Συνέντευξη τύπου παρέθεσε στο Αργοστόλι σήμερα Παρασκευή μεσημέρι στα τοπικά ΜΜΕ ο πρ. Περιφερειάρχης και επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος μαζί με τον πρ. αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Σπύρο Γαλιατσάτο.
Στον πρόλογο της συζήτησης ο πρωην Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος έθιξε δυο μεγάλα θέματα της επικαιρότητας.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Φροντίζουμε την προσωπική μας υγεία και των συναθρώπων μας. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα με τον κορονοϊό και συνέστησε στα ΜΜΕ ψυχραιμία . έλεγχο και επιβεβαίωση στις ειδήσεις πριν την δημοσιοποίησή τους για να μην δημιουργείται πανικός άνευ λόγου.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η άποψη που εξέφρασε ο κ. Γαλιατσάτος ήταν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το πρόβλημα αναπτύσσει στηνν κοινωνία συναισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού ενώ ταυτόχρονα δίνει περιθώρια σε πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους φυλάσσοντας τα σύνορα. Οι μόνοι φορείς που μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του προβλήματος είναι η Δήμοι και οι Περιφέρειες με την δημιουργία κατάλληλων δομών για τη φιλοξενία των προσφύγων.
Στη συνέχεια προχώρησε στην αντάπτυξη των θέσεων της παράταξης σε δυο μόνο προβλήματα, επίκαιρα στο νησί μας και στα άλλα νησιά του Ιονίου.
ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ και ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ
Σοβαρότατες οι καταγγελίες του κ. Γαλιατσάτου για τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η Περιφερειάρχης για τα Υδατοδρόμια την οποία χαρακτήρισε ως «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος» .
Ο πρωην Περιφερειάρχης με τη λήξη της θητείας του , οι υπηρεσίες είχαν πληρώσει τις μελέτες για την εγκατάσταση των υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά. Η νέα Περιφερειακή αρχή ισχυριζόμενη ότι δεν βρήκε τίποτε !!! υπέγραψε νέα σύμβαση με άλλη εταιρία χωρίς να ζητήσει τους προηγούμενους φακέλους ούτε από τις υπηρεσίες ούτε από τον μελετητή. Ξεκινάει από την αρχή ενώ όλα όσα υ0έγραψε είναι ήδη πληρωμένα!!
Χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος είπε : Oι απαντήσεις τους είναι ότι δεν έχει γίνει σωστή οικονομοτεχνική μελέτη από την δική μας θητεία. Εμείς έχουμε κοστολογήσει και είναι στον προϋπολογισμό της κάθε περιοχής το κόστος του κάθε υδατοδρόμιου. Η μελέτη που έφερε η κα Κράτσα είναι από τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο. Μη αποδεκτή η κατάσταση. Μια μελέτη που ήδη είναι πληρωμένη με 350 χιλ. ευρώ , θα ξαναγίνει αλλά με 3. 056.290 ευρώ!! Θέλουμε να φθάσει αυτό σε όσο περισσότερους πολίτες μπορεί. Δεν επιτρέπεται αυτή η σπατάλη του δημόσιου χρήματος.
Η στάση των Λιμενικών Ταμείων : Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι δεν κατάλαβε , δεν γνωρίζει . Ο δημόσιος λειτουργός πρέπει να προστατεύει το δημόσιο χρήμα. Δεν μπορεί να λέει «δεν μας ενδιαφέρει, είναι δουλειά της περιφέρειας» . Ολοι έχουν ευθύνη.
Υπάρχουν (έδειξε τα έγγραφα) των αποφάσεων για υδατοδρόμια σε Αργοστόλι και Βαθύ . Αυτό που έπρεπε να κάνει η νέα περιφερειακή αρχή ήταν να ολοκληρώσει το έργο. Στο Αργοστόλι η θέση είναι μέσα στο λιμάνι Αργοστολίου.
Δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ για την αδειοδότηση ση , είναι πληρωμένη από εμάς. Μπορεί να χρειάζονται κάποια συμπληρωματικά χαρτιά. Σε αυτή την περίπτωση τι κάνουμε? Βρίσκουμε τα χαρτιά. Τι έκανε η κα Κράτσα? Κάνει καινούργια μελέτη.!! Όλα από την αρχή.
Έγινε συνάντηση με το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς, τους ενημέρωσα πλήρως πως είναι η κατάσταση. Ο πρόεδρος -δήμαρχος (σς Θεόφιλος Μιχαλάτος) , δεν θέλει να μπει σε αντιπαράθεση με την Περιφέρεια . Όμως υπάρχει θέμα διαχείρισης δημόσιου χρήματος.
2 . ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Το Αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου παραμένει κλειστό από τον Ιανουάριο του 2014. 6 χρόνια κλειστό. Τα χρόνια της θητείας μας προσπαθήσαμε να λύσουμε το γρίφο τι θέλει τελικά το Υπ. Πολιτισμού. Η τάση ήταν για την κατεδάφιση του κτιρίου από τότε που Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν η σημερινή υπουργός κα Μενδώνη. Σαν Περιφέρεια κάναμε μελέτη και την παραδώσαμε το 2018 .
Συμπέρασμα της υπηρεσίας ήταν ότι το κτίριο αυτό με 200 χιλ ευρώ μπορούσε να επισκευαστεί έναντι των άλλων λύσεων για κατεδάφιση και νέο κτίριο. Η διαφορά είναι 200 χιλι. Με 10 εκατομ. Είναι μεγάλα τα ποσά , μεγάλες οι αποκλείσεις. Το βάρος πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια των εκθεμάτων του και όχι μόνο στα μπετά. Η κα υπουργός επιβάλει την ιδέα της. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να τηρηθεί η μελέτη της υπηρεσίας .
Ακούγεται ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου των θεμελίων , εβγαλαν «χώμα» τα θεμέλια. Εχουμε κάνει όμως και εμείς την ιδια μελέτη που δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Οσο για την υγρασία που αναφέρεται απλά ήταν σπασμένοι σωλήνες από έλλειψη συντήρησης του κτιρίου.
Η δημιουργία νέου μουσείου και σε άλλο χώρο που ακόμα δεν έχει βρεθεί θα πάρει πολλά χρόνια. Αλλά πρέπει να διατηρηθεί και αυτό το κτίριο καθώς η αρχιτεκτονική του έχει σημασία, αρχιτέκτων ήταν ο Καραντινός. Το κτίριο πρέπει να ανακαινιστεί και να ενισχυθεί η προστασία των εκθεμάτων του από σεισμούς και άλλες καταστροφές. Σημειώστε τα ποσά 200 χιλιάδες με 10 εκατομμύρια. Σημείωστε τους χρόνους. Ανακαίνιση σε λίγους μήνες : Νέο κτίριο άγνωστος αριθμός ετών.
√ Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρωην αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά αναφέρθηκε στα Υδατοδρόμια:
Μου ανατέθηκε από τον Θόδωρο να τρέξω το θέμα. Και το έτρεξα από νησί σε νησί με δικά μου προσωπικά έξοδα ενώ τώρα όλα πληρώνονται από την περιφερειακή αρχή. Για πρώτη φορά έχω υποστεί απροκάλυπτη προσβολή της προσωπικότητας μου ότι δεν κάναμε τίποτε, δεν βρήκαν τίποτε . Όταν βλέπω ΠΣ και αντιπεριφερειάρχες και τον πρόεδρο του ΠΣ να πρωταγωνιστούν πως θα γίνει το άσπρο μαύρο για να προωθηθεί αυτή η υπόθεση . Αυτό το οποίο συμβαίνει ήταν ότι δεν καταδέχτηκαν, δεν ήθελαν, δεν ρώτησαν ούτε τις υπηρεσίες τι γίνεται με τα υδατοδρόμια. Κατηγορούνται οι υπάλληλοι ότι πλήρωσαν τον εργολάβο χωρίς να παραλάβουν τίποτε??/ Τι μπορεί να σημαίνει ότι λένε «Δεν βρήκαμε τίποτε», αλλά το ταμείο να έχει πληρώσει το «τιποτε»?
Είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν , δεν συνεργάζονται με τις υπηρεσίες ή θέλουν να λειτουργούν με τη μέθοδο του franchise . Όταν έκανα την διαπραγμάτευση ακόμα και το ΦΠΑ βάλαμε στη τιμή για να μειωθεί το κόστος της ΠΙΝ ακόμα και σε αστεία ποσά. Λειτουργήσαμε με κάθε σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στο τελευταίο ευρώ. Δεν θα ανεχτώ την προσβολή της προσωπικότητας μου ότι δεν κάναμε τίποτε.
Ελένη Δ. Χιόνη