Με μια τροπολογία κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει το κράτος και την συνοριακή ασφάλεια, καταργώντας το Λιμενικό ενώ παράλληλα βάζει τους ιδιώτες από την πίσω πόρτα με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Αυτά προωθεί με τη δημιουργία του «Εθνικού Συντονιστή του προσφυγικού», με το οποίο θεσμοθετεί έναν υπερυπουργό υπό τις εντολές του Μεγάρου Μαξίμου και συγκεκριμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με το σχέδιο αυτό στην ουσία καταργείται το Λιμενικό Σώμα ενώ η συνοριακή ασφάλεια που ήταν αρμοδιότητες του Λιμενικού και της Αστυνομίας περνά στα χέρια του Στρατού.
Όλα τα μέσα του Λιμενικού σώματος (πλωτά) περνούν αυτόματα στον νέο φορέα και τον εθνικό συντονιστή ενώ όλες οι δράσεις του για την λαθρεμπορία, την παράνομη αλιεία, αρχαιοκαπηλία μένουν στον αέρα όπως και η διάσωση ανθρώπων από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα συνέβη στο Μάτι .
Στις περιπτώσεις αυτές μάλιστα θα πρέπει να παίρνουν άδεια από τον Εθνικό Συντονιστή.
Μια τέτοια στρατιωτικοποίηση και αυταρχικοποίηση μάλιστα οδηγεί σε καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου για την Έρευνα και τη διάσωση στη θάλασσα δίνοντας τη θέση τους στο Δόγμα της Αποτροπής και της Επαναπροώθησης, κάτι που σημαίνει νέα Φαρμακονήσια.
Απορίας άξιο είναι αν οι υπουργοί γνώριζαν αυτά τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου και αν έμαθαν τις εξελίξεις την τελευταία στιγμή. Εκτιμάται ωστόσο πως πρόκειται για μια παραχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ακραίες και ακροδεξιές φωνές της Νέας Δημοκρατίας.
Η βοήθεια από τους… Ιδιώτες και οι απευθείας αναθέσεις
Στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα πως «ορίζεται ότι η διαδικασία σύναψης των ανωτέρω συμβάσεων μπορεί να διενεργείται (ανεξαρτήτως ποσού) κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται».
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο στρατός αναλαμβάνει και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας
Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ανέφερε επί λέξει ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει επί πλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια. Αυτό μας ζητήθηκε και αυτό κάνουμε».
Αλκιβιάδης Στεφανής (υφ. Εθνικής Άμυνας): Η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί
«Η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί» υποστήριξε ο κ. Στεφανής που πλέον αναλαμβάνει συντονιστής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την τροπολογία, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Άμυνας, Προστασίας Πολίτη, «με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, μπορούν να ανατίθενται οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή και σε υφυπουργό».
Η αντίδραση των Λιμενικών: Ελλοχεύουν μια σειρά από κίνδυνοι
Σοβαρές ήταν οι αντιδράσεις από τους Λιμενικούς και συγκεκριμένα από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
«Ωστόσο ελλοχεύουν μια σειρά από κίνδυνοι από τη στιγμή, που το νέο αυτό εγχείρημα δε λάβει σοβαρά υπόψη του ότι το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα στελέχη του εκτός από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και τη φύλαξη θαλασσίων συνόρων έχει να διαχειριστεί τα θέματα της ναυτιλίας, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση σε όλη τη θαλάσσια Ελληνική επικράτεια, εφαρμόζει την αλιευτική νομοθεσία και καταπολεμά την παράνομη αλιεία, συμβάλει στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου, ασκεί αρμοδιότητες στον αιγιαλό και την παραλία, παρέχει ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, προλαμβάνει και καταστέλλει τρομοκρατικές-εγκληματικές ενέργειες και οικονομικά εγκλήματα». αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Δημήτρης Βίτσας: Στρατιωτικοποιείται η ζωή της χώρας
«Το θέμα είναι ποιος δίνει τις εντολές και σε ποιους δίνει τις εντολές. Και τι συμβαίνει αν στο ίδιο πλήρωμα του λιμενικού δίνει εντολή ο υπουργός και διαφορετική εντολή ο αρχηγός του λιμενικού και της ναυτιλίας;», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε:
«Επειδή αυτά τα φαινόμενα θα εμφανίζονται κάθε μέρα, το νομοσχέδιο δεν διευκρινίζει τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση, το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει ότι ο υπουργός δίνει τις εντολές.
Για αυτό εμείς λέμε ότι δημιουργείται νέο σώμα, μέσω μιας τροπολογίας που έρχεται την τελευταία στιγμή.
Με αυτόν τον τρόπο στρατιωτικοποιείται η ζωή της χώρας, σε περιοχές της χώρας»
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ύστατη έκκληση να αποσύρετε άμεσα την τροπολογία
«Εφόσον υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικές εντολές από την πλευρά των αρχηγών των διαφόρων σωμάτων, θα υπερισχύει η εντολή του υπουργού. Αυτός είναι ο ορισμός της στρατιωτικοποίησης των σωμάτων ασφαλείας της χώρας. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατανοείτε το μέγεθος της αλλαγής που επιχειρείτε», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Κάνουμε ύστατη έκκληση να αποσύρετε άμεσα την τροπολογία, με δεδομένο ότι και στις επιτροπές που προηγήθηκαν δεσμευτήκατε ότι δεν θα φέρετε τέτοια ρύθμιση, που μέχρι στιγμής αποσπά ευρύτερες συναινέσεις, παρόλα αυτά δυναμιτίζετε και πάλι τη διαδικασία με τη συγκεκριμένη τροπολογία και δημιουργείτε πραγματικούς όρους κινδύνου για τις προϋποθέσεις λειτουργίας του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, οι οποίες είναι πρωτοφανείς. Μην επιτρέψετε να παιχτεί παιχνίδι στρατιωτικοποίησης της ελληνικής δημοκρατίας»
Βούτσης: Να αποσυρθεί η τροπολογία
Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε απαράδεκτη ενέργεια την εισαγωγή της πριν από τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι απαιτεί ενδελεχή συζήτηση και ότι πρέπει να αποσυρθεί από το παρόν νομοσχέδιο.
Τι περιλαμβάνει η τροπολογία
Ειδικότερα, με την τροπολογία συνιστάται ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Για τη στελέχωση του ΕΝΦΕΣ μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του Εθνικού Συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των μνημονευόμενων υπουργείων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με όμοια απόφαση, διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ., επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του.
Επίσης, με την τροπολογία ορίζεται ότι η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.). Επίσης, παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με ΚΥΑ, κάθε ειδικότερου ζητήματος σχετικά με την οργάνωση, τη διάρθρωση, τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του ανωτέρω φορέα.
Ακόμη, προβλέπεται ότι μέχρι τις 30-6-2020, το Δημόσιο και λοιποί αρμόδιοι φορείς προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών.
Όλοι οι ανωτέρω φορείς (και όχι μόνο το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, όπως ισχύει) μπορούν, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών.
Επαναλαμβάνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να διευθύνει και να συντονίζει σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, ζητήματα μεταφοράς, διαμονής, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών.
Τέλος, εξειδικεύεται ο τρόπος κάλυψης των σχετικών δαπανών για τις ανωτέρω δράσεις – δυνατότητα κάλυψης από τις πιστώσεις είτε του τακτικού προϋπολογισμού καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων των υπουργείων είτε του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είτε του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε., καθ υπέρβαση του συνολικού ανώτατου ορίου δαπάνης του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε.