Από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή δεν θα μπορούσαν να λείπουν και συγκεκριμένες διατάξεις που όπως φαίνεται γιγαντώνουν το ήδη πολυδαίδαλο και σπάταλο επιτελικό κράτος της Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό η «Εφ.Συν.» είχε παρουσιάσει το κόστος του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη («Πανάκριβο το επιτελικό κράτος της Δεξιάς», 5/6 Οκτωβρίου 2019), το οποίο, σε βάθος τετραετίας, ήταν περίπου κατά 40 εκατ. ευρώ πιο ακριβό από εκείνο της προηγούμενης κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα στοιχεία που παρουσιάσαμε δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για σπατάλη. Ας δούμε όμως τι προβλέπει για το επιτελικό κράτος και τους μετακλητούς το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
Με τις διατάξεις του άρθρου 177 τροποποιούνται οι διατάξεις του Ν. 4354/2015 και πλέον προβλέπεται ότι οι διευθυντές των ιδιαίτερων γραφείων των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών και των γενικών γραμματέων κατατάσσονται στο καταληκτικό ΜΚ της ΠΕ κατηγορίας και λαμβάνουν και επίδομα θέσης ευθύνης ύψους 450 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνεται επιπλέον ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στην περίπτωση των γενικών γραμματέων είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται η θέση του διευθυντή γραφείου με τα αντίστοιχα μισθολογικά προνόμια.
Επίδομα θέσης +450 ευρώ
Ετσι, η μισθοδοσία πλέον ενός διευθυντή γραφείου θα ανέρχεται σε 2.154 ευρώ μηνιαίως + 450 ευρώ (επίδομα θέσης), δηλ. 2.604 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι γραμματείς είναι 54, η μισθοδοσία τους μηνιαίως θα φτάσει τα 140.616, τον χρόνο 1.687.392 και σε βάθος τετραετίας θα αντιστοιχεί σε 6,7 εκατ. ευρώ.
▪ Με τη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 175, αυξάνεται περαιτέρω το μισθολογικό κόστος της Προεδρίας της κυβέρνησης, καθώς χορηγούνται σε όλους τους προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης του Εθνικού Τυπογραφείου οι αποδοχές των ειδικών θέσεων 1ου βαθμού. Με άλλα λόγια, ο γενικός διευθυντής, οι διευθυντές αλλά και οι τμηματάρχες του Εθνικού Τυπογραφείου θα παίρνουν μισθό 2.560 ευρώ.
▪ Στο ίδιο άρθρο με τη διάταξη της παρ. 18 αποσαφηνίζεται ότι τα τυχόν κωλύματα που υπάρχουν για τους μετακλητούς συνεργάτες δεν εφαρμόζονται για όσους υπηρετούν ως άμισθοι ειδικοί σύμβουλοι. Με άλλα λόγια, θα μπορεί κάποιος να διορίζεται ως άμισθος ειδικός σύμβουλος ακόμη και αν είναι συγγενής α’ βαθμού με τον υπουργό που τον διορίζει!
▪ Στο άρθρο 116, παρ. 5 προστίθεται εδάφιο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης της Προεδρίας της κυβέρνησης (πέραν των θέσεων προϊστάμενων γραφείων ή υπαγόμενων σε αυτά τμημάτων που ούτως ή άλλως προβλέπονταν) από μετακλητούς υπαλλήλους. Εφεξής ο πρωθυπουργός θα έχει την απόλυτη ευχέρεια να στελεχώνει τις υπηρεσίες της Προεδρίας της κυβέρνησης και να κατανέμει το αντίστοιχο προσωπικό κατά το δοκούν. Κατά συνέπεια με πλάγιο τρόπο η κυβέρνηση αυξάνει προκλητικά τον αριθμό των μετακλητών και μπορεί να εκτοξεύσει αντίστοιχα το μισθολογικό κόστος.