Ο νέος νόμος με τον οποίον θα γίνουν οι εκλογές στις 26 Μαΐου εισάγει αρκετές καινοτομίες.

Μία εξ αυτών είναι η ανεξαρτησία της τοπικής εκπροσώπησης των κοινοτήτων κάτω από 300 κατοίκους , από τους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας υποψήφιος δήμαρχος και να θέλει να δώσει χρίσμα (κοινώς ….να καπελώσει) τον υποψήφιο πρόεδρο μιας κοινότητας…. δεν μπορεί !

Αν τώρα πίσω από κάποιον υποψήφιο πρόεδρο είναι αφανώς κάποιος υποψήφιος δήμαρχος είναι υπόθεση των χωριανών του ….να το εκτιμήσουν ανάλογα !

Στις μεγάλες κοινότητες όμως που έχουν πάνω από 300 κατοίκους,  μπορεί ένας υποψήφιος να δώσει το όνομα του συνδυασμού, να δώσει δηλαδή το χρίσμα κοινώς ….να καπελώσει , τον εν λόγω συνδυασμό !

Από εδώ και πέρα αρχίζει ….το θέατρο του παραλόγου !

Πρακτικά ο υποψήφιος δήμαρχος που αποφασίζει να δώσει χρίσμα (να καπελώσει) ένα συνδυασμό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ πολιτικό όφελος και το αντίθετο !

Το μόνο που μένει στον υποψήφιο δήμαρχο και τους καπελωμένους συνδυασμούς είναι ….το στίγμα του καπελώματος !!!

Δηλαδή :

Τη μεθ’ άλλη Κυριακή 26 Μαίου,  θα ψηφίσουμε σε ξεχωριστές κάλπες  με δυο ξεχωριστά ψηφοδέλτια :

  • Ένα ψηφοδέλτιο για δήμαρχο Αργοστολίου και δημοτικούς συμβούλους από όλο το δήμο ,  και
  • ‘ένα άλλο ψηφοδέλτιο για το χωριό μας, την πόλη, την κοινότητα μας.

Ποιο λοιπόν το πολιτικό, το εκλογικό όφελος για έναν υποψήφιο δήμαρχο που μοιράζει χρίσματα και καπελώνει ψηφοδέλτια στα χωριά ;

Πρακτικά κανένα !!!

Τότε γιατί υποψήφιοι δήμαρχοι σπεύδουν να καπελώσουν χωριά και συνδυασμούς μοιράζοντας χρίσματα;

Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι μία : Για…. να δείξουν δύναμη, για να εμφανίσουν ισχύ !!! Τίποτε άλλο!

Ακόμη και μετά την εκλογή δεν υπάρχει καμία εξήγηση στο να εμφανίζεται ένα συμβούλιο κοινότητας με το καπέλο μιας παράταξης ακόμα και του δήμαρχου που θα εκλεγεί!!!  Το αντίθετο θα λέγαμε.

Δείτε την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στα χωριά . Οι πρόεδροι των χωριών που η δημοτική αρχή εγκατέλειψε είναι καμένοι από χέρι ! Ήδη κάποιοι εξ αυτών δεν μπόρεσαν ή δεν τόλμησαν να είναι εκ νέου υποψήφιοι ! Αρκετοί από αυτούς το πάλευαν, ζητούσαν για το χωριό τους αλλά η δημοτική αρχή Παρίση κώφευε , εγκατέλειψε το χωριό. Ο πρόεδρος «κάηκε» όχι γιατί δεν έτρεξε για το χωριό του αλλά γιατί ήταν πρόεδρος του δήμαρχου που εγκατέλειψε το χωριό.

Θυμάστε το ξεμπρόστιασμα της δημοτικής αρχής (και μαζί του Θεόφιλου Μιχαλάτου   για την αντιπολιτευτική του αδυναμία),  από τα τέσσερα δημοσιεύματα του Μάκη Φόρτε που με τα επίσημα στοιχεία των απολογισμών του Δήμου Κεφαλονιάς απέδειξε την εγκατάλειψη των χωριών τα τελευταία πέντε χρόνια (δες εδώ κι εδώ για Αργοστόλι  κι  εδώ για Λειβαθώ κι  εδώ για Λειβαθώ και Ομαλά)

Ούτε λέξη δεν τόλμησε να βγάλει  η δημοτική αρχή  και να ανταπαντήσει στον Φόρτε.

Ο ίδιος πάντως ο απερχόμενος δήμαρχος Αλέξανδρος  Παρίσης δημόσια έχει ομολογήσει πως….δεν ασχολήθηκε με τα χωριά, πως εγκατέλειψε τα χωριά !

Και το επιστέγασμα της ομολογίας της εγκατάλειψης των χωριών βρίσκεται στις πινακίδες στο εκλογικό κέντρο του Αλέξανδρου Παρίση που αραδιάζονται μια σειρά από έργα βασικά στο Αργοστόλι (άσε που κάποια από αυτά είτε ….δεν έχουν λειτουργήσει όπως το Γηροκομείο και άλλα όπως το έργο της πλατείας ελέγχονται για τη νομιμότητα της κατασκευής τους.),  αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ σε χωριό εκτός της αποχέτευσης της Σκάλας και του Πόρου και που και αυτές….δεν λειτουργούν !!!!

ΤΟΠΙΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ δήμου Αργοστολίου

33 κοινότητες έχει ο νέος δήμος Αργοστολίου.

Από αυτές :  μία (1) το Αργοστόλι (θα) έχει 11μελές συμβούλιο και 17 (θα) έχουν 5μελές συμβούλιο. Οι υπόλοιπες 15 (θα) έχουν μόνο πρόεδρο.

Οι 17 κοινότητες με τα 5μελή συμβούλια είναι:

Διλινάτα, Φαρακλάτα, Ομαλά, Αγία Ειρήνη, Βαλεριάνο, Πόρος, Σκάλα, Βλαχάτα, Καραβάδος, Κεραμειές, Λακήθρα, Μεταξάτα, Μουσάτα, Περατάτα, Πεσάδα, Σβορωνάτα, Σπαρτιά.

Πρώτα απ’όλα η Λαϊκή Συσπείρωση λόγω ιδεολογίας και κομματικής οργάνωσης είναι η μόνη παράταξη που η κάθοδός της σε όλες τις κοινότητες έχει μια πολιτική εξήγηση. Διαφωνούμε, αλλά…. καθόλα σεβαστή !!!

Όμως Παρίσης και Μιχαλάτος, τι λόγο έχουν σώνει και καλά να καπελώσουν το Αργοστόλι και τις 17 κοινότητες ;

Κανέναν! εκτός του να δείξουν πως είναι ….δυνατοί και ισχυροί !!!

Έφτιαξαν λοιπόν ψηφοδέλτια που συμπεριλαμβάνονται πλήθος από …αδελφοξάδελφα , υπαλλήλους, προμηθευτές, «εξυπηρετούμενους» και λοιπές δυνάμεις . Στην ουσία  ψηφοδέλτια επίδειξης ….αλαζονείας !!!

Και τι κατάφεραν; Μια τρύπα στο νερό !!!

Γιατί το λέμε αυτό.

Οι υποψήφιοι στα παραταξιακά τοπικά ψηφοδέλτια των Παρίση και Μιχαλάτου λογικό είναι …να κοιτάξουνε την πάρτη τους.

Πολύ περισσότερο που ….δεν υπάρχει επικεφαλής  στο τοπικό συνδυασμό και όλοι οι υποψήφιοι έχουν ένα λόγο παραπάνω να κοιτάξουν την πάρτη τους !!!

Έτσι λοιπόν για ποιο λόγο κάποιος υποψήφιος σ’ένα καπελωμένο τοπικό συνδυασμό να κάνει ψήφους για …τον πατερούλη υποψήφιο δήμαρχο και το συνδυασμό του ;;; Τι όφελος θα έχει?

Η απάντηση θα βρεθεί στις κάλπες της 26ης Μαίου και εκτιμάται ότι θα είναι οδυνηρή για τους υποψήφιους δημάρχους που επέλεξαν τα καπέλα , αλλά τότε θα είναι…αργά.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το εξής : το βράδυ των εκλογών να βρεθούμε μπροστά σένα πρωτοφανές (στην κυριολεξία πρωτοφανές) γεγονός:

 Ένας τοπικός συνδυασμός του Αλέξανδρου Παρίση ή του Θεόφιλου Μιχαλάτου να παίρνει 100 ψήφους και στην διπλανή κάλπη ο συνδυασμός του δήμαρχου του συνδυασμού  να παίρνει…80, 60, 50 ψήφους!

Ήδη τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία φαίνεται να έχουν μεταφερθεί στα δύο στρατόπεδα Παρίση- Μιχαλάτου.

Από τη μια μεριά η αποκάλυψη των μυστικών της απλής αναλογικής,  που έχει κάνει τους πάντες στα ψηφοδέλτια των παραμπαστών, των Ισχυρών και των Πλουσίων, να τρέχουν και να μην φτάνουν για….να σώσουν το τομάρι τους παίζοντας δυνατά ….μονοσταυρία , και από την άλλη το κάζο που διαφαίνεται με τα χρίσματα στα χωριά τινάζουν από τώρα τη συνοχή των δύο συνδυασμών στον αέρα !!!

Πάντως ο Μάκης ο Φόρτες από τον Οχτώβρη του 2018 (!) είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του (δες εδώ) και με επιχειρήματα (όπως πάντα κάνει) είχε πει:

«Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε και σε αυτή την περίπτωση (όπως στις Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων) οι υποψήφιοι συνδυασμοί να είναι ανεξάρτητοι των δημοτικών συνδυασμών !».

Έθεσε μάλιστα από τότε , 26/10,  το δίλημμα:

«Ρεαλιστικά και έχοντας ως δεδομένο του «Κλεισθένη» τη δυνατότητα συνδυασμών στις πόλεις και τα χωριά – Κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους προαιρετικά ανεξάρτητων από τους δημοτικούς συνδυασμούς των Δημάρχων, μπαίνει ένα δίλημμα που καλείται να απαντήσει όχι μόνο ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά και ο κάθε πολίτης.

Θα συνεχίσει η λογική και μαζί η πραχτική του υποψήφιου Δημάρχου που για να δείξει δύναμη και ισχύ εμφανίζει στρατούς επιταγμένων υποψηφίων και εν δυνάμει κομματαρχών σε κάθε σημείο του Δήμου και ουδόλως τον ενδιαφέρει ο ενεργός και δίχως παραταξιακές δεσμεύσεις ρόλος των τοπικών κοινωνιών στη λειτουργία του Δήμου;

Ή θα επικρατήσει εκείνο το μοντέλο υποψήφιου Δημάρχου ο οποίος θα είναι εγγύηση για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και για τα χωριά ως κύτταρα της τοπικής κοινωνίας με τους κατοίκους των χωριών και των πόλεων να φτιάχνουν τους δικούς τους συνδυασμούς, εκλέγοντας τους δικούς τους εκπροσώπους, μακριά από τις σκοπιμότητες ελέγχου των τοπικών κοινωνιών και την πόλωση της εκλογής Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων;

Το δίλημμα με δυό λόγια είναι:

«Όλο το χρήμα του κόσμου» για την εκλογή του Δημάρχου ή πάνω απ’όλα αξίες και αρχές για την αυτοδιοίκηση;»

Και τέλος με την δημοσιοποίηση των συνδυασμών  (δες εδώ) προέκυψε άλλο ένα ζήτημα:

 Οι Ισχυροί και Πλούσιοι δεν κατάφεραν να φτιάξουν σε όλα τα χωριά καπελωμένα ψηφοδέλτια !!! Οι δικοί τους υποψήφιοι μπήκαν σε ανεξάρτητα ψηφοδέλτια οπότε και το πάρτυ του «σώσον εαυτόν σωθήτο» έχει ήδη ξεκινήσει και σιγά μην νοιαστούνε να μοιράσουνε τα δημοτικά ψηφοδέλτια του Παρίση ή του Μιχαλάτου έστω κι αν είναι δηλωμένοι δικοί τους.

Έτσι λοιπόν ο «Ισχυρός» Αλέξανδρος Παρίσης δεν κατεβάζει ψηφοδέλτιο σε 09 από τις 17 κοινότητες που μπορούσε να κατεβάσει !!!

 Και συγκεκριμένα Διλινάτα, Βαλεριάνο, Πόρος, Σκάλα, Βλαχάτα, Κεραμειές, Μουσάτα, Σπαρτιά, Ομαλά ….φωνάζει την αδυναμία και το πρόβλημά του να δείξει ….Ισχυρός !!!

Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος  δεν κατεβάζει συνδυασμούς σε τέσσερις κοινότητες Διλινάτα, Βαλεριάνο, Σκάλα, Κεραμειές .. Η επιστράτευση υπαλλήλων (ή συγγενών τους) από τις επιχειρήσεις του και …υποχρεωμένων του,  έσωσε τα προσχήματα. Μόνο που αποτελεί κοινό μυστικό στα χωριά που συνέβη και οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες από το να μην κατέβαζε αφού ο κόσμος μόνο κουτόχορτο δεν τρώει.

 ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ οι Ισχυροί και οι Πλούσιοι.

ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ στις Κοινότητες :

 ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (ΠΑΡΙΣΗΣ)

Αργοστόλι, Φαρακλάτα, Αγία Ειρήνη, Καραβάδος, Μεταξάτα, Περατάτα, Πεσάδα, Σβορωνάτα, Λακήθρα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ)

Αργοστόλι, Φαρακλάτα, Αγία Ειρήνη, Πόρος, Βλαχάτα, Καραβάδος, Λακήθρα, Μεταξάτα, Μουσάτα, Περατάτα, Πεσάδα, Σβορωνάτα , Σπαρτιά, Ομαλά.

ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ στις Κοινότητες :

ΙΣΧΥΡΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (ΠΑΡΙΣΗΣ) : Διλινάτα, Βαλεριάνο, Πόρος, Σκάλα, Βλαχάτα, Κεραμειές,  Μουσάτα, Σπαρτιά, Ομαλά

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ) : Διλινάτα, Βαλεριάνο, Σκάλα, Κεραμειές

Το Συμπέρασμα:

Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές μπορείτε να ψηφίσετε όποιον συγχωριανό σας εκτιμάται ότι είναι ικανός για το τοπικό συμβούλιο ανεξάρτητα σε ποιον συνδυασμό ανήκει.

Για δήμαρχο Αργοστολιού μπορείτε να ψηφίσετε όποιον εκτιμάται ότι είναι ικανός να ανασυγκροτήσει έναν ισχυρό δήμο Αργοστολίου ο οποίος θα είναι σε θέση,      να  προσέξει και το χωριό σας! 

Ο Κάλπη-κος

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

Comments are closed.