληρωμή διαδικασία. Ταυτόχρονα, οι διαρκείς αλλαγές στις πανελλήνιες (τρόπος εισαγωγής, αριθμός εισακτέων, συντελεστές, ασκήσεις, εξεταστέα ύλη), ανάλογα με το πώς προωθείται κάθε φορά καλύτερα η σύνδεση του σχολείου με την επιχειρηματικότητα, ακυρώνουν εκτός των άλλων και οποιοδήποτε εκπαιδευτικό προγραμματισμό των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Το κτιριακό πρόβλημα βρίσκεται στο μηδέν αφού έχουν παγώσει οι επισκευές των σεισμόπληκτων σχολείων και κάθε διαδικασία δρομολόγησης κατασκευής των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλων που έχει ανάγκη η Πρωτοβάθμια, ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή. Κανένα σχολείο του νομού δεν έχει όρους και πιστοποιητικό ασφάλειας, ενώ 5 χρόνια μετά τους σεισμούς είναι ζητούμενο ο αντισεισμικός τους έλεγχος.
Η πρόσφατη κατάργηση των δυσπρόσιτων σχολείων του Νομού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βάζει την προοπτική κατάργησης και συγχώνευσής τους και παράλληλα δημιουργεί νέα εμπόδια στην σημερινή τους λειτουργία. Επιπλέον με την πρόσφατη κατάργηση της διπλής μοριοδότησης και στα εναπομείναντα ακόμη δυσπρόσιτα, ανοίγει ο δρόμος για πολλαπλασιασμό των κενών και αχρηστεύεται ένα ακόμη κίνητρο, για τους αναπληρωτές που κάλυπταν τα χιλιάδες κενά που έχει δημιουργήσει η χρόνια αδιοριστία.
Τα σχολεία που αποχαρακτηρίστηκαν παλιότερα, όπως το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Πάστρας, αλλά και άλλα πρόσφατα (Γυμνάσιο–Λύκειο Μεσοβουνίων και αρκετά Δημοτικά σε όλο το νομό) πρέπει άμεσα να επαναχαρακτηριστούν γιατί κινδυνεύουν με υποβάθμιση.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική του ελάχιστου «κόστους», που έχει κάνει μια παράγκα την σχολική στέγη στο νομό, αναγκάζοντας χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα σε σχολεία με σοβαρές ελλείψεις, ενώ τελευταία μεθοδεύουν την επαναφορά των μαθητών σε επικίνδυνα σχολικά κτίρια (ΓΕΛ και μηχανουργείο ΕΠΑΛ Ληξουρίου κ.α.). Η παρελκυστική και αρνητική τους στάση στο θέμα των δυσπρόσιτων, συνέβαλε στον αποχαρακτηρισμό τους, ενώ η «στημένη» πρόσφατη παρέμβαση–ερώτηση της κ. Βουλευτού και Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τον «επαναχαρακτηρισμό» ως δυσπρόσιτων των σχολείων των Μεσοβουνίων, έγινε για το θεαθήναι αφού σε γνώση της είναι τα σχέδια του Υπουργείο.
Διεκδικούμε:
Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ.
Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης όλων των σεισμόπληκτων σχολείων σε όλο το νομό και ιδιαίτερα στην Παλική (Γυμνάσιο Ληξουρίου και Αγίας Θέκλης, 2ο Δημοτικό Ληξουρίου) με βάση το νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Ασφαλείς και σύγχρονες σχολικές υποδομές για όλα τα σχολεία του νομού και να γίνουν οι επισκευές και οι απαραίτητοι ουσιαστικοί (όχι μόνο εποπτικοί) έλεγχοι από την ΚΤΥΠ ΑΕ και να εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων. Να γίνει η συγκοινωνιακή μελέτη για το συγκρότημα στο Φαραώ πριν θρηνήσουμε θύματα.
Να αρχίσουν οι διαδικασίες ανέγερσης των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων στο νομό, (ΓΕΛ Ληξουρίου, 2ο Γυμνάσιο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο Λύκειο Πάστρας, Γυμνάσιο Λύκειο Μεσοβουνίων).
Να μην υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων, να μην μπει λουκέτο στα δυσπρόσιτα, να επαναχαρακτηριστούν όσα καταργήθηκαν πρόσφατα (Μεσοβούνια, Σκάλα, Αγιά Θέκλη), καθώς και παλαιότερα (Πάστρα). Να καλυφθούν, έστω και τώρα, τα κενά που υπάρχουν. Να γίνει δεκτή η κοινή πρόταση των υπηρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ), για τη μοριοδότηση και τον χαρακτηρισμό των σχολείων, που επηρεάζει τους όρους συγκρότησης των τμημάτων (αριθμό μαθητών κλπ.). Να συνεχίσει να ισχύει η διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα και να μην καταργηθεί εκείνη που με κόπο και ιδρώτα κατέγραψαν όσοι υπηρετήσαν, μέχρι σήμερα, σε αυτά.
Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Εδώ και τώρα 30 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Καμιά απόλυση συναδέλφου.
Κατάργηση του νόμου 3848 και όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων για τους διορισμούς. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία.
Να μην περάσει ο νέος νόμος για το νέο Λύκειο.
Να μην υπάρξουν περικοπές τμημάτων των ΕΠΑΛ καθώς και καταργήσεις-συγχωνεύσεις ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων. Να κατασκευαστεί νέο μηχανουργείο στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου και να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο ΕΠΑΛ Αροστολίου (κατασκευή νέων τουαλετών και Πολυχώρου, αντιπυρική προστασία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κτιριακές επισκευές κ.α.