ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για ακόμη μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι της Πυλάρου και της Αγίας ευφημίας, έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της πλημμύρας, που απειλεί ανθρώπινες ζωές , δημόσιες υποδομές και περιουσίες,.
Ο συστημικός χαρακτήρας του φαινομένου, (στην συγκεκριμένη περιοχή έγιναν πλημμύρες το 2011 το 2012 το 2014 το 2015 και το 2016), καταρρίπτει όλα όσα οι πολιτικοί εκπρόσωποι όλων των κυβερνήσεων (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και της τοπικής διοίκησης (Περιφέρειας – Δήμος), επικαλούνται χρόνια τώρα, περί «ακραίων φυσικών φαινομένων», προσπαθώντας να χρεώσουν εκεί την αιτία , προκειμένου να δικαιολογήσουν την πολιτική ευθύνη που έχουν.
Αυτές οι δυνάμεις και οι εκπρόσωποί τους που εναλλάσσονται στην εξουσία, στο όνομα της ανάπτυξης, έδωσαν «γη και ύδωρ» στα μονοπώλια των ανεμογεννητριών για ογκώδεις παρεμβάσεις στα υπερκείμενα βουνά και μάλιστα με πλημμελή εφαρμογή ακόμη και αυτών των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ήταν στα μέτρα των επενδυτών. Πρόβαλαν τα «οφέλη»- χάντρες στους ιθαγενείς ως «δέλεαρ», για να κλείσουν τα στόματα των τοπικών κοινωνιών, ενώ τα μέτρα που έχουν πάρει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρόνιου πλημμυρικού φαινομένου είναι ανεπαρκή .
Με διαβεβαιώσεις για αποζημιώσεις-ελεημοσύνες που χάνονται κάθε φορά στο δρόμο (όπως αυτές που πρόβλεπε σχετική ΚΥΑ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2016), με ωμή κοροϊδία όπως αυτή που επικαλέστηκε τότε ο πρώην Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ (έριξε την ευθύνη για τις πλημμύρες το 2016 στην ίδια περιοχή στον εργολάβο και στην Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών «… που δεν ενέκρινε το κονδύλι καθαρισμού των ρεμάτων…»), με υποβάθμιση του φαινομένου όπως αυτή που επιχείρησε σε δηλώσεις του ο βουλευτής της σημερινής κυβέρνησης (Ν.Δ.) κ. Καππάτος για την τωρινή πλημμύρα, προσπαθούν να κρύψουν το πιο βασικό που είναι ότι βασικές λαϊκές ανάγκες όπως η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες για την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της Ε.Ε. στην οποία ομνύουν όλοι μαζί.
Η εκπόνηση υδρολογικής – υδραυλικής μελέτης όλης της περιοχής, μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννήτριών και τις άλλες παρεμβάσεις στα ρέματα, καθώς και η γενναία χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων (υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες και οριοθετήσεις, αποστραγγιστικοί τάφροι, τοίχοι αντιστήριξης, λεκάνες ανάσχεσης ορμής νερού, καθαρισμοί κ.α), για την οριστική επίλυση του προβλήματος της απορροής των ομβρίων στην ευρύτερη περιοχή της Εγ Ευφημίας, είναι έργα πρώτης προτεραιότητας. Αυτά τα έργα δεν χωρούν ούτε στην «ανάπτυξη για όλους» της Ν.Δ., ούτε στην «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ .
Το γεγονός επίσης ότι παρότι κάθε χρόνο έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα στην ίδια περιοχή αλλά και σε άλλες στο νομό Κεφαλονιάς και αυτός δεν έχει περιληφθεί σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας», στους «Χάρτες Κινδύνου και Επικινδυνότητας Πλημμύρας και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον τους.
Η Λαϊκή συσπείρωση στην ΠΙΝ και στο Δήμο Σάμης καλεί το λαό της περιοχής να μην δώσει άλλη πίστωση χρόνου στους κυβερνητικούς και τοπικούς υπεύθυνους και να διεκδικήσει τις δικές του ανάγκες για μια σύγχρονη πολιτική προστασία από όλους τους κινδύνους. Να διεκδικήσει:
• να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές,
• να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές και στις μικρές επιχειρήσεις
• να εκπονηθεί σύγχρονη και επικαιροποιημένη υδρολογική–υδραυλική μελέτη όλης της περιοχής καθώς και άλλων που δοκιμάζονται στην περιοχή του δήμου Σάμης (Καραβόμυλος Πουλάτα, βλαχάτα Σάμης) και αλλού (Δράπανος, Αγία Βαρβάρα, Βλαχάτα, Σιμωτάτα, Αγ.Ειρήνη, Ληξούρι και στην Ιθάκη Κιόνι, Φρίκες), να γίνουν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια τώρα.
Η Λαϊκή συσπείρωση στην ΠΙΝ και στο Δήμο Σάμης θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να υλοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα.