Η Ελληνική Εθνική μας ημέρα γιορτάζεται σήμερα με τους δοξολογια στον Ελληνικό Ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας της Χαράρε, την κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο των πεσόντων στρατιωτών μας, και ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα Σπάρτης.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Γιώργος Marcantonatos, ο Έλληνας πρέσβης, ο πρόξενος της Κύπρου Nestoras P. Nestoros, ο αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο εδαφών, Γεωργίας και αγροτικής επανεγκατάστασης Vangelis Haritatos, πρόεδρος και αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων  Koumides, soccy kapnias της Ελληνικη Ελληνικής Κοινότητας, Jack Hiripis της Κυπριακής Αδελφότητας της Ζιμπάμπουε, despoina zaverdinos του συλλόγου Hellenic Ladies και panagis theotokatos της κοινωνία και ithakician κοινωνίας της Ζιμπάμπουε, η επικεφαλής της Ελληνικής Ακαδημίας, μαθητές από τα Ελληνικά σχολεία της Χαράρε και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας.

Στην ομιλία του, ο Έλληνας πρέσβης  Γιώργος Markantonatos (Kεφαλονίτης) , επικεντρώνεται σε ένα διακεκριμένο σχήμα, τον Γρηγόριο τον 5ο, τον αρχιεπίσκοπο της Κωνσταντινούπολης και  Οικουμενικό Πατριάρχη, του οποίου το όνομα ήταν στενά συνδεδεμένο με τον αγώνα για την ελευθερία. Ενσωμάτωσε όλες τις αρετές των ηρώων της επανάστασης, συγκεκριμένα την ανδρεία τους, την αφοσίωση στο καθήκον, τον πατριωτισμό και την αυτοθυσία μέχρι τον θάνατο. Ο Γρηγόριος ο 5ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και οικουμενικός Πατριάρχης Κρεμάστηκε στις 10 Απριλίου 1821 στην Κωνσταντινούπολη.

Στο τέλος της εκδηλωσης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα και τις οικογένειές τους που έχασαν τη ζωή τους στη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη λόγω της καταστροφής και της τραγωδίας που προκλήθηκε από τον κυκλώνα Idaii.

Πηγή : Helen Tselentis Karagiannis

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις