Ολα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις εξορύξεις στο Ιόνιο

392
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Χθες σας παρουσιάσαμε την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κυρίως  με άμεσες αναρτήσεις , φωτογραφίες και videos από την σελίδα του www.kefaloniapress.gr στο facebook https://www.facebook.com/kefaloniapress.gr/

Σήμερα με περισσότερη ηρεμία και ψυχραιμία θα κάνουμε μια ανακεφαλαίωση της ιστορικής πια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) που συζήτησε το θέμα των εξορύξεων στο Ιόνιο.

Στην αρχή να επισημάνουμε τα εξής :

To προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο επί θητείας Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου είχε αποφασίσει για το μεγάλο αυτό θέμα.    ΝΑΙ αλλά αυατηρές προϋποθέσεις για την έξόρυξη  υδρογονανθράκων που προστατεύουν το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.

Όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο του Απριλίου 2019 που έγινε στο Αργοστόλι  είχε αποφασίσει να συνεδριάσει εκ νέου για το θέμα και μάλιστα στο Αργοστόλι.

Με βάση αυτή την απόφαση οι τέσσερις δήμαρχοι του Νομού Θεόφιλος Μιχαλάτος, Γιώργος Κατσιβέλης, Γεράσιμος Μονιάς και ο Διονύσης Στανίτσας από Ιθάκη σε κοινή τους επιστολή μετά τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους ΟΧΙ στις εξορύξεις, ζήτησαν την συζήτηση του θέματος στο ΠΣ που θα γινόταν στην Κεφαλονιά.

Και αυτό έγινε. Η Περιφερειακή αρχή δεν αποδέχτηκε το αίτημα των δημάρχων για συζήτηση όμως η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα να θέτει θέματα προς συζήτηση κανονικά στην ημερήσια διάταξη . Ετσι, εισηγητές στο θέμα αυτό ήταν δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το κίνημα κατά των εξορύξεων στο Ιόνιο- το οποίο έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή φορέων και συλλογικοτήτων- με συσκέψεις , συνεντεύξεις τύπου, video και συνεχής αναρτήσεις  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούσε ανοικτά και δημοκρατικά τους πολίτες της Κεφαλονιάς να δώσουν το αγωνιστικό τους παρόν στο θέατρο ΚΕΦΑΛΟΣ κατά την ώρα της συζήτησης του θέματος  Σάββατο πρωι (23.11.2019).

Παράλληλα το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το ΠΑΜΕ αυτό το διάστημα διεκδικούν την επαναπρόσληψη στο Αεροδρόμιο του Νίκου Γκισγκίνη μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου οπότε κινητοποιήθηκαν και αυτές οι δυνάμεις για την παρουσία τους στη συνεδρίαση προκειμένου το ΠΣ να διεκδικήσει την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή.

Το τρίτο κίνημα που έδωσε το αγωνιστικό του παρόν είναι οι φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου του Τμήματος  Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων (ΤΗΜΟ) το οποίο εδρεύει στο Ληξούρι. Η πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως για την αναστολή λειτουργίας του νέου τμήματος  Εθνομουσικολογίας και τη κατάργηση του ΤΗΜΟ έχει κινητοποιήσει τους φοιτητές οι οποίοι παραβρέθηκαν με τα πανό τους στη συνεδρίαση καθώς στη ημερήσια διάταξη υπήρχε το θέμα προς συζήτηση με εισηγητή τον πρ. Περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο.  (Για αυτή την συζήτηση διαβάστε εδώ ….)

Και ένα τέταρτο κίνημα εμφανίστηκε από τη Λευκάδα αυτόνομο μεν αλλά με το ίδιο αίτημα ΟΧΙ στις εξορύξεις.

Τα κινήματα είχαν  δημοσιοποιήσει τα καλέσματα του κόσμου στην συνεδρίαση του Π.Σ.

Για την νέα Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα η οποία βρίσκεται μόλις στον τρίτο μήνα ουσιαστικής παραλαβής της Περιφέρειας από τον Θόδωρο Γαλιατσάτο, όλο αυτό που ακουγόταν της έπεσε κάπως βαρύ και φαίνεται να την άγχωσε ιδιαίτερα.  Μην έχοντας και ουδεμία γνώση και γνώμη για τα κινήματα του νησιού μας από το παρελθόν καθώς δεν ζούσε στο Ιόνιο, ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένη για το τι θα αντιμετώπιζε στο Αργοστόλι.

Η εμφάνιση ισχυρών Αστυνομικών δυνάμεων μέσα στην αίθουσα της συζήτησης (με πολιτικά και στολή) , καθώς και έξω από το κτίριο ήταν πρωτόγνωρη για τους Αργοστολιώτες . Μια μικρή πολή είμαστε , γνωρίζει ο ένας τον άλλον με τα μικρά του ονόματα, από ποιόν θα προστάτευε η Αστυνομία την Περιφερειάρχη και τους συμβούλους?   Μια μεγάλη αστοχία..

Η δεύτερη αστοχία της κας Κράτσα  ήταν και η πρόσκληση στη συζήτηση τριών στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος αρμόδιων στα θέματα εξορύξεων. Οι “ειδικοί”  ήταν η γραμματέας του υπουργείου ενέργειας, κ. Σδούγκου,  ο κ. Κουκίδης,από την υπηρεσία αδειοδότησης υδρογονανθράκων και ο κ. Μπέλλας, αντιπρόεδρος της Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Η τρίτη γκάφα ήρθε από την πλευρά του βουλευτή Κεφαλονιάς Παναγή Καππάτου ο οποίος  στην παρέμβασή του  για το θέμα κατήγγειλε ότι οι διαδηλωτές είναι εκπρόσωποι κομμάτων προκαλώντας πανδαιμόνιο που χάρη στη ψυχραιμία των ίδιων των διαδηλωτών δεν είχαμε σοβαρά επεισόδια.  Κανένας όμως δεν δικαιολόγησε ούτε συμφώνησε με  τον πολίτη ο οποίος “επιτέθηκε” λεκτικά στο βουλευτή.

Μέσα λοιπόν σε αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα , σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από κόσμο,  έγινε η συζήτηση για τις εξορύξεις στο Ιόνιο.

Οι παραβρισκόμενοι πολίτες χειροκροτούσαν επιδοκίμαζαν ή αποδοκίμαζαν τους ομιλητές χωρίς να δημιουργηθεί περαιτέρω επικίνδυνη κατάσταση.. Πολλά μάλιστα από τα συνθήματά του που ακούτε και στα video είναι χιουμοριστικά όσο και διεκδικητικά.

Η αίσθηση που είχαν παρατηρητές των δρώμενων πολλές φορές ήταν σαν να ζούσαν αρχαία ελληνική τραγωδία , με τον χορό (λαό) να απαντάει με σύνθημα σε αυτά που έλεγε ο ομιλητής.

Οι  τοποθετήσεις ..

Από το κίνημα ΟΧΙ στις εξορύξεις – NO OIL μίλησαν   ο δικηγόρος  Σταύρος Αντύπας,

 ο  Μιχάλης Μαρακάκης από το κίνημα της Λευκάδας

και η Τάνια  Νικολαΐδου.

Να σημειώσουμε εδώ τη συγκλονιστική παρέμβαση του κ. Μαρακάκη από τη Λευκάδα,  καθηγητή γεωλόγου, που διέψευσε τους “ειδικούς” σε όσα είπαν και κάλεσε το Π.Σ. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ακούσει τον λαό του Ιονίου και να ψηφίσει όχι στις εξορύξεις.
Δυναμική επίσης, ήταν η παρέμβαση του κ. Βλάχου, πολίτη από τη Λευκάδα, που ζήτησε  να ψηφίσουν όχι στις εξορύξεις και τόνισε πως το κίνημα κατά των εξορύξεων, θα γίνει επικίνδυνο.

Ιδιαίτερη στιγμή για το Π.Σ., ήταν όταν πήρε το λόγο δεκαεπτάχρονη μαθήτρια που εμφανώς συγκινημένη,  τόνισε: “Αυτό που πάει να γίνει, θα είναι καταστροφή για το Ιόνιο, θα πεθάνουν οι δραστηριότητες τουρισμού και αλιείας, οι θαλάσσιες δραστηριότητες, σεβαστείτε το κόσμο, ψηφίστε, όχι στις εξορύξεις”

Ο Δήμαρχος Σάμης, Μάκης Μονιάς, διάβασε το αίτημα κατά των εξορύξεων, των τεσσάρων Δημάρχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης καθώς και το ψήφισμα κατά των εξορύξεων του Δ.Σ. Σάμης.

Οι «ειδικοί» των εξορύξεων

Η Περιφερειάρχης κα Ρόδη Κράτσα ισχυριζόμενη ότι δεν κατέχει το θέμα των εξορύξεων  έδωσε τον λόγο στους «ειδικούς» για να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Δυστυχώς αυτά που ανέφεραν οι ειδικοί ήταν πράγματα χιλιοειπωμένα , από τους διαδηλωτές χαρακτηρίστηκαν  «αστεία», ξεπερασμένα  που έδειχναν υποτίμηση στη νοημοσύνη των πολιτών..  Αρκετές φορές διακόπηκαν οι παρουσιάσεις με χιουμοριστικές ατάκες και συνθήματα των διαδηλωτών.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Από την “ΑΝΑΣΑ” , ο κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, κάνοντας αναδρομή για το τι έχει γίνει για το θέμα, από τη πλευρά της ΠΙΝ,  υπογραμμίζοντας την αλλαγή του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ, από το Δημόσιο στον Λάτση, ψήφισε, όχι στις εξορύξεις και πρότεινε στο Π.Σ., να γίνει παν ιόνιο δημοψήφισμα με θέμα .τις εξορύξεις. Κάτι που δεν δέχτηκε η Περιφερειακή Αρχή.

Ο κ. Σπύρος Σπύρου, από την “Ιόνιο Συμμαχία”, λέγοντας πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των συλλογικοτήτων, τόνισε πως, έχουμε ορυκτό πλούτο, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να πάρουμε μια απόφαση κοντά στη κοινωνία, ψήφισε , ναι στις εξορύξεις.

Ο κ. Αλεξάκης ( ΚΙΝΑΛ ),  ψήφισε ναι στις εξορύξεις.

 Ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης , Σωτήρης Κουρής, τόνισε: “Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε με τις εξορύξεις, μεγάλο πρόβλημα οι σεισμοί, οι σεισμικές έρευνες του 2012 & 13, σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ. Τσελέντη,  διέγειραν τη σεισμική δραστηριότητα και προκάλεσαν το σεισμό του 2014.” Ο κ. Κουρήςτοποθετήθηκε ΟΧΙ στις εξορύξεις αλλά ύστερα από λίγο αναχώρησε από την αίθουσα και επανήλθε μετά το τέλος της ψηφοφορίας, αργά το απόγευμα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Δρακουλόγκωνας,  πρόταξε τη προστασία του περιβάλλοντος, του τουρισμού, επισήμανε τη μεγάλη σεισμικότητα στη περιοχή και ψήφισε, όχι στις εξορύξεις.

Όσοι περιφερειακοί σύμβουλοι από την  παράταξη της

  • κ. Κράτσα, μίλησαν, είπαν ναι στις εξορύξεις,
  • Η ΠΑΡΆΤΑΞΗ  του κ. Σπύρου είπε ναι ,
  • Η ΑΝΑΣΑ  όχι
  • Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , όχι
  • Το ΚΙΝΑΛ  ναι.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Η παράταξη της κ. Κράτσα, δια του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Στασινού, ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει εισήγηση να ψηφιστεί,  προσπαθώντας να μην παρθεί νέα απόφαση.

Τότε η κ. Μπαλού από τη ΛΑΣΥ, διάβασε το προτεινόμενο ψήφισμα: ” Όχι στις εξορύξεις, να αποσυρθούν οι συμβάσεις, όχι στο δημοψήφισμα”. Ψήφισμα που υιοθέτησε και η κ. Κορωνάκη, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από κανέναν άλλο.

Οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου , ακόμα και αυτές που τάσσονται καθαρά ΟΧΙ στις εξορύξεις δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν σε ένα κοινό ψήφισμα.. Τι αποφασίστηκε? Πάντως δεν υιοθετήθηκε το ΟΧΙ στις εξορύξεις, το πώς θα διατυπωθεί η απόφαση περιμένουμε τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΣ .

==

Το κείμενο είναι ..συμπαραγωγή με τον Τάσο Καβαλλιεράτο , διαχειριστή του https://vlahatasamis.blogspot.com

Πολλές φωτογραφίες  από το ΠΣ μπορείτε να δείτε εδώ

Videos εδώ

Συμπέρασμα (δεν είναι απαραίτητο πείτε το επίλογο)

 Η κυρία Κράτσα -δια των “ειδικών” της – δέχεται τις εξορύξεις με συνέπεια να δώσει γερό πάτημα στο κίνημα κατά των εξορύξεων να αποκτήσει το ηθικό πλεονέκτημα και να γίνει ο μοναδικός φορέας υποστήριξης της ανάπτυξης χωρίς πετρέλαια αλλά με εναλλακτικές μορφές ενέργειας , με  πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος , της ποιότητας ζωής  και των οικονομικών συμφερόντων των Επτανήσιων .

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις