1η Επερώτηση

Η εκβολή τοθ ποταμιού της Μεσογγής Κέρκυρας έχει προσχωθεί και είναι αδύνατη η έξοδος και η είσοδος ακόμα και μικρών τουριστικών και αλιευτικών σκαφών.

Επερωτάσθε τί άμεσα μέτρα θα πάρετε για να καθαριστεί η εκβολή του ποταμιού έστω και με έναν εκσκαφέα από την όχθη.

2η Επερώτηση

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών υπαλλήλων γίνεται καθημερινά πλέον δέκτης καταγγελιών εργαζόμενων του χώρου του εμπορίου, ότι η απόφαση της Περιφέρειας με αρ. 107-13/28-07-2018, ΑΔΑ: ΨΠ347ΛΕ-ΙΣΣ, έχει μετατρέψει την ζωή τους σε πραγματική κόλαση λόγω της περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων. Όπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Σωματείο τους η παραπάνω απόφαση «εξαντλεί ακόμα περισσότερο τους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους, διαμορφώνει ακόμα περισσότερες προϋποθέσεις για νέα εργοδοτικά εγκλήματα (όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού ή και ακόμα χειρότερα), εκμηδενίζει τον όποιο χρόνο είχαν στην διάθεσή τους για την οικογένειά τους, για κοινωνικές συναναστροφές, χτυπά ευθέως την μητρότητα, τους μειώνει στην πράξη τον μισθό (αφού κανείς δεν θα ελέγξει αν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, όπως έγινε και την περασμένη χρονιά)» κ.ά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, τα «εορταστικά ωράρια», τις «λευκές νύχτες», τις «μαύρες Παρασκευές», την εργοδοτική αυθαιρεσία (απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό και άδειες που δεν δίνονται ποτέ κ.ά.) διαμορφώνουν μία αφόρητη κατάσταση για τους εμποροϋπαλλήλους. Ήδη, η παραπάνω απόφαση της Περιφερειακής Αρχής έχει καταδικαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων αλλά και από άλλους εργαζόμενους, μικροεμπόρους-αυτοαπασχολούμενους, άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως έχουν καταγραφεί σε κείμενο καταδίκης των παραπάνω αποφάσεων και πρακτικών που διακινεί εδώ και μήνες ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων συγκεντρώνοντας υπογραφές.

Επερωτάσθε αν θα καταργήσετε την απόφαση με αριθμό 107-13/28-07-2018, ΑΔΑ: ΨΠ347ΛΕ-ΙΣΣ και να κατοχυρωθεί η αργία της Κυριακής. Να σταματήσει οποιαδήποτε ελαστικοποίηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων. Να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους με έλεγχο για την εφαρμογή τους.

3η Επερώτηση (εκτός ΗΔ)

Ένα ακόμη θύμα στην μακάβρια λίστα των εργατικών ατυχημάτων προστέθηκε στο ΧΥΤΑ του Δήμου Κεφαλονιάς, στην περιοχή Παλλοστή. Ένας νέος άνθρωπος, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο Ηλίας Λυμπεράτος από το Πυργί της Κεφαλονιάς, εργαζόμενος με πολυετή πείρα στην εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ», είναι νεκρός.

Το τραγικό αυτό γεγονός, δεν είναι παρά ένα προδιαγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα αφού ούτε λόγος να γίνεται για πρόληψη, από την συγκεκριμένη εταιρεία που έχει αναλάβει εργολαβικά από Δήμο Κεφαλονιάς την διαλογή και την διαχείριση των απορριμμάτων, μετά την διάλυση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας.

Το νέο εργατικό έγκλημα απαιτεί να διερευνηθούν πλήρως όλοι οι παράμετροι (συνθήκες εργασίας, εντατικοποίηση, μειωμένο προσωπικό, απουσία μέτρων ασφαλείας και μηχανισμών ελέγχου, η υποστελέχωση των όποιων σχετικών δομών, έκθεση των εργαζομένων σε ανθυγιεινό περιβάλλον κ.α) αφού εκτός των άλλων και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αντικειμενικά έχει κεντρική ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση στους εργασιακούς χώρους.

Ως Περιφερειακή Αρχή έχετε την ευθύνη της εποπτείας των ΧΥΤΑ ως επιβλέπουσα αρχή, ενώ μαζί με άλλους φορείς (Δήμος, φορέας διαχείρισης απορριμμάτων) έχετε συγκεκριμένες ευθύνες για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων στο ΧΥΤΑ, όπως και για την έλλειψη μέτρων συντήρησης των μηχανημάτων. Έχετε επίσης σοβαρή πολιτική ευθύνη για την υποστελέχωση των παραρτημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την ανυπαρξία Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), στην Κεφαλονιά και σε άλλα νησιά), λόγος που δεν επιτρέπει να γίνεται άμεση επιτόπια έρευνα αλλά να γίνεται από το ΣΕΠΕ Πάτρας.

Αυτές οι ευθύνες έχουν άμεση σχέση με την υλοποίηση από την πλευρά σας των κεντρικών κατευθύνσεων της ΕΕ, του κεφαλαίου, που στο βωμό του κέρδους και της ελαχιστοποίησης του κόστους, όπως διαφημίζει προκλητικά ότι κάνει η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα. Αντίθετα, όλο και περισσότερες ζωτικές υπηρεσίες δίνονται σε ιδιωτικές εταιρείες, που, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη, μειώνουν το κόστος εργασίας.

Το Π.Σ. έχει χρέος και θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου με πολύ πραχτικό τρόπο.

  1. Να μην μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα και να διαλευκανθούν πλήρως όλες οι πτυχές της υπόθεσης, αφού είναι έγκλημα εναντίον όλων των εργαζομένων.
  2. Να καταβληθεί η ανάλογη αποζημίωση κι όχι αυτή να αντικατασταθεί με «φιλοδωρήματα» στην οικογένειά του αλλά το Κράτος και η εργοδοσία να αναλάβουν ολόκληρο το κόστος επιβίωσης της οικογένειάς του.
  3. Να προσληφθεί άμεσα από Δήμο ή Περιφέρεια η σύζυγος του συναδέλφου και να εξασφαλισθεί το κόστος για την ανατροφή και τις σπουδές των παιδιών του. Να αναλάβει η εταιρία σε αυτό το μερίδιο που της αναλογεί.
  4. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (μέτρα ασφαλείας, στελέχωση υπηρεσιών, μόνιμη σταθερή εργασία, όχι εργολαβίες από τους Δήμους, όχι λειτουργία των ΧΥΤΑ και των υπόλοιπων υπηρεσιών στη λογική κόστους – οφέλους κλπ.). Να σταματήσει να είναι υπόθεση των ιδιωτών η διαχείριση των απορριμμάτων. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλο το αναγκαίο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στελέχωση και αλλαγή του νομικού πλαισίου των επιθεωρήσεων εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

4η Επερώτηση

Ο φωτισμός των δρόμων του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου είναι προβληματικός σε πολλά σημεία.

Ένα εξαιρετικό επικίνδυνο σημείο είναι στο δρόμο του Λιβαδιού Ρόπα, δίπλα από τον οικισμό των τσιγγάνων. Στο συγκεκριμένο σημείο από μήνες έχουν σβήσει οι λάμπες φωτισμού. Υπάρχει συχνή έξοδος πεζών στο δρόμο που όμως δε γίνονται αντιληπτοί από διερχόμενους οδηγούς με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για σοβαρά ατυχήματα.

Επερωτάσθε τι άμεσα μέτρα θα πάρετε ώστε να αποκατασταθεί ο φωτισμός στο συγκεκριμένο σημείο και σε άλλα σημεία που διέρχονται πεζοί.

Κέρκυρα 10/5/19

  • Θ. Γουλής
  • Γ. Κορφιάτης
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις