Αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Novartis!

121

Tους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Novartis, όπως επίσης και χιλιάδες άλλους που κατηγορούνται για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» ευνοεί η διάταξη που προβλέπει την αποδέσμευση των δεσμευμένων λογαριασμών και τραπεζικών θυρίδων.

Η τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που πέρασε νύκτωρ στη Βουλή  (παράγραφο 2 του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων), και αποκάλυψε το Σin, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις ενώ το ανέδειξαν σε μείζον θέμα οι Financial Times, με σημαντικές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προκύπτει όμως ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, εκτός των άλλων, ευνοεί τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο Novartis, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν δεσμευτεί από τους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος και καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη η οποία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων, προβλέπει ότι το μέγιστο χρονικό όριο δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων που διατάσσει η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία διεξάγει έρευνες, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες, όπως ισχύει και για την κράτηση προσώπου, που κατηγορείται για άλλα εγκλήματα.

Αν παρέλθει το 18μηνο, θα πρέπει να ανανεωθεί η δέσμευση με απόφαση του ανακριτή ή του δικαστικού συμβουλίου.  Σε διαφορετική περίπτωση, οι λογαριασμοί και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία αποδεσμεύονται.

Η διάταξη όμως περιέχει και μία «πονηρή» παράγραφο. Αυτή προβλέπει ότι για τις περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, στις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και η υπόθεσή τους εκκρεμεί, εάν έχει παρέλθει το 18μηνο, θα πρέπει εντός τριμήνου από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου, να αποφανθούν ξανά οι δικαστικές αρχές εάν θα παραταθεί ή όχι η δέσμευση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, κατά της διαφθοράς, και η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, θα πρέπει να επανεξετάσουν όλες τις υποθέσεις και να παρατείνουν την δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

Όμως, πρόκειται για περισσότερες από 3.000 υποθέσεις που εκκρεμούν, καθότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανθεί το «μαύρο χρήμα», οι οποίες θα πρέπει να επαναξιολογηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχουν ήδη επιβληθεί περιοριστικά μέτρα σε 3.400 περιπτώσεις που σημαίνει ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα πρέπει να εξετάζουν 45 υποθέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα.

Προφανώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, καθώς πρόκειται για πολύπλοκες υποθέσεις με ογκωδέστατους φακέλους, για τις περισσότερες (αν όχι για όλες) εκκρεμούν αιτήματα πληροφόρησης από χώρες του εξωτερικούς μεταξύ των οποίων και «φορολογικοί παράδεισοι» οι οποίες δεν δίνουν εύκολα στοιχεία για τις καταθέσεις ή για χρηματοοικονομικές επενδύσεις πελατών τους.

Με απλά λόγια οι λογαριασμοί και άλλα περιουσιακά στοιχεία αρκετών φυσικών ή νομικών προσώπων θα αποδεσμευτούν και μεταξύ αυτών, μπορεί να είναι και των εμπλεκόμενων στην υπόθεση του σκανδάλου της Novartis.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήδη έχει συμπληρωθεί το 18μηνο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι υποθέσεις όλων των προσώπων και όσες υποθέσεις δεν προλάβουν να επανεξεταστούν, θα αποδεσμευτούν τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι κάτοχοί τους θα μπορούν να τα μεταβιβάζουν ή να κινούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ελεύθερα χωρίς κανένα περιορισμό.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις