Μερικά 24ωρα μετά την τελευταία θεομηνία που «κτύπησε» για δεύτερη φορά το Νύφι, χωριό του δήμου Αργοστολίου, και καιρού επιτρέποντος το Kefaloniapress ανέβασε drone για να αποτυπώσουμε τη πορεία του νερού από την αρχή έως το τέλος.

Στο χωριό δούλευαν φουλ τα μηχανήματα της Περιφέρειας για να απεγκλωβιστούν και να καθαριστούν τα σπίτια από τις τεράστιες ποσότητες των φερτών υλικών.

Σαν από θαύμα τα κοντέινερς ενός κατοίκου του χωριού λειτούργησαν σαν ανάχωμα και έσωσαν δυο σπίτια στα οποία κοιμόντουσαν άνθρωποι. Διαφορετικά θα είχαν θαφτεί ζωντανοί κάτω από τόνους πέτρας.

Συναντήσαμε ανθρώπους που δεν κοιμούνται πια τις νύχτες από φόβο τι θα συμβεί έστω και με την απλή βροχή.  Κυνηγοί της περιοχής που ξέρουν πολύ καλά το βουνό ισχυρίζονται ότι πάνω από το χωριό υπάρχει ένας τεράστιος βράχος έτοιμος να κυλήσει!!

Ηταν εκεί και ο πρόεδρος της κοινότητας Σπύρος  Βανδώρος. Προσπαθούσε και αυτός να συμμαζέψει το χωριό από το χάος που δημιούγησε η λάσπη και οι πέτρες.

Δειτε το εσωτερικο ενός απο τα πέντε σπίτια

Από όσα ακούσαμε φαίνεται ότι το χωριό κλείνει στην άποψη της μετακίνησης  των πέντε σπιτιών που βρίσκονται μέσα στο ρέμα. Αυτό προϋποθέτει αποζημιώσεις, γκρέμισμα και νέα οικήματα.

Κάτοικοι μας είπαν ότι οι τεράστιοι όγκοι φερτών υλικών που έπεσαν στο χωριό τους ήταν και απο τα υλικά της προηγούμενης νεροποντής πριν 40 ημέρες, τα οποία δεν είχαν καθαριστεί.  Ετσι το νέο κύμα έφερε στα «κεφάλια» των ανθρώπων και τα παλιά και τα νέα υλικά και τριπλασίασε τον όγκο τους!

Καταγγέλλουν για ολιγωρία την Περιφέρεια ως υπεύθυνο φορέα των ρεμάτων γιατί έχασε 40 ημέρες λόγω γραφειοκρατίας και προκειμένου να γίνει διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει το καθάρισμα.

Η Περιφέρεια απαντάει ότι αυτά προβλέπει ο νόμος για τους διαγωνισμούς και αυτά έπραξε.

Ότι έργα να φτιαχτούν στο βουνό είναι επικίνδυνο να ζεις μέσα στο ρέμα. Οι εικόνες που κατέγραψε το drone του Kefaloniapress για το τι συμβαίνει πάνω στο βουνό και στη ροή του ρέματος είναι τρομακτικές.

Δείτε:

Kαι χαρακτηριστικές φωτο απο τη λήψη drone

Τρεις χείμαρροι ξεκινανε απο την κορυφη και ενώνονται στη πορεια με απίστευτη ορμή. Οι ανεμογεννήτριες που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν ειναι στην κορυφογραμμή του βουνού του χωριού, ειναι πισω από το βουνό. Οι ανεμογεννήτριες που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν ειναι στην κορυφογραμμή του βουνού του χωριού, ειναι πισω από το βουνό. Οι ανεμογεννήτριες που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν ειναι στην κορυφογραμμή του βουνού του χωριού, ειναι πισω από το βουνό. Αυτά τα πέντε σπίτια πρέπει να αποζημιωθούν και να μετακινηθούν με ασφάλεια σε άλλο σημείο του χωριού.

Τελικά αύριο Δευτέρα θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος του έργου και θα αρχίσουν οι εργασίες οι οποίες όπως είπε ο Δ/ντης της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Κεφαλονιας Ιθάκης κ. Βαγγέλης Ανδρεάτος στη συνέντευξη με την Ελένη Χιόνη στο web radio ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ, θα προστατεύσουν προσωρινά το χωριό έως να ολοκληρωθεί το έργο το οποίο είναι άλλωστε προσωρινό.

Και δω μπαίνουν τα ερωτήματα.  Υπάρχουν χρήματα αποζημιωθούν οι κάτοικοι και να φτιάξουν τα σπίτια τους σε άλλα σημεία του χωριού??  Υπάρχουν χρήματα για να γίνει η μελέτη για το έργο που θα γλυτώσει μια και καλή το χωριό και η κατασκευή του έργου στην συνέχεια?

Μια μικρή έρευνα της  Συντακτικής Ομάδας του Kefaloniapress βρήκε τα χρήματα! Με πλήρη βεβαιότητα απαντάμε : Nαι υπάρχουν χρήματα!

500.000 ευρώ έπρεπε ήδη να έχει πάρει το Νύφι από τον πρ. Δήμο Κεφαλονιάς.

Από το 2011 μέχρι και σήμερα τα έσοδα του δήμου Κεφαλονιάς από τις ανεμογεννήτριες κυμαίνονται από 2 έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ .

 Αυτά τα έσοδα – σύμφωνα με το Νόμο- θα έπρεπε να πάνε για έργα περιβάλλοντος σε επτά (7) χωριά της Κεφαλονιάς  εκ των οποίων τα δύο ανήκουν στο σημερινό δήμο Σάμης (Μακρυώτικα, Διβαράτα) και πέντε στο δήμο Αργοστολίου (Διλινάτα, Νύφι, Αγκώνας, Θηνιά, Κουρουκλάτα). 

Από τα 2,5 εκατ. που εισέπραξε ο δήμος Κεφαλονιάς , έδωσε  όλα κι όλα γύρω στα 50 χιλιάρικα και για τα επτά (7) χωριά, ενώ οι υποσχέσεις δίνανε και πέρνανε κάθε χρόνο! Αακόμα και διαγωνισμοί γινήκανε για το θεαθήναι για δήθεν έργα σε αυτά τα χωριά..

Πως μοιράστηκαν τα 50.000 ευρώ :

  • 10 .000 ευρώ για δύο έργα στα Διλινάτα
  • 40.000  ευρώ στο πολύπαθο από τις τελευταίες θεομηνίες Νύφι!

Η ειρωνεία είναι πως τα 40.000 ευρώ  που δοθήκανε στο Νύφι δεν πήγανε για το επίμαχο ρέμα που έχει κάνει το μικρό χωριό είδηση σε όλη την Ελλάδα, αλλά για την ασφαλτόστρωση κάποιου δρόμου καθώς το ρέμα είχε ηρεμήσει τα τελευταία 15 χρόνια.

Στο  Νύφι αναλογούν περί το 20% των εσόδων του δήμου Κεφαλονιάς από τις ανεμογεννήτριες !!!!

 Με απλή αριθμητική από τα 2 με 2,5 εκατομμύρια των συνολικών εσόδων στα 9 χρόνια θητείας Αλέξανδρου Παρίση,  οφείλονται περί τα 400 με 500 χιλιάρικα στο πολύπαθο Νύφι !!!

Σύμφωνα δε με -αδιασταύρωτες -πληροφορίες το ποσόν αυτό υπερκαλύπτει το κόστος κατασκευής των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται για να γλιτώσει το Νύφι από τις νεροποντές.

Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι η νέα δημοτική αρχή Μιχαλάτου έξι μήνες από τις εκλογές και τρεις (κοντά) μήνες από το ξεκίνημα της θητείας της ΔΕΝ έχει δώσει το στίγμα της για να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια των 9 χρόνων Παρίση για το Νύφι και τα υπόλοιπα χωριά που δικαιούνται τα εκατομμύρια των ανεμογεννητριών !  Και δεν είδαμε ουδεμία νύξη να γίνεται για αυτά τα  τώρα που το Νύφι πλήττεται τόσο σκληρά.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο Δήμαρχος Αργοστολίου είναι να ελέγξει την διαδρομή των εσόδων από τις Ανεμογεννήτριες στο ταμείο του πρ. δημου Κεφαλονιάς καθώς έχει στα χέρια του όλο το αρχείο του λογιστηρίου του Δημου Κεφαλονιάς,  ως συνέχεια του πρωην Δήμου.

Δεν μπορεί να έχουν εξαφανιστεί 2,5 εκατομμύρια!! Πρέπει να βρεθούν και να αποδοθούν στα επτά χωριά που δοκιμάζονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.  Είναι ανήκουστο ο Δημος Σάμης να μην έχει λεφτά να προσλάβει έναν εργολάβο για να καθαρίσει το ρέμα όταν πακτωλός χρημάτων από τις εταιρίες ανεμογεννητριών έχουν δοθεί στον πρ. δημο Κεφαλονιάς.

Θα ξεχαστεί αυτή η ιστορία?? Θα αφήσουν οι νέοι δήμαρχοι να ξεχαστεί? Οι νέοι πρόεδροι των Κοινοτήτων?

Υπάρχει και το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του έργου

Εκτός από τα 2,5 εκατ. που κάπου «βόσκουν» στο λογιστικό χάος του πρ. δημου Κεφαλονιάς, η Περιφέρεια  και το ΕΣΠΑ διαθέτουν κονδύλια για έργα προστασίας από θεομηνίες και την κλιματική αλλαγή.

Οι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Οι Εθελοντικές ομάδες του νησιού μας μετά από έκκληση του προέδρου του χωριού κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν το καθάρισμα της λάσπης από τα σπίτια. Εκτός από την προσωπική εργασία των ομάδων είναι τεράστια και τα έξοδά τους σε βενζίνες, μηχανήματα κλπ.  Εχει πέσει στις πλάτες τους μεγάλο βάρος.  Χθες Σάββατο μόνο δυο μηχανήματα καθάριζαν της Πολιτικής Προστασίας καθάριζαν το χωριό. Δεν είναι δυνατόν να προλάβουν την επόμενη κακοκαιρία δυο μηχανήματα. Και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κακοκαιρία που έρχεται τις επόμενες ώρες. Οι Εθελοντικές Ομάδες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο ούτε της Περιφέρειας ούτε το Δήμου, το έργο του Δημου και της Περιφέρειας βοηθάνε..

ΕΡΓΑ ΤΩΡΑ

Τα εργα πρέπει να ξεκινήσουν τώρα γιατί  είμαστε ήδη στον χειμώνα και προβλέπεται με πολλά νερά.  Θα πρέπει να το Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας του Νομού Κεφαλονιάς να κηρύξει αυτές τις δυο περιοχές σε έκτακτη ανάγκη ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες διαγωνισμών και έργων για να προλάβουμε το χειρότερο.

Λεφτά υπάρχουν. Πολιτική βούληση υπάρχει?  Αυτό είναι το ζητούμενο για τις πληττόμενες περιοχές του νησιού μας.

Ελπίζουμε στην επόμενη καταιγίδα να είναι τα πράγματα υπό πλήρη έλεγχο και να μην ξανακινδυνέψει ανθρώπινη ζωή και ιδιοκτησία.

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

====

Για την ιστορία – και όχι μόνο , το kefaloniapress κατ’ επανάληψη έχει ασχοληθεί με το θέμα των εσόδων από τις ανεμογεννήτριες . Μερικά από tα δημοσιεύματα :

Στις 23/10/2013    http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=43980&Itemid=152

Στις 13/10/2015 http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=64265&Itemid=152

Στις 16/10/2015 http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=64368&Itemid=188

Στις 19/11/2015 http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=65262&Itemid=152

Στις 16/2/2016 http://www.kefaloniapress.gr/2016/02/16/%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-15-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84/

Στις 7/6/2017 http://www.kefaloniapress.gr/2017/06/07/%ce%b4%ce%b5%ce%b7/

                          

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. […] Ένα χωριό που βρέθηκε στο μάτι της πλημμύρας με τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών να το πνίγουν με πέντε σπίτια που πρέπει να γκρεμιστούν … με τόνους λάσπης μεσα στο σπίτια… Που πάει αυτό το χωριό? Πως θα αντιμετωπίσει τον χειμώνα που έρχεται??  (Δείτε το ρεπορταζ του kefaloniapress και το video απο drone , εδω) […]

  2. […] τελευταίο δημοσίευμα του kefaloniapress με τίτλο «ΝΥΦΙ: η διαδρομή του χειμάρρου που έπνιξε το χωριό, σε …  έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση όχι μόνο για τις […]

Comments are closed.