Το ότι η Κεφαλονιά ελέγχεται να είναι πλέον όχι…. «το καθαρότερο νησί» όπως όλοι οι Κεφαλονίτες κάποτε υπερηφανευόμαστε, αλλά …. «το βρωμερότερο νησί» είναι ένα αδιαμφισβήτητο πρόβλημα και κυρίως όχι….προεκλογικού χαρακτήρα όπως κάποιοι αίφνης το ανακαλύπτουν.
Από αυτό όμως το σημείο μέχρι να γίνεται το …. «σκουπίδια παντού» η σημαία της προεκλογικής περιόδου και το κορυφαίο στοιχείο (από κάποιους και …το μοναδικό) της αποτυχίας της Δημοτικής Αρχής, υπάρχει τεράστια απόσταση .
Για παράδειγμα, τα μέσα ενημέρωσης υποψήφιου, αλλά και ο συνδυασμός του, δεν έχουν ακόμη απαντήσει για τα έργα και ημέρες της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα για τα όσα διερευνούν οι επιθεωρητές κατά της διαφθοράς για τα έργα της Πλατείας Αργοστολίου και του Γηροκομείου, αλλά η κριτική τους στη Δημοτική Αρχή εξαντλείται….. στο «σκουπίδια παντού».
Η προεκλογική αυτή τακτική επιλέγεται ως η εύκολη και η «πιασαδόρικη» από εκείνους τους υποψήφιους που δεν έχουν να προτείνουν ούτε καν το προφανές:
Η καθαριότητα είναι στοιχείο πολιτισμού σε μια πόλη, σε ένα Δήμο που πιστοποιείται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Τα ίδια ισχύουν και για την δεύτερη επιλογή συγκεκριμένων υποψηφίων, εξάντλησης της κριτικής στο καθομολογούμενο αποτυχημένο δημοτικό έργο με …..συνθήματα του τύπου «Στα μαύρα σκοτάδια ο ιστορικός κήπος του Νάπιερ» ή «Ο Πλατύς Γιαλός εγκαταλείφθηκε & απαξιώθηκε» συνοδευόμενα από αντίστοιχα φωτογραφικά κλισέ.
Όμως εκτός από τα προφανή και τον λαϊκισμό υπάρχουν και …. τα μη προφανή που καθορίζουν το μέγεθος της προόδου και της ανάπτυξης μιας περιοχής, αλλά και την διαχρονική συνέπεια λόγων και πράξεων ενός ενεργού πολίτη .
- Όπως τα έργα υποδομής
- Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
- Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου.
- Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
- Η ευταξία και η λειτουργία της πόλης του Αργοστολίου.
- Η έμπρακτη στήριξη των κοινοτήτων και των χωριών του Δήμου.
- Η αξιοπιστία των (προεκλογικών) προτάσεων με τις πηγές χρηματοδότησης
Και αυτά δεν ξεπετιούνται με συνθήματα και εικονίτσες …αντίθετα το πρέπον είναι να προβάλλονται με γνώση του αντικειμένου, σοβαρότητα στη δέσμευση και αξιοπιστία στη λύση.
Προσωπικά δεν θα μπω στον πειρασμό να υποσχεθώ προεκλογικά «λαγούς και …. πετραχήλια» και πολύ περισσότερο «λαγούς και …..σκοπευτήρια».
Ούτε να ανακαλύψω αίφνης και προεκλογικά πως το Νάπιερ πάει να γίνει …. «το «Σέιχ Σου» των Ιονίων», πως «ο Πλατύς Γιαλός απαξιώθηκε» κ.λ.π., κ.λ.π.
Και φυσικά δεν θα ρίξω πυροτεχνήματα για προφανείς λόγους εντυπωσιασμού, όπως την ίδρυση «Δημοτικής Τράπεζας Ιδεών και Καινοτομίας».
Θα είμαι πολύ προσεκτικός όταν δεσμεύομαι για «συνοπτικές διαδικασίες» αλλαγών, όπως της κατάργησης «του Δημαρχείου στην οδό Παναγή Βαλλιάνου» και πως «θα φιλοξενεί από δω και πέρα την Δημοτική μας Πινακοθήκη» όταν στο παρελθόν μόνο γι’αυτή την χρήση δεν αγωνίστηκα και αντίθετα κατηγορήθηκα από την τότε Δημοτική Αρχή ότι διασπώ «την κοινωνική και πολιτική ομοθυμία».
Κι επειδή έργα και εξαγγελίες σημαίνει και λεφτά, πώς δηλαδή θα γίνουν όλα αυτά που τάζω και από πού θα βρεθούνε οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, οφείλω να είμαι προσεκτικός για να μην ταυτιστώ με τον θρυλικό …. Μαυρογιαλούρο.
Το ΕΣΠΑ είναι βέβαια η βασική πηγή χρηματοδότησης.
Αλλά υπάρχουν και άλλες πηγές μέσα από τις κοινοτικές πρωτοβουλίες όπως το Leader και ειδικότερα οι διακρατικές όπως το Interreg από το οποίο μπορούν να αντληθούν πόροι ακόμα και για έργα υποδομής (όπως πράξαμε με την κατασκευή του βόρειου τμήματος του παραλιακού αποχετευτικού αγωγού από το Λιμεναρχείο μέχρι το Μαϊστράτο) και όχι η εξάντληση της αξιοποίησής τους να γίνεται με «αρπαχτές» αμφιλεγόμενης απόδοσης προγραμμάτων τύπου «Αξιοποίηση της κοινής ταυτότητας γύρω από την Πέτρα» .
Όμως τα Κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία απαιτούν ετοιμότητα και προετοιμασία, απαιτούν γνώση των μηχανισμών και ικανότητα άντληση των πόρων που διατίθενται και φυσικά έχει …ελέγχους σε αντίθεση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Και όταν έχεις υπηρετήσει Δήμαρχος ή Πρόεδρος Επιμελητηρίου σίγουρα έχεις βιογραφικό, θετικό ή αρνητικό, στην διαχείριση των κοινοτικών πόρων.
Εν κατακλείδι: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προκειμένου να κριθούν και να συγκριθούν οι υποψήφιοι, ας κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη και όχι ….συνθήματα, ρουκέτες και λαϊκισμοί.
Η πρόταση μου για κοινή συνέντευξη μεταξύ των υποψηφίων επαναφέρεται και σήμερα με αντικείμενο την αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.
Ιδιαίτερα οι Παρίσης, Μιχαλάτος με την εμπειρία τους ως Δήμαρχοι και ο δεύτερος και ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου ΓΙΑΤΙ αρνούνται δια της σιωπής τους την πρόσκληση;
Στα δύο σημεία πάντως σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ που έχω ήδη αναφερθεί και στα οποία ΟΥΔΕΙΣ συνυποψήφιος μπήκε στον κόπο να τοποθετηθεί, θα προσθέσω άλλο ένα και μαζί αποκάλυψη:
Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημοσίευσε πρόσκληση στις 15/10/2018 για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης μελετών με σκοπό την προετοιμασία και ωρίμανση έργων υποδομής για υλοποίηση στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 με καταληκτική ημερομηνία 31/12/2018 (ΑΔΑ: ΨΣΦ1465ΧΙ8-ΜΒΦ).
Εξ όσων γνωρίζω από τον Δήμο Κεφαλονιάς δεν κατατέθηκε ….καμία πρόταση και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ασχολήθηκε καν με το θέμα.
Άλλο ένα επιβεβαιωτικό στοιχείο αναποτελεσματικότητας της Δημοτικής Αρχής.
Αλλά και ένα ερώτημα προς τη μείζονα αντιπολίτευση και προσωπικά τον επικεφαλή της και υποψήφιο Δήμαρχο κ. Μιχαλάτο: Είναι ενημερωμένος για το θέμα που σήμερα αποκαλύπτεται;
Και τέλος.
Σήμερα 23 Απριλίου ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε τρεις νέες προσκλήσεις προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.
Λεπτομέρειες ίσως για όλους εκείνους τους υποψήφιους που έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον στραμμένο αποκλειστικά στη λαϊκίστικη προσέγγιση των προβλημάτων και των αναγκών και όχι στην εξεύρεση λύσεων.
Καταληκτική πάντως ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα είναι …. ευτυχώς η 31η/ 10/2019. Δύο μήνες δηλαδή μετά την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής, χρόνος δηλαδή αρκετός για όσους γνωρίζουν. Αποδεδειγμένα εννοείται και όχι …δια της επιφοιτήσεως.