Οι φοιτητές  ζουν σε μία εποχή στην οποία βλέπουν ότι τόσο το οικογενειακό εισόδημα όσο και το δικό τους έχει μειωθεί δραματικά (φροντιστήρια για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στέγαση, σίτιση κλπ). Σε λίγα από αυτά τα προβλήματα υπάρχει πρόβλεψη από το κράτος. Παρόλα αυτά βλέπουμε στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει στο Αργοστόλι ότι ούτε η απλή πρόβλεψη αυτών των ζητημάτων υπάρχει.

Ας αναφερθούμε στο πρόβλημα της σίτισης. Η σίτιση πέρυσι είχε ανοίξει στις αρχές Σεπτέμβρη. Φέτος όμως δεν συμβαίνει το ίδιο παρόλο που η γραμματεία του τμήματος είχε εκδώσει ανακοίνωση η οποία προέβλεπε ότι η εστία θα ανοίξει στις 20 Σεπτέμβρη. Μέχρι σήμερα λοιπόν οι φοιτητές καλύπτουν αυτή την ανάγκη με τα δικά τους χρήματα. Η απάντηση που έχει δοθεί από το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου είναι ότι το έργο της σίτισης το ανέλαβε άλλη εταιρία και υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες καθυστερούν την επίσπευση του έργου.

Ας αναφερθούμε στο πρόβλημα της στέγασης. Για την στέγαση των φοιτητών υπάρχει η πρόβλεψη από το κράτος, μέσω του φοιτητικού επιδόματος το οποίο ανέρχεται περί τα 1.000 ευρώ ετησίως αν πληρούν φυσικά τις προϋποθέσεις. Στην πόλη του Αργοστολίου ο αριθμός των παρεχόμενων καταλυμάτων προς ενοικίαση είναι περιορισμένος συγκριτικά με την ανάγκη στέγασης των φοιτητών, με αποτέλεσμα να οργιάζει η αισχροκέρδεια. Επιπλέον, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενοικίασης κατοικιών με το σύστημα AirBnb, δυσχεραίνει περαιτέρω την αναζήτηση κατοικίας. Πολλοί φοιτητές, βρισκόμενοι σε διαρκή περιπλάνηση για αναζήτηση  στέγασης ανάλογης της οικονομικής δυνατότητάς τους, αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Δεν είναι λίγοι όσοι αναγκάζονται να παραδίδουν τα σπίτια τους εν μέσω εξεταστικής περιόδου, γιατί οι ιδιοκτήτες  με βάση  τα συμβόλαια που επιβάλλουν στους φοιτητές, νοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους σε τουρίστες τη θερινή περίοδο.

Για αυτούς τους λόγους η φοιτητική πρωτοβουλία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου στο Αργοστόλι «Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς» , κάλεσε τον  Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων  κ.  Σωτήρη  Κουρή, για μία εποικοδομητική συζήτηση σε αυτά  και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τη φοιτητική κοινότητα και έχουν σχέση με τη τοπική κοινωνία.

Η συνάντηση των φοιτητών με τον Αντιπεριφερειάρχη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 23 Οκτώβρη  στις 11.00 το πρωί στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων.

Για την καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ φοιτητικού συλλόγου – Αντιπεριφερειάρχη καλείται να παρευρεθεί και το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας .

«Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς»

Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Αργοστόλι

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις